Ventoux | Domaine de Marotte

De Mont Ventoux is vooral bekend van het fietsen. Menig boek is geschreven over de beklimming van de Ventoux. Je zou bijna vergeten dat er wijn wordt gemaakt. De wijnstreek Ventoux is al 2000 jaar oud en de AOP status is in 1973 toegekend. De eigenaar van Domaine de Marotte, onze hoofdrolspeler van vandaag, Daan van Dijkman wijnboert vlakbij Carpentras. Winebusiness.nl spreekt Daan van Dijkman en Bas van Putten van Dikkers, die sinds kort de importeur van Domaine de Marotte is.

Mijn vader zat al in de wijn, en ik kreeg de mogelijkheid om als broekie van 14 bij een wijnbedrijf in Bordeaux vakantiewerk te doen’. Vanaf dat moment werd Daan bevangen door het wijnvirus. ‘Ik wilde zo’n leven hebben.’ Daarop moest Daan nog even wachten. Na zijn studie levensmiddelentechnologie ging hij met zijn vrouw Elvire eerst in Zuid-Afrika werken. Zij had daar een baan in de tuinbouw en Daan werkte in de bierindustrie. Na een jaar gingen ze terug naar Nederland, hij kreeg een baan bij Hooghoudt. Jenever is natuurlijk geen wijn, maar hij verkreeg daar wel veel kennis over anti-oxidanten.

Bij een vakantie stuitten ze op het te koop staande Domaine de Marotte ‘toen hebben we de stap gezet. Medewerking van een bank gekregen en het domein gekocht.’ Eerst breidden ze het aantal hectares uit – Marotte heeft 28 hectares wijngaarden op een landgoed van 32 hectare -, daarna was biologisch werken het axioma. ‘We zijn Ecocert gecertificeerd. We werken met de maankalender en plannen bijvoorbeeld het schoffelen met neergaande maan. Dan werkt het langduriger.’ Daan van Dijkman ‘Het domaine kent veel verschillende grondsoorten. Op het zuid-plateau is de grond rijk aan ijzer, zand, kiezels en keien. Deze grond heeft als voordeel dat er in natte jaren hele mooie en gezonde druiven kunnen oogsten omdat het overvloedige water snel wegzakt. Op de noord-kant van het domaine is de grond heel kleiachtig. Deze grond zorgt juist in droge jaren weer voor mooie druiven.’

Daan en Elvire zitten sinds 1997 in Ventoux bij Marotte. In 1998 werd het definitief. Hun in Nederland geboren zoon Niels was toen 1 jaar. In Frankrijk werden Eline, Luc en Jules geboren. De namen van de kinderen zijn ook de namen van vier van hun wijnen. ‘Ze studeren nu alle vier in Nederland. Er zit  nog geen opvolger bij, maar je weet maar nooit hoe het loopt in de toekomst.’

De wijnen

Importeur Dikkers heeft de wijnen van Marotte in het portfolio. ‘We werken weer met een importeur. Wijn maken en wijn verkopen zijn twee verschillende dingen.’ De wijngaarden van Domaine de Marotte liggen op de zuidhellingen van de Mont Ventoux op een steenworp afstand van de bekende wijndorpen Gigondas, Vacqueyras en Beaumes-de-Venise. De wijnen vallen onder de AOP Ventoux en Vin de Pays de Méditerranée ‘dat biedt ons veel meer mogelijkheden.’ Je kijkt uit op de Dentelles de Montmirail en de majestueuze Mont Ventoux. De chai staat midden tussen de wijngaarden. Op de achtergrond zie je de 1912 meter hoge Mont Ventoux. ‘Weet je wat dat betekent? Berg met wind uit alle richtingen.’
Daan noemt hun wijnen slow wine. ‘Slow-Wine kan alleen geproduceerd worden op een authentieke, traditionele, ecologische en kleinschalige manier door gebruik van biologisch verbouwde druiven en landbouw.’ De Ventoux druiven zijn vnl. grenache, syrah en carignan voor rood en rosé en grenache blanc, viognier, roussanne, marsanne, clairette en rolle voor wit.

Domaine de Marotte Cuvée Luc: Cuvée Luc is een frisse en complexe witte wijn van 30% grenache blanc, 20% rolle, 10% viognier, 15% marsanne en 10% clairette. Evenwichtig en bloemig met veel wit fruit en een lange afdronk. Zacht en romig.

Domaine de Marotte Cuvee Jules Rosé: Deze rosé is van voornamelijk mourvèdre en cinsault. Rood fruit zoals aardbei en framboos, maar ook wat vanille en laurier. Het is zowel een fruitige als complexe rosé. Bovendien is deze rosé – in tegenstelling tot de meeste rosé’s – makkelijk 2 tot 3 jaar houdbaar.

Domaine de Marotte Cuvée Niels: Een rode wijn van grenache, syrah, mourvèdre en carignan. Gekonfijt fruit, vanille, zoethout en een vleugje tabak. Soepel, vol en rond. Uurtje van tevoren openen zodat er wat lucht bijkomt, wordt deze wijn beter van.

Domaine de Marotte Cuvée Eline: Cuvée Eline is een stevige maar ook soepel en fruitige rode wijn van mourvèdere, syrah en grenache. Opvoeding op barrique, gekonfijt rood fruit zoals zwarte kersen en vijgen.

Domaine de Marotte Vieilles Vignes: grenache en carignan. Deze rode wijn is geconcentreerd met veel aroma’s van kersen, bramen en gedroogde pruimen. Duidelijk opvoeding op barriques door het vanille en de stevige structuur. De Cuvée Vieilles Vignes kan goed ouderen.

Domaine de Marotte Summum mousseux: Een mousserende wijn gemaakt met methode charmat – tweede gisting op cuve – van grenache, marsanne, clairette. Tropisch fruit met een enthousiaste bubbel. Altijd lekker.

Domaine de Marotte Viognier: Met 14,5% is deze tropische zachte viognier pittig, zwoel en bloemig. Rijpe abrikozen, exotisch fruit, meloen, gele bloemen en zelfs een vermoeden van honing. Deze viognier heeft veel concentratie en een superlange afdronk. Genieten.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl