Moutard bij de maaltijd

Moutard bij de maaltijd?

 

December Champagne maand

moutardDeze maand bespreekt Winebusiness.nl een aantal champagnes en mousserende wijnen, het is er de tijd voor tenslotte. We beginnen in de Côtes de Bar. Van de ruim 13.000 merken die de kwalificatie Champagne dragen, komt een select gezelschap uit Aube. Tegenwoordig heet de regio Côtes de Bar en deze ligt op ca. 130 km van Epernay. De streek hoort al sinds de middeleeuwen bij de Champagne. Het klimaat is semi-continentaal, het terroir Kimmeridge. De wijngaarden liggen op een 320 kilometer lange route.


Deze route loopt van Haute-Marne en Aube door Chablis naar Sancerre en Pouilly-sur-Loire. De kalkrijke bodem zorgt voor mooie wittte wijnen èn champagnes: de Côtes de Bar in een notedop. Eén van de huizen in Aube is Moutard, een makkelijk te onthouden naam. Moutard is al vanaf 1642 gevestigd in de plaats Buxeuil. De familie is eigenzinnig. De in 2007 overleden Lucien Moutard blies arbanne, een traditioneel Aubois ras, nieuw leven in. Ondanks niet al te positieve reacties ging hij door met zijn Cuvée Arbanne Veille Vigne. De familie is één van de eersten om op alle labels de datum van dégorgement te vermelden

 

Vervolgens stond zoon Marc aan de bakermat van de Cuvée 6 Cepages. Deze houtgelagerde champagne is gemaakt van de chardonnay, arbanne  en de vier pinots inclusief meslier en blanc. Internationaal gelauwerd champagneschrijver Michael Edwards meldt het volgende over deze blend:

 

‘Moutard Cuvée 6 Cépages  is a vintage-dated cuvee of all six varieties, the three official one –Pinot Noir, Meunier & Chardonnay plus the still tolerated ones: Pinot Blanc, bringing aromas and dash – quite Alsatian- ; Pinot Meslier for grip and core, and Arbanne, a scented courtesan of a grape, a poor main’s Viognier if you will, overt with tones of apricot. At Moutard it’s given the “Bollinger treatment”, fermented in Burgundian oak pieces and used under a clamped cork for long life. The first vintage, the 2000, my notes read: fine gentle texture in the mouth, a pure and direct expression of orchard fruits: well integrated wood and the distinctive flavours of the six varieties add a touch of variety and character’

 

Hoewel Moutard scherp geprijsde champagnes maakt, gebruikt de producent het dure débourbage á froid – ‘cold settling of the coarse lees’ – voor de fermentatie. Deze ultra moderne techniek ‘dramatically clarifies the must and ensures purity of flavour, avoidance of oxidation and long life in the finished Champagne’. Andere grote huizen die deze techniek gebruiken zijn Billecart-Salmon en Pol Roger.

De champagne Cuvée 6 Cepages, heeft onvermoede kwaliteiten aan de dis.

 

Cuvéé 6 Cepages met gans

De 6 Cepages is een Brut waarbij de dosage niet hoger gaat dan de toegestane 15 g/l. Bij het jaar 2000 was de dosage slechts 6 gr/l. Toch, waarschijnlijk door de opvoeding, is de impressie licht zoet. We combineerden de Cuvée 6 Cepages met een door Stefan van Sprang, van het onlangs met een tweede ster gehonoreerde Aan de Poel, gemaakt gerecht van gebraden gans met een ravioli van ganzenlever. Dit stevige gerecht met een zoetje paste perfect bij de 6 Cepages. Het palatum vulde naadloos aan en de mousse bracht spanning in glas en gerecht. Ook niet onbelangrijk: het ging niet vervelen. De wijnspijs combinatie hield stand.

 

Probeer eens bubbels bij de maaltijd!

In Reims en Epernay en omstreken is het de normaalste zaak van de wereld om bij de maaltijd champagne te drinken. Hier is dat niet zo, terwijl champagne licht is en snel verteert. Perfect voor bij de lunch. Moutard heeft met de Cuvée 6 Cepages een troef in handen. Een zwoele, rijke Brut met drie variëteiten die we nog nauwelijks zien. Een aanrader. Let wel: de oplage is niet groot. Moutard maakt daarnaast een hoge kwaliteits Brut Grande Cuvée, Brut Cuvée Prestige – met een waanzinnige toast in het palatum, Rosé en Demi-Sec én, maar die kom je in Nederland niet of nauwelijks tegen, twee single vineyard champagnes: Champ Persin NV en Pinot Noir Beugneux NV.

 

Charlotte van Zummeren

 

Moutard Champagnes zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels. De prijzen liggen tussen de 25 en 30 Euro (Brut Cuvée Presige is ca. 30 Euro en de Brut Grande Cuvée ca. 25 Euro, de Brut Cuvée 6 Cepages kost ca. 50 Euro). Importeur is Groupe LFE.

 

Met dank aan Michael Edwards voor zijn bijdrage én zijn weergaloze boek: De Finest Wines of Champagne.

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl