Reisgids voor levensgenieters | Wijngids voor vrouwen

De gemiddelde consument ziet het najaar als een druivenoogst-moment en daar hebben ze gelijk in. Maar niet alleen druiven, in de donkere maanden voor kerst is er ook altijd een oogst van wijnboeken. De stapel te recenseren boeken groeit gestaag bij Winebusiness.nl, daarom bespreken we nu twee boeken in een recensie. Met een paar weken ertussen kwamen deze twee wijn gerelateerde boeken uit. Alle drie de auteurs vierden dit met een kleine viering in het hoofdstedelijke. Wijngids voor vrouwen werd ten doop gehouden op de gracht bij Prometheus, terwijl voor Reisgids voor levensgenieters de flessen werden ontkurkt op de vierde etage van Scheltema aan het Rokin.

Wat zijn dit nu voor boeken?

Rik Felderhof en Hans Melissen zijn al meer dan een halve eeuw goede vrienden. Ze werkten ook samen aan o.a. de tv- producties Felderhof en De Stoel. Daarnaast houden ze van het goede leven, hoewel de ene daarin rekkelijk is en de ander (Melissen) precies. Wijnetiquette vindt Felderhof niet zo relevant en er zijn ongetwijfeld velen die hem hierin volgen. En dat maakt dit boekje zo leuk. Twee uiteenlopende belevingen van hetzelfde. Felderhof en Melissen reisden van Maastricht naar St. Tropez en ondertussen ontmoeten ze de meest bijzondere personen, proeven mooie wijnen en aanschouwen prachtige kunst. De reisverhalen worden gelardeerd met praktische informatie over de streken en tips voor hotels, restaurants en ook wijnhuizen. Dit boek in gemaakt in samenwerking met de ANWB;  € 16,95 is de prijs en ANWB krijgen een Euro korting. Gewoon een hartstikke leuk boek in pocketformaat.

Janna Rijpma schreef Wijngids (alleen) voor vrouwen. Volgens Rijpma hebben vrouwen een beter reuk- en smaakvermogen. Dat zou best zo kunnen zijn, hoewel mijn ervaring na menige wijnjureringen is dat opleiding en proefervaring een betere indicatie is. Na een korte inleiding bestaat het boek uit beschrijvingen van 100 wijnen waarbij ze haar eigen ideeën, geschiedenis en ervaringen beschrijft met de betreffende wijn. Van iedere wijn is een foto bijgevoegd met puntsgewijze vermelding van o.a. alcoholpercentages, wijnspijsadvies en verkrijgbaarheid. De prijzen van de wijnen lopen uiteen van vijf tot vijftig Euro, voor ieder wat wils dus. De verhaaltjes bij de wijnen zijn divers, verrassend en leuk en de wijnen zijn met zorg uitgezocht. Het is een boek wat je achteloos openslaat en wat dan fascineert en ‘pakt’. € 19,95

Je zou zeggen dat Reisgids voor levensgenieters een leuk Sinterklaas cadeau is voor mannen en het boek van Rijpma voor vrouwen, maar omgekeerd moet het zeker kunnen. En dat heeft meer met de aantrekkingskracht en gevarieerdheid van de boeken te maken dan met deze genderneutrale tijd.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Recensies

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl