Uitslag Wijnkeuring Lage Landen 2017

Persbericht: Uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2017 en de Open Wijngaarden Dagen 2017

Wijnkeuring
Door het Deutsche Weinbauamt in Neustadt (RheinlandPfalz) werden vorige maand 167 wijnen uit Nederland en 42 wijnen uit België beoordeeld. Het Weinbauamt keurt jaarlijks rond 16000 wijnen en is dus hiervoor goed gekwalificeerd en geëquipeerd. Het Duitse Weinbauamt in Neustadt a/d Weinstrasse heeft, samen met Duitse wijnen (Landespraemierung), blind de aangemelde 209 Belgische en Nederlandse wijnen gekeurd.

In totaal werden door het Weinbauambt 12 wijnen met Goud bekroond, waarvan 10 voor Nederlandse wijngaardeniers. In de afgelopen jaren is nog nooit een dergelijk resultaat behaald. Hierbij speelt mee de verdere opbouw van de ervaring en dat het oogstjaar 2016 een bijzonder goede was, doordat in de afrijpende fase (najaar) het weer ons bijzonder gunstig gezind was. De meeste wijnen kwamen voor België uit Belgisch Limburg en voor Nederland uit Gelderland en Limburg. Van de ingezonden wijnen bestond 69 % uit witte wijnen, de rest was rood en rosé; onder de witte en rosé wijnen bevonden zich 26 mousserende en parel wijnen.

Naast goud zijn verder 56 zilveren en 95 bronzen medailles toegekend. In vergelijking met voorgaande jaren zet het hoge kwaliteitsniveau van Nederlandse en Belgische wijnen zich ook in 2017 door.

De medailles van deze wijnkeuring van de Lage Landen worden zondag 27 augustus 2017 uitgereikt. Dit vindt plaats tijdens het wijnfestijn “Chateau voor Buren” in het Gelderse Buren (om 13 uur in de Lambertus Kerk).

In 2017 nam een recordaantal wijngaarden deel aan de keuring. 10 Belgische wijngaarden hadden zich met 42 wijnen voor de keuring aangemeld. En de 45 deelnemende Nederlandse wijngaarden hadden dat voor 167 wijnen gedaan. In onderstaande grafieken is weergegeven uit welke provincies de deelnemende wijnen komen.

De type wijnen bestaat dit jaar voor het merendeel uit wit: 145 witte, 39 rode en 25 rosé wijnen. Van deze wijnen zijn de meeste stille wijnen, waarvan 127 wit, 39 rood en 17 rosé. Daarnaast doen 20 mousserende wijnen (15 wit en 5 rosé) en 6 parel wijnen (3 wit en 3 rosé) mee aan de keuring.

Bij de keuring van 2017 worden de medailles toegekend op basis van de “ “Landespraemierung” regels van het Duitse Weinbauamt. Zij hanteren een punten systeem van 0 tot 5 punten (waarbij 0 de laagste score is en 5 de hoogste score). Een medaille wordt als volgt toegekend:

4,5 – 5,0 punten Gouden medaille
4,0 – 4,49 punten Zilveren medaille
3,5 – 3,99 punten Bronzen medaille
en van 3,25 tot 3,49 punten een keurzegel

Net zo als in 2016 hebben 92% van de wijnen een keurzegel of medaille.

De belangrijkste druivenrassen (als mono-cépage of in een cuvée) zijn:
• Johanniter: 48 wijnen met een medaille.
• Solaris: 37 wijnen, met een medaille.
• Regent: 22 wijnen, met een medaille.
• Chardonnay: 21 wijnen met een medaille
• Souvignier Gris: 19 wijnen met een medaille.
• Cabernet (cortis, cantor, noir): 24 wijnen, met een medaille.
• Pinot Noir : 9 wijnen, met een medaille.

De wijnen met een gouden medaille zijn:

Waarbij de Chardonnay Krachtig (wit), Lingeparel Rose (rose) en Ode aan Oswald (rood) wat meer in het oog springen.

In de bijlage de lijst van de wijngaarden met hun wijnen die een medaille hebben gekregen. Daarnaast is er de PDF met een boekje met meer informatie over de Wijnkeuring van 2017.
Keuring wijnen kunnen geproefd worden tijdens Chateau voor Buren.

 

 


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl