Born of Fire | Biologische klasse uit de Cape Coast

Born of Fire is de merknaam van Zuid-Afrikaanse wijnen die door Fransen ter plekke zijn gemaakt. Julien Schaal en zijn vrouw Sophie wonen in de Elzas en maken heerlijke Riesling in het dorp Saint-Hippolyte in de regio Colmar. Naast het hoofdkantoor in de Elzas maakt Schaal wijnen in Zuid-Afrika. Julien werkte in Zuid-Afrika aan het begin van het millennium. De wijnmaker Gordon Newton Johnson gaf hem de kans om een paar vaten wijn te maken. Anno 2023 is het business as usual geworden. Sophie, met een diploma oenologie op zak, is sinds 2013 betrokken bij het wijnmaken in de Elzas en Zuid-Afrika. In de zomer zorgen de twee voor de wijn in de Elzas, en in februari gaan ze naar Zuid-Afrika. Alle druiven komen uit de Zuid-Afrikaanse cool climate area, Walker Bay en vooral Elgin. Ze werken zo schoon en biologisch mogelijk.

De wijnen van Julien – Elzas én Zuid-Afrika – tonen elegantie terwijl ze geconcentreerd blijven en trouw zijn aan zowel aan het terroir als het druivenras.

Born of Fire

De naam Born of Fire slaat erop dat veel inheemse fynbos-planten door vuur moeten worden geactiveerd om zich voort te planten. De Kaap is de thuisbasis van duizenden plantensoorten die uniek zijn voor Zuid-Afrika, de vegetatie bestaat vooral uit fynbos (Kaapse fijne struik). Vuur is nodig om zaden vrij te geven. Born of Fire, nieuwe bloemen die daaruit ontstaan, zorgen voor voortplanting. Dit was de inspiratie van Julien en Sophie om biologische wijnen te maken op Zuid-Afrikaanse bodem.

De Born of Fire wijnen zijn afkomstig van wijngaarden op 40 kilometer van de Atlantische Oceaan. Julien en Sophie concentreerden zich op syrah en chenin blanc, die volgens de Schaals de beste druiven in Zuid-Afrika zijn.

Biologisch

Beide wijnen zijn gemaakt van gecertificeerde biologische wijngaarden in Voor-Paardeberg, de WO op het label is Cape Coast. Born of Fire wijnen worden gemaakt in overeenstemming met de principes van biologische landbouw wat het gebruik van kunstmatige chemische meststoffen, pesticiden of herbiciden uitsluit.

Born of Fire Biologische Chenin Blanc: Een witte wijn met structuur en karakter van sinaasappel met stenige en bloemige tonen. Diep en complex met een heerlijk spanningsveld tussen het tropische fruit, het kruidige eikenhout en een pepertje. Een waanzinnig goede chenin blanc die ook nog organisch gemaakt is. Een topper!

 

Born of Fire Biologische Syrah: Zeer complex, rijk, rood tot donker fruit en veel zeer fijne, exotische, zoetgeurende kruiden, kruidig en bloemig. Zacht en elegant en strak met rode pruimen en zwarte kersen. Een vermoeden van chocolade en zwarte fruit. Een biologische wijn van een terroir van klei en leisteen.

Wijnimporteur Dikkers  is de trotse importeur. Born of Fire wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnhandel.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl