taste the waste

‘Taste the waste’

 

Door Peter Klosse

 

klosse portret jpgIk voorspel je dat na jaren aandacht voor ‘zuinig zijn met energie’ de focus zal verschuiven naar de ‘verspilling van voedsel’. Het thema sluimert al enige tijd, maar is ineens op de politieke agenda gekomen. We zullen ons er serieus mee bezig moeten houden. Als je je even in de materie verdiept, wordt snel duidelijk waarom. Evenals bij de ‘energie besparingshype’ ligt er namelijk een grote mondiale uitdaging voor ons. ‘Hoe gaan we de groeiende wereldbevolking straks van voedsel voorzien?’ Over slechts veertig jaar, zeg maar twee generaties, wonen er 8 miljard mensen op aarde. Die moeten allemaal eten. En zij niet alleen, ook hun huisdieren moeten gevoed worden. Het is verstandig om nu al met dat vraagstuk bezig te zijn.

 

Verbeteren en bezuinigen

Er zijn twee kanten. De eerste is uiteraard het verbeteren van de productiemethoden met name in zones zoals Afrika en Azië, waar veel mensen wonen en waar ze nog heel veel profijt kunnen hebben van onze landbouwkennis. Het zou kunnen uitgroeien tot een speerpunt van de Nederlandse economie. Want op dit terrein horen we tot de besten in de wereld.

 

De andere kant is bezuinigen. En dan bedoel ik niet minder eten, maar beter met voedsel omgaan. Als het onderwerp tegenwoordig ter sprake komt, dan wordt het bijna altijd behandeld op microniveau: koop beter in en gooi minder weg. Als we dat allemaal doen – ook in onze bedrijven – dan is dat een stap vooruit, maar een wel een ministap. Het is niet meer dan de bekende druppel op de gloeiende plaat. Het grootste deel van het voedsel is dan namelijk al lang weggegooid. In de documentaire Taste the Waste (www.tastethewaste.com) wordt dat pijnlijk duidelijk. Er staat een trailer op youtube, die iedereen eigenlijk moet zien.

 

Discrimeren op uiterlijk

Wat je ziet, doet iedereen die van eten houdt, huiveren. Vis ‘moet’ op dezelfde dag verkocht worden. Alle perfecte vis die niet verkocht is, gaat in de afvalbak. Hoezo vangstbeperkingen? Dat gebeurt bijvoorbeeld ook met tomaten die niet helemaal perfect van kleur zijn of een klein plekje hebben. Weg ermee. Komkommers die niet helemaal recht zijn, komen ook nooit in het winkelschap. Er wordt op een schandalige gediscrimineerd in de voedselwereld: alles dat er niet perfect uitziet, wordt verwijderd uit de maatschappij. Je gelooft het niet, maar er is zelfs Europese regelgeving die dat bepaalt. Als ik het zie, dan denk ik aan kansen. Ook van een kromme komkommer kun je wel plakjes snijden; en als dat echt niet lukt dan zijn er nog honderden andere smakelijke toepassingen. En mij lukt het ook wel een lekkere appeltaart te bakken van appels met twee klokhuizen of een ‘neus’ zoals men een uitstulping noemt.

 

Als we alleen al dit soort afwijkingen in voeding een kans gaan geven, dan zijn we grote stappen verder. Daarnaast zou de THT doctrine nog eens kritisch bekeken kunnen worden. Het grootste deel van wat er in de handel weggegooid wordt omdat het zogenaamd ‘over de datum is’, is meestal ook nog prima te eten. Wat een kansen …

 

Peter Klosse 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl