Moldavië | Purcari

Wijn uit Moldavië? Jazeker, zo raar is dat niet. Het land is een van de bakermatten van de wijn, de wijnhistorie gaat 5.000 jaar terug. Tegen het einde van de 12e eeuw was de Moldavische wijnbouw een belangrijke sector in de economie van Zuidoost-Europa. Heel Moldavië biedt gunstige omstandigheden voor de wijnbouw, maar sommige specifieke gebieden zijn gewoon het beste. De wijngaarden van Moldavië liggen op dezelfde breedtegraad als de Bordeaux, mind you! Het land kent geen appellationsysteem zoals in Frankrijk. In Codru liggen de vroegere wijngaarden van de Romanovs met Europese rassen. De beroemde wijngaarden van Purcari vind je in het zuidelijke Cahul. Het dorp Purcari en de wijngaarden van het klooster Agon Zograf liggen in het hart van dit gebied.

Château Purcari is een historisch en iconisch wijnfenomeen en bestaat al sinds 1827, het jaartal 1827 vind je ook terug op alle labels.  Nomen est omen, Purcari is vernoemd naar het kleine dorpje Purcari in de wijnregio Stefan Voda. De wijnen van Château Purcari werden aan het eind van de negentiende eeuw op grote schaal geëxporteerd omdat ze zo populair waren bij de Russische en Engelse adel.

Het wijnhuis kent een rijke geschiedenis en heeft met de jaren veel prijzen gewonnen bij diverse internationale wijncompetities als Decanter World Wine Awards, Concours Mondial en Mudus Vini. Château Purcari is in 2003 gebouwd en het eerste wijnkasteel in Moldavië met een eigen hotel en restaurant.

Wijn

De importeur van dit mooie huis is Vinify.nl, op deze link vind je alle wijnen: Vinify Purcari

Purcari 1827 sauvignon blanc : Subtiele aroma’s van passievrucht, citrus en peer. Een frisse, fruitige wijn met mooie zuren, veel wit fruit en steenvruchten.

Purcari 1827 chardonnay:  De chardonnay rijpt zes maanden op Franse eiken vaten, dat maakt de wijn zachter zonder overdreven houtaccenten. Een verfijnde en elegante wijn met geel en wit fruit als mango, perzik en passievrucht.

Purcari 1827 Pinot Grigio: Deze Italiaanse allemansvriend doet het ook goed in Moldavië. Intense, aromatische dorstlesser met veel wit en geel fruit.

Purcari 1827 Traminer de Purcari: Gebotteld in een stevige Bourgognefles. Deze wijn is in een beperkte oplage gemaakt en de flessen zijn genummerd. Traminer is afgeleid van het Südtiroler dorp Tramin, de wijn diende als miswijn voor de kloosters. Aromatische, geparfumeerde wijn die het glas uitspringt, droog, kruidig met frisse zuren.

Purcari 1827 Pinot Noir: Een lichte en elegante rode wijn met zes maanden rijping op Franse eiken vaten. Fruitige wijn met aardbeien, frambozen en kersen en een licht toast van het hout. Een doordrinker.

Purcari 1827 Cabernet Sauvignon:  Een volle, stevige cabernet sauvignon met zes maanden op Franse bariques. Dat geeft een stevige rode wijn met veel rood fruit en geïntegreerde tannines.

Purcari 1827 Rara Neagra: Rara, wat is dit voor een druif? Een inheemse!  Rara Neagra betekent zeldzame zwarte in het Roemeens en is de nationale blauwe druif van Moldavië. Zwart, gedroogd en rood fruit. De smaak is vol en kruidig. Een unieke combinatie van een fruitige geur en een kruidige smaak met wat kruidigheid. Fluweelzacht.

Purcari Icewine:  De druiven van deze Icewine worden geplukt al ze  nog bevroren zijn en dit levert altijd geconcentreerde wijnen op met niet te hoog alcohol. Met zijn verfijnde zoetheid heerlijk om zo gekoeld te drinken, kan ook bij desserts en kaas.

De prijs van de wijnen is €11,95 en € 12,95, met een uitschieter voor de Icewine € 32,95, maar dan heb je ook wel iets heel bijzonders.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl