Kookboek Down to Earth

Down to Earth: schransen & positieve energie

 

Sachadoor Nico McGough

 

 

Als twee groten uit hun vak samen kruipen om een boek te maken kán het haast niet anders of er rolt iets moois van de pers, en dat is ook het geval met het eerste fotokookboek van Sacha de Boer en Jacob Jan Boerma. Zij gedurende vele jaren hét gezicht van het 8 uur journaal en hij een met twee Michelin sterren getooide top kok. Insteek van het boek is niet om professionele koks aan het werk te zetten, maar simpele receptuur dat thuis, zonder stress, te koken is. Altijd op basis van kersverse ingrediënten. Dat was in huize de Boer wel eens anders. Haar zeer drukke weekagenda voor het NOS journaal weerhield haar ervan vers te koken.

 

In het voorwoord staat dan ook haar culinaire ‘coming out’ waarin zij toegeeft in het verleden ‘het assortiment kant-en-klaar maaltijden van de plaatselijke supermarkt uit haar hoofd te kennen‘ hoewel zij zich later wel degelijk beter voelt na het eten van vers bereid, gezond eten.

 

In het najaar van 2012 ontmoet zij een van Néérlands beste koks, Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest, in Vaassen. Het klikte. Samen besloten zij een boek te gaan maken, hij de recepten, zij het beeld, want het was aan haar kant tijd voor een carrière switch. Fotografe Sacha legt uit dat veel van haar beeld in ‘kikvorsperspectief’ is gemaakt, dat houdt in, plat op je buik liggen om een foto te schieten. Ook wordt het moment aangehaald waar zij met Chef Jacob Jan door Zeeland loopt en haar kaplaars spontaan achterblijft in de blubber. Of de close up fotografie bij een imker dat Sacha op een bijensteek kwam te staan. Jacob Jan laat weten dat, naast de positieve energie van Sacha, vooral te zijn getroffen door haar ‘schranzigheid’ doelende op haar motivatie om alles dat hij kookte, direct nadat de foto was gemaakt, op te eten.

Toen zij al lang en breed aan de productie begonnen waren, en er nog geen uitgever was gevonden, was Sacha te gast bij De Wereld Draait Door. Zij viel met de neus in de boter want die avond schotelde Robert Kranenborg de kijker weer een mooi gerecht voor. Sacha wilde onmiddellijk proeven en riep over de set ‘ik ben dol op eten’. Tot de kijkers die avond behoorde Suzanne Schapendonk van Unieboek/Het Spectrum. Direct vatte zij de koe bij de horens en bood haar diensten aan waarmee de cirkel rond was, tekst, beeld en nu ook uitgever. In recordtijd verwerkte vormgever Gert Jan Slagter al het materiaal en zo ligt er nu in de boekhandel de ‘Hottest’ kookboek van 2013. Voor het realistische bedrag van € 25,- koopt & kookt de liefhebber ruim 170 pagina’s bruikbare recepten en achtergrond informatie. Is er kritiek? Jazeker want één letter ontbreekt, de W van Wijn en dat is jammer, zeker gelet op de inspanningen van restaurant de Leest en Mâitre Kim Veldman samen met haar zwarte brigade om biologische wijn een plek te geven. Hopelijk komt er spoedig een deel twee waarin wijn ook een rol mag spelen.

 

 

Nico McGough

 

Down to Earth

Sacha de Boer & Jacob Jan Boerma
ISBN 978 90 00 33281 6
NUR 440
Uitgeverij Unieboek/het Spectrum BV


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl