Puklavec | Rood, wit en Methode Traditionelle uit Slovenië

De familie Puklavec wijnboert sinds 1934 in Slovenië. Jeruzalem Ormož heet dit gebied in het noordoosten van Slovenië. Door de glooiende heuvels en uitgestrekte terrassen krijgen de druiven er heel wat zonuren. Werken met machines is op de steile hellingen niet mogelijk, dus de druiven worden met de hand geoogst. De vele zonuren en koele nachten maken het Sloveense gebied Jeruzalem Ormož het meest geschikt voor witte wijn.

De geschiedenis van Puklavec wjinen begint in 1934 in Slovenië. Martin Puklavec wilde samen met zijn familie en lokale boeren de allerbeste wijnen maken. Zijn zoon, Vladimir Puklavec en diens dochters Tatjana en Kristina gaan op dezelfde wijze door. Tatjana doet dat hoofdzakelijk vanuit Tilburg, vanwaar zij de sales doet. Puklavec Family Wines worden gebotteld en gemaakt onder de appellation Stajerska Slovenia. In dit gebied heerst het perfecte microklimaat voor druiventeelt. In Slovenië ís veel wijnbouw. Het voor eigen consumptje wijn maken is daar wijd verbreid. Puklavec is een professionele winery met sales over de hele wereld. Puklavec werkt wel samen met zo’n driehonderd lokale boeren. Nog eens 150 werknemers werken in de wijnkelder in Ormož en Ljutomer. Hiermee levert de familie Puklavec een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in deze relatief arme regio van Slovenië. Met twee kelders met een totale capaciteit van elf miljoen litermaakt Puklavec Family Wines circa vijf miljoen liter wijn per jaar die naar veertien landen wereldwijd wordt geëxporteerd. Dit maakt Puklavec tot één van de grootste wijn-producerende families van Europa.

Wijnen en Methode Traditionelle

Puklavec heeft meer dan tien witte druivenrassen voor witte wijn, waaronder sauvignon blanc, pinot grigio, welschriesling, de lokale druif šipon (furmint), traminer, chardonnay en pinot blanc.  Onder de naam puklavec&friends worden toegankelijke wijnen voor iedereen gemaakt. Deze zijn in Nederland in de supermarkt verkrijgbaar. De instap wijnen van puklavec&friends zijn al twee keer uitgeroepen tot supermarktwijn van het jaar. Daarnaast is er een range gastronomische wijnen voor de horeca onder de naam Seven Numbers. Seven Numbers 8 Traditionele methode is een blend van furmint, pinot noir en chardonnay van de beste wijngaarden. De wijn wordt klassiek gemaakt met een tweede fermentatie op de fles. De Metode Traditionelle rust maar liefst 50 maanden en is daardoor belegen en delicaat. Deze wordt verkocht door Darewines.nl. Hanos verkoopt de Puklavec Estate Selection Sparkling Sauvignon. Deze methode is gemaakt met de methode charmat. Dit is een verfrissende glas, met aroma’s van kruisbessen, groene peper en citrus.

De puklavec&friends sauvignon blanc – pinot grigio is fris en aromatisch met geurige passievrucht en citrus. De droge, witte fruitige wijn puklavec&friends sauvignon blanc – furmint bestaat uit sauvignon blanc met furmint. Wijnhuis Puklavec produceert ook soepele rode wijnen. De druiven zijn afkomstig van de heuvels van Negotino in Macedonië: een bergachtig gebied met wijngaarden op zo’n 280 meter hoogte boven de zeespiegel. Deze wijn heet puklavec&friends cabernet sauvignon – merlot. Een stevige, fruitige  en soepele wijn. Gekoeld komt deze het best tot zijn recht.

In de zomer van dit jaar heeft Puklavec veel te lijden gehad onder overstromingen en modderstromen door extreem weer. Het is niet makkelijk voor ze geweest en dat is het nog steeds niet. Er was 20% minder opbrengst, maar de kwaliteit was gelukkig goed.

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl