Laatste week | Pop-up resto In Bijlmer Bajes

De beruchte Bijlmerbajes barst van de verhalen. De plek die jarenlang diende als eerste sociale gevangenis van Nederland ademt vandaag de dag nog steeds de indrukwekkende verhalen die zich er jarengeleden voordeden. Tijdens deze editie van De Maaltuin krijgen bezoekers de kans om zich in die geschiedenis onder te dompelen. Onder het genot van culinaire smaakexplosies en een avontuurlijke rondleiding worden de mooie, ontroerende, ambitieuze én spectaculaire verhalen uit de Bijlmerbajes herbeleefd. Waan je van 22 juni t/m 23 juli in het gevangenisleven en krijg van binnenuit, achter gesloten deuren een kijkje in het leven van honderden gevangenen en cipiers. Het reizende restaurant zorgt er deze keer voor dat iedereen vrijwillig naar de bajes wil.

Een plek vol verhalen
Deze plek heeft zoveel verhalen, dat het een grote uitdaging wordt om de meest indrukwekkende het podium te geven dat ze verdienen. Natuurlijk komen alle klassieke, beruchte verhalen aan bod, zoals de ontsnappingspoging die we uit de films kennen, waarbij lakens aan elkaar werden geknoopt. Of de absurde poging waarbij een man of 8 gezamenlijk een biljarttafel optilden en door het raam smijten. Doordat er geen tralies waren, konden ze op die manier via het raam ontsnappen. Zo kent Nederlands’ eerste sociale gevangenis veel meer voorbeelden van verhalen waarbij je mond openvalt van verbazing.

Leven als in een gevangenis
Als sociale gevangenis was het doel van de Bijlmerbajes om gevangenen te resocialiseren. Er waren geen tralies en het normale leven werd zoveel mogelijk nagebootst. Zo waren er bijvoorbeeld regelmatig optredens van, onder andere, Herman Brood. Tijdens het evenement duiken gasten in het leven dat de gevangenen destijds hadden en krijgen ze mee hoe zij de gevangenis beleefden. Ook wordt er in de verhalen van de cipiers gedoken. Door middel van kunst en creativiteit worden bezoekers meegezogen in de vele gebeurtenissen van destijds. De route loopt deze editie door het hoofdgebouw, langs de check-in, courtyard en wasruimte. Hier bevinden zich onder andere rauwe, gestripte ruimtes die voor de gelegenheid voorzien worden van passende aankleding zoals aan elkaar geknoopte lakens, tralies en de vele celdeuren. Zo krijgen bezoekers de volledige ervaring.

Geen klassiek ‘bajesmenu’ 
De Maaltuin wil haar gasten altijd kennis laten maken met gerechten geïnspireerd op de plek waar de editie neerstrijkt. Nu staat het eten in de gevangenis niet bepaald bekend om zijn hoge kwaliteit, maar geen zorgen! Er staat geen water en droog brood op het menu. De gerechten zijn geïnspireerd op typisch gevangeniseten, maar worden in een modern en culinair jasje gestoken. Zoals bijzonder lekker, sappig stoofvlees van kalf. Gemaakt met een kruiden mousseline dat uren heeft gegaard en een heerlijke rode bietensoep. Deze lekkere gerechten worden niet zomaar voorgeschoteld, gasten moeten natuurlijk wel een écht gevangenis diner ervaren. Om te voelen hoe het is om een ‘bajesklant’ te zijn, mogen gasten hun soep zelf ophalen. Ook het stoofvlees wordt op een typische manier geserveerd: direct uit stoere, grote pannen. Het is en blijft nu eenmaal de Bijlmerbajes.

Over De Maaltuin
De Maaltuin laat bezoekers op een unieke manier kennismaken met bijzondere locaties. Door een heerlijk diner, gerechten met een verhaal en live muziek ervaar en ontdek je het bijzondere verhaal van de locatie. Elke editie van De Maaltuin is uniek en blijft een verrassende beleving waar je steeds opnieuw naar toe kunt gaan. Naast de Bijlmerbajes editie zal de Maaltuin dit voorjaar ook op Paleis Soestdijk en Soesterberg neerstrijken.

Meer informatie over De Maaltuin & Bijlmerbajes 
Data: 22 juni – 23 juli (donderdagen tot en met zondagen)

Tijden: 18:00 – 22:00

Ticketprijs: €109,95

Website:  Maaltuin Bijlmerbajes


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl