Bergerac: Château Bélingard

Laurent, Graaf van Bosredon, loopt ons al tegemoet vanuit de winery van Bélingard. Laurent en zijn vrouw Sylvie zijn ontzettend gastvrije mensen en het maakt ze niets uit of het nu journalisten of consumenten zijn. Ze ontvangen iedereen met open armen.

Laurent de Bosredon is al de 7e generatie die het chateau beheert. Maar de geschiedenis gaat nog veel verder terug. 3000 jaar geleden noemden de Kelten dit stuk land in het Kelts ‘Belengaard’, dat betekent ‘tuin van de goden’. Op het landgoed is nog steeds een bijzonder gevormde steen te vinden die de druïden gebruikten als offertafel. Inmiddels leven we in 2017 en is de Bergerac,  hier beter bekend als de Dordogne, een populaire reisbestemming voor Nederlanders en Engelsen die afkomen op de lekkernijen van de streek: foie gras, truffel én wijn.

Want wijnmaken kunnen ze bij Château Bélingard. Bergerac ligt niet alleen dichtbij Bordeaux, ze gebruiken ook dezelfde druivenrassen. De prijzen zijn alleen een stuk vriendelijker. De wijnen van Bélingard zijn al tientallen jaren in Nederland verkrijgbaar. Tegenwoordig huizen ze bij De Monnik Dranken en dat bevalt ze prima.

Laurent wordt tegenwoordig geassisteerd door operating director Vianney de Tastes. Denk maar niet dat hij daardoor stil staat. Trots laat hij de werken zien van de exposant van deze zomer: Henk Schoen. Ze vragen nog even hoe ze deze Hollandse naam nu moeten uitspreken, het klinkt bij hun als ‘skoe.’ Iedere zomer heeft Laurent een andere exposant en op het landgoed worden ook openlucht concerten gegeven met maaltijden voor honderden personen. Bélingard groeit en bloeit maar door.

In het kort

Bélingard bezit 100 hectares waarvan 80 ‘under vine’. Per hectare staan 5.000 tot 6.000 planten en ze herplanten oudere wijngaarden regelmatig. De verhouding is 50%/50% witte (waaronder Monbazillac) en rode wijnen. Vanuit het domaine zelf wordt door bezoekers 15% van de wijnen aangekocht en dat is een mooie hoeveelheid. Het geeft ook een indicatie hoeveel mensen daar aankloppen.

8e generatie?

Laurent en Sylvie worden al wat ouder. Ze hebben nu hulp van Vianney de Tastes en hopen van harte dat één van hun kleinkinderen later de winery wil overnemen. De kinderen lijken daar op dit moment geen goesting in te hebben. Echter: Noblesse oblige, Laurent is er de man niet naar zijn kinderen iets op te leggen. Eén van zijn kinderen maakt zelfs carrière bij een Amerikaanse limonadegigant in London. Wie had dat nu verwacht. Maar het gaat zoals het gaat en een Bergerac of Dordogne zonder Bosredon en Bélingard is moeilijk voor te stellen. Zover zal het ook wel niet komen.

De volgende wijnen zijn in Nederland verkrijgbaar:

Château Bélingard Bergerac Blanc Sec: sur lie opgevoed, geeft de wijn zachtheid, fris en fruitig € 7,50
Château Bélingard Bergerac Blanc Moelleux: de iets zoetere variant € 7,50
Château Bélingard Bergerac Rouge: een soepele rode wijn van cabernet, merlot en malbec € 7,50
Château Bélingard Monbazillac: een zoete én heel zuivere frisse wijn. Een feestje bij tarte tartin
50 cl € 10,–

Prijzen kunnen iets variëren. Verkrijgbaar o.a. bij de Mitra en de betere wijnwinkel. Adressen op te vragen bij: info@monnik-dranken.nl

www.belingard.com

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl