Nederlanders en wijn

Wijnbouw in Nederland is vooral recent bekend. De laatste decennia hebben kwaliteitswijnbedrijven als de Apostelhoeve en De Kleine Schorre Nederlandse wijnbouw bekend gemaakt. Daarnaast zijn vele Nederlanders vigneron in het buitenland. De bekendste zijn o.a. Ilja Gort en Lidewij van Wilgen, maar er zijn er veel meer. Over Nederlanders en wijn zijn er ook genoeg andere verhalen. Niet alleen consumeren we al eeuwen wijn, de Nederlanders hebben er – met de alom bekende Nederlandse handelsgeest – ook in het verleden business aan gehad. Nederlanders hebben de Médoc drooggelegd bijvoorbeeld. En we importeerden wijn, tot ver in de 20e eeuw wijn nog gewoon in het vat, van over de hele wereld. De wijngeschiedenis gaat terug tot aan de Romeinse tijd en ook in de Middeleeuwen werd er wijn gedronken.

De lange geschiedenis van Nederlanders met wijn is tot op heden mondjesmaat onderzocht. Op de schilderijen uit de Gouden Eeuw staat menig kelk wijn, maar wat voor wijn dat precies is, weet niemand. Totdat Nederlanders en wijn verschijnt. Dit e-boek telt vijftien hoofdstukken, van de Romeinen tot aan de twintigste eeuw. Beukers verzamelde bovendien de mooiste afbeeldingen uit musea en archieven. Zij vertelt over verdwenen wijnsoorten en kostbaar drinkgerei. Over drinkspelletjes uit de Gouden Eeuw en wijn als betaalmiddel.

Het boek is speciaal ontworpen om te lezen op een tablet (zowel iOS als Android), maar ook geschikt voor de smartphone. Het is te downloaden in de App Store en bij Google Play voor € 9,99.

Mariëlla Beukers is auteur van diverse wijnboeken, waaronder Wijn van eigen bodem, over de hedendaagse Nederlandse wijnbouw. Op haar website Wijnkronieken.nl publiceert zij regelmatig over de rijke geschiedenis van wijn, evenals op de website van het Historisch Nieuwsblad en in het tijdschrift Bouillon.

Dit e-boek is zeer informatief en vlot geschreven. Een echte aanrader als je iets wilt weten van de lange geschiedenis van Nederlanders met wijn. Chapeau!


Rubriek(en):
Recensies

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl