Okhuysen

Okhuysen: de geschiedenis en de proeverij

 

okhuysenAl in 1862 voerde een zekere heer genaamd F. Okhuysen een wijnhandel op de Bakenessergracht in Haarlem. Er bestaan nog handgeschreven briefkaarten uit die beginjaren met daarop de bestellingen.‘Wees zo goed bij niet vriezend weder per schipper te verzenden twee ankers gewone roode wijn. Bij vriezend weder te wachten met verzenden.’ In de eerste helft van de 20e eeuw, tijdens de tweede wereldoorlog stond de handel stil.Herman Okhuysen richtte zich na de oorlog in 1945 op de wederopbouw van het bedrijf.

 

Een groter assortiment, nieuwe kelders voor de wijnen op eikenhouten vaten en nog meer magazijnen.In 1969 besloot Herman Okhuysen bij gebrek aan opvolging, zijn zaak aan de Erven Lucas Bols te verkopen. De oude traditionele wijnhandel werd in stukken opgedeeld en in afgeslankte vorm voortgezet. Bols begreep dat Wijnkoperij Okhuysen hiermee haar gezicht verloor en verkocht dit onderdeel in maart 1976 aan Louis Kat en Wim Beelen. In navolging van Herman Okhuysen werd bewust gekozen voor enkel kwaliteitsdomeinen, die op de vele inkoopreizen door Kat en Beelen werden ontdekt.

 

Proeverij

De Kuppersweg op het industrieterrein in Haarlem was op 15 en 16 oktober weer het centrum van proevend Nederland. Wijnkoperij Okhuysen hield tussen de stellingen weer één van haar jaarlijkse overzichtsproeverijen, de zgn. open flessen dagen. Op deze dagen staan een paar honderd flessen op tafel en zijn diverse producenten aanwezig

 

Enkele wijnen

Een van de nieuwe aanwinsten is Weingut Altenkirch uit de Rheingau.  De Japanse Tomoko Kuriyama is verantwoordelijk voor de wijngaard en wijnkelder, Kuriyama was eerder marketing manager bij Motorola voordat zij in Franken bij Paul Fürst de eerste stappen in de wijnwereld zette. Vervolgens heeft zij de opleiding Wijnbouwkunde aan de universiteit van Geisenheim gevolgd. Bedrijsleider Andreas von Rosen was bankier en is toevallig in de wijn terecht gekomen. Franziska Breuer-Hadwiger is ingenieur en heeft het wijnbedrijf van haar broer overgenomen. Dan kun je wel van een verse blik spreken. ‘Ons voordeel is dat wij geen hinder hebben van dogma’s, maar juist onze kennis en ervaring uit andere branches inzetten in de wijnwereld.’ Okhuysen voert drie wijnen: de riesling trocken, de grauschiefer riesling en de quarzschiefer ‘R’ feinherb, allen uit 2008. Alle drie de wijnen hebben een aantrekkelijke ‘bite’ en een laag alcoholpercentage van iets meer of minder dan 12 %. De zuren zijn aangenaam aanwezig, ondersteund door minerale tonen en tropisch fruit. De riesling trocken is het lichtste van de drie, de grauschiefer en quarzschiefer hebben een oplopende graad van dikte en complexiteit. Afhankelijk van het moment van de dag of de maaltijd erbij, is er altijd een riesling van dit huis te kiezen.

 

Nederland is waarschijnlijk het enige land ter wereld waar in de horeca altijd gevraagd wordt of de wijn ‘zoet’ of ‘droog’ moet zijn. Toch lees je zo weinig over de wat zoetere wijnen. Okhuysen heeft Domaine Couhapé in het assortiment. De gros manseng uit Jurancon levert wijnen die zoetheid met prachtige zuren ondersteunen. De kalkhoudende kleigrond van Domaine Couhapé voegt daar mineraliteit en een zekere lichtheid aan toe. Gecombineerd met een mandje tropisch fruit en een beetje honing krijg je een glas wat niet te versmaden is en juist door zijn diverse smaken goed combineert met fruit desserts.

 

In Entre Deux Mers is de Belg Stephane eigenaar van Chateau Fontenille. Hij maakt een beendroge, knisperende witte Entre Deux Mers en een generieke rode Bordeaux. De toevoeging generiek en rood kan de wenkbrauwen doen fronsen, gezien eerdere mindere ervaringen, maar deze rode Fontenille is zacht, cremig en kruidig met milde tannines. De moeite waard om te proberen om op eerdere standpunten terug te komen. Dit chateau maakt ook verrukkelijke clairets, die Okhuysen via het NRC verkoopt.

 

In de Lanquedoc hebben Karin en Nicolas Mirouze maar liefst 250 hectares, een bezit dat al zeven generaties in de familie zit. De twee landbouwkundig ingenieurs produceren o.a. witte en rode Corbières. De Lauzina Blanc is  gemaakt van marsanne, rousanne en vermentino en heeft gerijpt op hout. Toch is deze wijn droger en strakker dan je op grond van die informatie zou verwachten. De Lauzina rouge en de cuvée tradition zijn een blend van grenache en syrah en soepele, kruidige wijnen. Beiden zijn stevig.

 

Tot slot

vineuseXavier Kat kwam in 1999 in plaats van Wim Beelen bij het bedrijf, nadat hij vijf jaar in Bordeaux ervaring had opgedaan bij enkele chateaux en een negociant. Xavier Kat is Bordeaux docent aan de Wijnacademie. Okhuysen voert inmiddels 1000 referenties van 200 domeinen. 26 mensen zijn werkzaam het bedrijf en meer dan de helft is vinoloog. De Wijnkoperij valt ook op door de lezersacties, op een  halve pagina groot aangekondigd, in het NRC Handelsblad. Daarnaast zijn er regelmatige acties met Elsevier, VISA/ICS, Delicious, Special Bite, Taste of Amsterdam, WineLife en anderen. Tot slot geeft het bedrijf al 25 jaar het wijnblad Vinée Vineuse uit, dat wordt verzonden naar bijna 20.000 klanten in heel Nederland.

 

Charlotte van Zummeren

 

ps de consumentenprijzen van de besproken wijnen liggen tussen de acht en veertien Euro.

 

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl