Lekker 2014

Likkebaardend Lekker 2014

 

Lekker 2014Voor het eerst in negen jaar staat superkok Sergio Herman niet op de eerste plaats van het blad Lekker, dat vandaag verschijnt. Sterker nog: de driesterrenchef uit Sluis komt helemaal niet meer in de befaamde 500-lijst voor. Zijn plaats aan de top is overgenomen door Jannis Brevet en diens Inter Scaldes uit het eveneens Zeeuwse Kruiningen. De reden is dat Sergio Herman zijn Oud Sluis binnenkort sluit en zijn carrière voortzet in een nieuw restaurant in Antwerpen.

 

Ook andere topchefs zien zich dit jaar in Lekker geconfronteerd met een stevige terugval. Hans van Wolde met zijn tweesterrenrestaurant Beluga is aan de rand van de top-100 geparkeerd op 99, zijn collega Toine Hermsen van het gelijknamige één ster huis in Maastricht op 100. Dit omdat beide grootmeesters hebben aangekondigd hun formule drastisch te wijzigen en alleen nog maar ‘gewone’ kost te serveren. Lekker wenst het resultaat daarvan af te wachten vooraleer een definitieve notering volgt.

Dikker

De oudste en bekendste restaurantgids van Nederland heeft zelf ook een vernieuwing ondergaan. Lekker 2014 wordt uitgegeven door Pijper Media in Groningen, is 72 pagina’s dikker dan de vorige edities, en hoofdredacteur Annelies Pijper en haar rapporteurs hebben het bedje van de Nederlandse gastronomie voortvarend opgeschud. Zo verdwenen gerenommeerde bedrijven als o.a. Karel V in Utrecht, Onder de Linden in Aduard en De Echoput in Hoog Soeren uit de top-100, terwijl het Maastrichtse Château Neercanne (van 73 naar 79) en Valuas in Venlo (van 39 naar 44) binnen de top 100 degraderen. Zelfs het al jaren in de top-10 verkerende De Bokkedoorns in Overveen moest twee stapjes terug doen door het vertrek van chef-kok Lucas Rive. Hij is in Hoorn een nieuw restaurant onder zijn eigen naam begonnen dat nu nieuw in Lekker binnenkwam op de 22ste plaats.

Moshik

Grote sprongen omhoog maakten Librije’s Zusje in Zwolle (+17), het Wereldmuseum in Rotterdam (+14), Pure C in Cadzand (+13), Mijn Keuken in Wouw (+11) en Schulten Hues in Zutphen (+10). En in de top-10 stegen Boreas in Heeze en De Leest in Vaassen naar de tweede, respectievelijk de derde plaats. Ten koste van De Librije in Zwolle (4) en De Zwethheul in Schipluiden (5). Een tweede opvallende nieuwkomer in de top-100 is Bridges in Amsterdam (op 27). De Amsterdamse zaak van tweesterrenchef Moshik Roth, &samhoud places, kreeg een definitieve top-100 notering op 40, terwijl Ron Blaauws doe-maar-gewoon avontuur in de hoofdstad werd beloond met de 23ste plaats.

De top-10 bestaat nu, naast de genoemde vijf, uit Da Vinci, Maasbracht (6), FG Restaurant (voorheen Ivy), Rotterdam (7), De Lindenhof, Giethoorn (8), La Rive, Amsterdam (9) en Pure C, Cadzand (10).

 

Bron: persbericht


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl