Benguela Cove, de winery in het uiterste puntje van Zuid-Afrika, komt met een mousserende wijn volgens de Methode Cap Classique. Dat is tweede gisting op fles, net zoals in de Champagne.
Benguela Cove ligt dus in het uiterste puntje van Zuid-Afrika voor de bekende walvissen uitkijkplaats Hermanus. Pal aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune, aan de monding van de Bot rivier. Daar, op de oostelijke oever, net ten noorden van het plaatsje Fisherhaven, ligt het 200 hectare grote wijngoed van Benguela Cove, met 62 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter de wijngaarden en maakte er samen met Johann Fourie een buitengewoon succesvol landgoed van. Zo succesvol dat Benguela Cove bij de beste 100 Wineries ter wereld hoort (Top 100 World Best Vineyards). Johann Fourie kende het potentieel van de wijngaarden al. Fourie werkte als wijnmaker bij het KWV, was onder de indruk van de kwaliteit van de druiven op het estate en kocht hier vaak druiven. Daarnaast is het ook een populaire plek voor wijntoerisme. Op het Estate zijn er ook appartementen waar je kunt overnachten, een artgalery, een restaurant en de liefhebber kan met boottochten mee.
Op slechts 2,7 m boven zeeniveau is dit een uitgesproken koel gebied met vijf verschillende terroirs. De Benguela-stroom komt vanuit de zuidelijke Atlantische oceaan. Iedere dag om stipt twaalf uur gaat de wind ‘aan’, tot avonds een uur of zeven. Dat maakt dit stukje van Zuid-Afrika uniek qua wijnbouw: de rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen.
Mousserend
Voor druiven is het een uitstekende plek en met het wijntoerisme wat ze er omheen hebben ontwikkeld, is het nog eens een uitgelezen plek voor bruiloften, die er dan ook vaak worden georganiseerd. Op bruiloften drinken gasten mousserende wijn. Zo ontstond het idee, en dat heeft geresulteerd in Brut en een Rosé versie.
Cuvee 58 Brut: De naam – Cuvée 58 – verwijst naar de 58 facetten waarmee een diamant in briljant vorm wordt geslepen. Zuid-Afrika is beroemd om haar diamanten. In het etiket van de Cuvée 58 zie je de vorm van de briljant geslepen diamant ook terug.
Deze Méthode Cap Classique is van sauvignon blanc (72%), pinot noir (20%) en chardonnay (8%). Sauvignon is hier het belangrijkste. De basiswijn ondergaat een malolactische vergisting, om de zuren van de sauvignon blanc te verzachten en romigheid te accentueren. Vervolgens rijpt de MCC minimaal 12 maanden sur lattes. Het koele klimaat van Walker Bay is geschikt voor de sauvignon blanc en de frisheid en zuren van deze druif komen goed naar voren. Het is een levendige, frisse MCC met goede zuren en een fijne mousse. Met aroma’s van peer en florale tonen die in de afdronk naar boven komen.
Tip: Drink de Cuvée 58 niet té koud, bij een graad of tien (een half uurtje van tevoren uit de koelkast halen) zijn de aroma’s en zuren een uitstekend huwelijk met elkaar aangegaan.
Cuvee 58 Brut Rosé: Een blend van pinot noir (75%) en sauvignon blanc (25%). Pinot noir heeft dus de hoofdrol in deze frutige, elegante Methode Cap Classique. Een deel van de basiswijn (25%) ondergaat malolactische vergisting, om de scherpe zuren wat af ronden, maar tegelijkertijd de frisheid en de fijne aroma’s te behouden. De wijn rijpt minimaal 12 maanden sur lattes.
Aroma’s van rood fruit met en heel licht zoetje voeren de boventoon. De smaak is fris en lang aanhoudend met duidelijk rood fruit in de afdronk.
De Cuvee Brut en De Cuvee Brut 58 zijn voor 17 Euro verkrijgbaar bij de betere wijnhandel. Voor adressen in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl
ChvZ