In het buitenland zijn meerdere Nederlanders actief in de wijnbouw. Wat bezielt deze mensen, hoe kwamen zij tot deze passie? Winebusiness.nl spreekt vandaag met Floris Lemstra van Chateau Canet in de Languedoc.
‘Hoe kom je nu aan deze winery’, vraagt een verbaasde collega uit de wijnwereld me. Dat is puur toeval. Bij de Hanos vielen deze wijnen op en ze bleken gemaakt te zijn door een Nederlander. Dat is geen geringe prestatie, binnenkomen bij belangrijke Nederlandse verkoopkanalen en dat maakt nieuwsgierig. Eerst is er contact per email, daarna worden de diverse wijnen geproefd. Een en ander leidt tot een afspraak en zo rij ik de oprijlaan op van Chateau Canet in Rustiques op een kwartier rijden van Carcassonne. Rustiques maakt zijn naam waar, het is een landelijk dorpje. De oprijlaan is wel een vermelding waard: rijen bomen aan beide zijden. Een oprijlaan waar Freek de Jonge van zou hebben gezegd: als je daar zonder benzine komt te staan, heb je een probleem.
‘Ik rij jullie even naar het hoogste punt’. Floris Lemstra stuurt zijn terreinwagen naar een plek midden tussen de syrah wijnstokken met een weids uitzicht over de landbouwgronden. ‘Het Chateau heeft 115 hectares, waarvan 42 met wijnstokken zijn beplant. Je kijkt hier precies uit op een net nieuw beplant veldje met grenache. Ik let er goed op, want de wilde zwijnen zijn er gek op’. Dat doet een belletje rinkelen, op welk label stonden die wilde zwijnen ook al weer. Floris Lemstra, een actieve blonde vijftiger, is me voor. ‘Dit Chateau was vroeger eigendom van Wild Pig van de Gabriël Meffre winery. Ze zitten nu ergens anders in deze streek’
De kinderen van Flris en zijn vrouw Victoria zijn nu volwassen en maken ook wijn. Domaine d’O van Olivier heeft 12 ha wijngaarden chardonnay en pinot noir in Limoux en Clos Charlotte – van dochter Charlotte – 15 ha wijngaarden in de Cabardès. De wijnen van Domaine d’O zijn toegankelijk en vriendelijk, die van Clos Charlotte verdienen een stevige dis. Europese rassen met een stevig alcohol percentage.
Liefde voor Frankrijk
Floris kwam als kind al met zijn ouders in Frankrijk. In het begin van de jaren negentig gaat hij werken in Beaune. Bij Boisset, een van de grootste wijnbedrijven van Frankrijk. Zijn laatste functie is die van export directeur ‘en dan heb je helemaal niets meer met wijn te maken, alleen nog maar met cijfers. Mannen in pakken en de hele dag praten’. In 2006 kocht hij Chateau Canet en ‘kon ik gelijk al mijn stropdassen weggooien.’ Zijn vrouw Victoria maakt ook een eigen wijn. ‘Victoria, vond het leuk om een wijn te maken in lijn die een assemblage is van haar Nieuw Zeelandse en haar Franse roots. Een super fruitige chardonnay met ongeveer 50% hout. Het is inmiddels één van ons meest succesvolle wijnen geworden die tot ons grote plezier ook op de Franse markt een groot succes is.’ Victoria doet verder het toeristische gedeelte. ‘We verhuren een aantal guestrooms en ook een appartement waar tien mensen in kunnen verblijven.’ Lemstra houdt zich bezig met de wijnen. Niet alleen de wijnen van Chateau Canet, maar ook de wijnen die hij verhandeld via het handelshuis vignobles Canet. ‘Onze négociant activiteit bedrijven we met een insteek van een wijnboer. Dat wil zeggen dat onze drie oenologen/wijnmakers nauw samenwerken met wijnboeren om ons heen en we zelf de wijn maken van hun druiven. Op die manier kunnen we onze kwaliteit en stijl toepassen en een verlengstuk van onze eigen wijngaarden vinifiëren om onder andere merken zoals Fleur de Charlotte op de markt te brengen.’
Chateau Canet
‘Syrah is met 25 hectaren het meeste aangeplant. Daarnaast hebben we nog grenache,merlot, chardonnay, bourboulanc en rousanne. Ik heb ook viognier.’ Het chateau maakt wijnen onder meerdere appelations maar vooral Minervois en Pays d’Oc. ‘Minervois is relatief klein vergeleken bij het grote wijngebied Languedoc. 5000 hectaren en 5 % daarvan is wit. Bijna alle wijngaarden van Canet vallen onder de Minervois appellation, maar we hebben er voor gekozen om ook paar varietals onder de Vin de Pays d’oc uit te brengen’. Lemstra is trots op zijn Minervois Les Evangiles, een single vineyard wijn van de syrah druif. ‘We hebben op Les Evengiles veel lagere opbrengsten, zo’n 28 hectoliter per hectare. Een lange fermentatie en opvoeding op oud en nieuw hout maken het een bijzondere wijn.’ Daarnaast schuwt de Nederlander en zijn team het ouderwetse wijnmaken niet. De hoed wordt met blote voeten naar beneden gedrukt in de kunststoffen cuve. ‘We leggen er houten balken op en gaan er met blote benen in zitten duwen.‘ Sinds vorig jaar bottelt Lemstra een rode grenache wijn, die zonder houtopvoeding de fles ingaat ‘de wijn moet wel wat tot rust komen op de fles’.
De wijnen
De wijnen van Chateau Canet, zowel de varietals van de Vins de Pays d’Oc als de Minervois lijn, hebben kwaliteit en zijn aangenaam en doordrinkbaar. De wijnen hebben medailles gewonnen en worden in Nederland goed gewaardeerd. Zowel de Wijnbeurs.nl als de Hanos hebben de wijnen in het assortiment. ‘We werken met de Wijnbeurs en Hanos. Voor beide importeurs maken we exclusieve wijnen en blends. We werken alweer 15 jaar met heel veel plezier samen. Misschien omdat ik zelf Nederlander ben in hart en nieren, maar het samenwerken met Nederlandse partners blijft ten opzichte van onze andere internationale markten een werkelijk plezier. Het is altijd weer een beetje thuiskomen. Hanos en de Wijnbeurs.nl hebben andere wijnen van Canet.’
Zo min mogelijk sulfiet
Chateau Canet werkt met zo min mogelijk sulfiet. Ter vermindering van de sulfiet gebruikt Canet stikstof. Stikstof (N²) is een volledig inert gas zonder kleur, reuk of smaak. Het grote voordeel van stikstof is dat het zuurstof (O²) uit de lucht haalt. Dus indien een tank of een fles vol met stikstof dan is er geen zuurstof aanwezig en is er daarom geen risico voor oxidatie en hoeft we de wijn niet met sulfiet (SO²) beschermt te worden.
Iedere keer dat de wijn met zuurstof in contact komt absorbeert de wijn een beetje O² en dat noemen we de opgeloste zuurstof of O², dit is wat de wijn doet oxideren en daarom deze wordt deze opgeloste zuurstof over het algemeen geneutraliseerd met sulfiet. De vrije SO² combineert zich met de O² en maakt het onschadelijk. Daarna is de vrije SO² niet meer aanwezig in ‘vrije’ of actieve vorm en word er opnieuw sulfiet toegevoegd om de wijn te beschermen. Deze vrije SO² gaat echter over in de totale sulfiet en dat is hetgeen wat de consument hoofdpijn geeft. Dus door de wijn niet in aanraking te laten komen met O² doormiddels het gebruik van N², vermijdt of limiteert Chateau Canet het gebruik van sulfiet.
Hollands glorie
Floris Lemstra heeft een paar decennia wijnervaring op zak. In de verkoop en als wijnmaker. Op het chateau laat hij zich bijstaan door een oenologue conseil, een consultant die ook een laboratorium heeft waar de wijnen geanalyseerd worden. ‘Het is buiten de technische adviezen die hij geeft heel belangrijk om samen met iemand van buitenaf regelmatig de wijnen te proeven. Zelf proef ik ze iedere dag en dan is het soms moeilijk een objectief oordeel te vormen.’ De Nederlandse vigneron heeft, mede vanuit zijn oude baan bij Boisset, een verkoopervaring opgebouwd die zijn vruchten afwerpt bij de verkoop van de wijnen van het Chateau en de Vignobles. ‘In Nederland is het natuurlijk ook wel handig dat ik een landgenoot ben’. Lemstra is, kortom in woord en daad, wijn. ‘Er is niets heerlijker dan ’s ochtends op te staan en te kijken hoe mijn wijngaarden erbij staan’.
Zowel de Wijnbeurs.nl als Hanos hebben meerdere wijnen van Canet in het assortiment. De voorkeuren van Winebusiness.nl zijn de Victoria-chardonnay en de Minervois wijnen van de Wijnbeurs en de Alternative chardonnay van de Hanos.
Charlotte van Zummeren