LIWF2

Feestje in London

 

Door Charlotte van Zummeren

 

30e London International Wine Fair

lwf2010 013Deze week was de dertigste editie van de London International Wine Fair, een mooie gelegenheid om erheen te gaan. Het is een kleinere beurs t.o.v. de andere Europese spelers, zoals Prowein, Vinitaly en de Vinexpo. De doelgroep van de Franse, Duitse en Italiaanse beurs is zowel de pers, als kopers en publiek. Voor de LIWF daarentegen zijn de kopers de belangrijkste doelgroep. De wijnhuizen zijn wereldwijd vertegenwoordigd en dit leidt tot 1200 exhibitors met 25.000 verschillende flessen wijn. Winebusiness.nl is voor het eerst aanwezig. ‘Wat leuk om u te zien’, beursdirecteur James Murray is enigszins bezweet van het continue rondlopen op het beursterrein. ‘Heeft u geen problemen gehad met het hiernaartoe komen? Afgelopen maandag moesten er mensen afzeggen vanwege die vervelende aswolk. Gelukkig hebben we daarna geen gedoe meer gehad’.

 

Aangenaam en adequaat

Het vliegen was inderdaad geen probleem. Vanaf London City Airport is het een kwartier lopen – door een afgelegen woonwijk – naar het congrescentrum Excel, welke tussen twee metrostations ligt. De bereikbaarheid is goed. In het midden van het congrescentrum, op de eerste verdieping, ligt de rechthoekige zaal met alle exposanten. Het is alfabetisch opgebouwd met aan de lange zijde de letters A tot en met W en aan de korte zijde de cijfers 1 tot en met 80, zodat iedereen makkelijk te vinden is. A tot en met C is de afdeling gedestilleerd en helemaal aan de andere kant, voorbij de W, zijn de ruimtes voor de masterclasses. In het midden van de lange zijde bevindt zich nog een collegezaal van het Wine Intelligence Centre. De persruimte ligt daar niet ver vandaan. Eenmaal gesetteld is het dan goed verplaatsen door Excel. Bij die andere beurzen zal het toch ook wel netjes zijn ingedeeld, zult u denken? Zeker, maar het aanbod en de indeling is daar zo gigantisch groot, dat het afschrikt door het overdonderende effect. Niet dat bij de LIWF niets te doen is, integendeel. Het dagelijkse aanbod aan masterclasses, speciale tastings en colleges is groot, ieder uur zijn er meerdere proefactiviteiten. Het leuke is dat je voor veel proeverijen gewoon kunt aanschuiven bij de stand, zoals bijvoorbeeld bij Chateau Musar en Chateau Sociando Mallet. Vaak mede gepresenteerd door een (Engelse) master of wine, hier massaal aanwezig, worden dan de paradepaardjes van de huizen geproefd in een verticale tasting. Informeel, staande aan een barretje, met zo’n tien personen.

 

Ghislaine Melman doet al jaren de Nederlandse PR voor de LIWF en zij vertelt ‘er is net een stapje meer gezet. Keurig neergelegde vloerbedekking bijvoorbeeld en de snoeren zijn netjes weggewerkt’. Het is voor de hoogbehakte congresganger in London inderdaad beter lopen dan bij de Prowein en de Vinexpo. In Duitsland is er geen vloerbedekking, maar beton en bij de Vinexpo zijn de snoeren zo grof weggelegd dat struikelpartijen aan de orde van de dag zijn.

 

The Wine Gang op de LIWF 2010

lwf2010 009Het klinkt als een bende en dat is het ook. Vijf Britse wijnschrijvers vormen samen The Wine Gang. Iedere maand maken zij een selectie van 200 wijnen, die ze publiceren op hun website. Voor een klein bedrag kan men zich abonneren op hun keuze en dat lezen op de site.

 

Dit jaar laten ze op de London Wine Fair, net zoals vorig jaar, 100 van hun favorieten proeven. Met dit verschil dat in 2010 dertig mousserende wijnen onderdeel uitmaken van de selectie. Dat maakt nieuwsgierig. Tijdens het speciale persuurtje op donderdagochtend proeven we de mousserende wijnen. Dit zijn vintage champagnes, cava’s en prosecco’s. Het is beter om bij de prosecco’s te beginnen te proeven, want als je eenmaal een vintage champagne hebt geproefd valt de rest in het niet. Les Mesnil Blancs de Blancs 2004 van de Union des Proprietaires – Recoltants en Heidsieck Silver Top sprongen eruit. Op de andere proeftafels stonden de 70 regionale ambassadeurs zoals bijvoorbeeld Sancerre van Alphons Mellot, pinot grigio van Aloïs Lageder en cabernet sauvignon van Robert Mondavi. Een Duitse collega verzucht bij het champagne proeven ‘what a great tasting and it is for free!’. Zo is het maar net en wat lijkt het heerlijk om deel uit te maken van The Wine Gang en iedere maand dit soort keuzes te mogen maken.

 

Tot slot

Marketing director Will Broadfoot is ervan overtuigd dat de LIWF een voorloper is ‘wij doen hier dingen  – zoals de bloggers zone, red. – waar anderen later mee komen’. Als dat zo is, dan kunnen we binnenkort wijn per portie in kunststof in Nederland verwachten. Er was een stand die cabernet sauvignon en nog andere mono-cepages aanbood in een soort knijpverpakking, zoals bij sommige fruitdranken. Dat wordt dan even afwachten.. Winebusiness.nl spotte ook een aantal Nederlanders zoals Veroniek Meijer en Cees van Casteren en de Belgische Sybille Troubleyn. Broadfoot laat op vrijdag 21 mei na de beurs weten ‘we hebben deze week 13.693 bezoekers gehad, bijna net zoveel als vorig jaar (was 13.893), 23% kwam uit het buitenland. Gelukkig niet teveel hinder van het vliegverkeer!’ Maakt het nu uit voor het bezoekersaantal of het een jaar is met of zonder Vinexpo? ‘That doesn’t make any difference’.

 

Dat is goed om te horen, want het is echt een leuke beurs.

 

Via de site van de London Wine Fair zijn de wijnen van de Fair en de keuze van The Wine Gang op te zoeken.

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl