Pasen | EitjesWijn

Pasen valt dit jaar eind maart en de reclames voor Paaseitjes denderen weer over ons heen. Met grote regelmaat komen er aanbiedingen in de gewone en digitale brievenbus. Er wordt ongetwijfeld verschillend over gedacht, maar in principe gaan eitjes en wijn niet goed samen. Maar er is nu een andere oplossing. Er bestaat namelijk wijn die is gemaakt in eitjes.

Even terug

Wat is Pasen ook alweer. Pasen is voor christenen belangrijker dan Kerstmis. Met Pasen herdenken zij de opstanding van Jezus Christus uit de dood, nadat hij op Goede Vrijdag aan het kruis gestorven was. Pasen is metafoor voor hoop en een leven na de dood. Pasen is ook het einde van veertig dagen vasten. De zondag voor Pasen is Palmzondag, dan wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Op Witte Donderdag vond het laatste avondmaal plaats met de 12 apostelen. De hele voorafgaande week aan Pasen heet de Goede week.

Eitjes

Wat we nu vooral in de winkels zien, paaseieren en chocoladehazen, staat los van het christelijke Pasen. Het ei en de paashaas staan voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Ze refereren aan niet-christelijke dan wel heidense vruchtbaarheidsfeesten die vroeger rond deze tijd werden gevierd. Ze komen uit een traditie van lentefeesten. En die feesten hebben een veel langere traditie dan de christelijke.

Eitjeswijn

De wijnwereld innoveert aan de lopende band. Een van de grootste en handigste vernieuwingen waren de computergestuurde tanks, hiermee kon de temperatuur ingesteld worden. Daarvoor was men afhankelijk van de spelingen van moeder natuur. Deze tanks hebben voor velen het wijnmaken aanzienlijk makkelijker gemaakt. Wat je nu veel ziet – en wat in Georgië al eeuwen de standaard is – is wijn opgevoed op amfora. En vaak hebben die amforas een eivorm.  Er bestaan ook betonnen wijnvaten in de vorm van een ei. Deze zijn populair bij biodynamische wijnbouwers, maar ook bij ‘gewone’ vignerons. Een betonnen ei biedt, net zoals de amfora, allerlei voordelen: micro-oxidatie door de doorlaatbaarheid van het beton, de eivorm wekt een natuurlijke circulatie van de wijn op en het beton dempt veranderingen in temperatuur. Amfora’s zijn trouwens niet van gisteren, want behalve de Georgiërs maakten ook de Romeinen wijn in amfora’s.

De Romeinen waren natuurlijk niet achterlijk, want je kunt goed wijnen maken op amfora. Wijnen worden minder stroef. Iets wat je ook bereikt met barriques, maar die geven een houtsmaak, en dat heb je niet met amfora’s. In een amfora én in de betonnen eitjes blijft de frisheid van een wijn behouden. Ook komen minerale tonen meer naar voren; steenfruit en nootachtige tonen. Dit geeft een romig effect met vettigheid en volheid.

Wijn die gemaakt wordt in eitjes is een waanzinnig idee voor Pasen. Maar het mag natuurlijk ook op een ander moment.

Een voorbeeld van een Eitjes-Wijn is de Concreto malbec van Zuccardi die AH in het assortiment heeft. Intens fruitig en romig. Een zalige wijn.

 

Charlotte van Zummeren

 

Foto eggs: Wines of British Columbia @Royce Sihilis Photography

Foto amfora: @Zuccardi


Rubriek(en):
Columns

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl