Deze proefweek is weer aardig volgepland. We trappen op de maandag af met De Monnik Wine Experience. Hoewel het niet is af te zien aan het afgehuurde Slot Zeist, wat van voor naar achteren afgeladen is met wijnen, is dat De Monnik Dranken groot is in whisky. En dat gedeelte van het assortiment wordt herhaaldelijk uitgebreid. Maar daar komen we vandaag niet voor. Voor de tweede keer organiseert het bedrijf namelijk een Wine Experience dag in slot Zeist. Alle 46 producenten hebben een vertegenwoordiging afgevaardigd en het is een drukte van jewelste.
De Monnik Dranken was al actief in wijn en sinds de komst van Holster en Handjes is dat alleen maar toegenomen. Met gepaste trots presenteren Hans en Luuk olde Monnikhof dan ook het eerste fraai vormgegeven Cellar Book waar naast de gehele portfolio ook aanwinsten als Faustino, Negro uit Piemonte, Lafite Rothschild en Beaujolais huis Perrachon in staan. Eén van de Provence cru’s L’Aumerade is in het boek en op deze dag present met het jaar 2017. Een prachtig mineralige rosé. Van Ribera del Duero – deze streek komt later nog een keer aan de orde – proefde ik nog een sappige Roble en Crianza. Dit huis heet Portia. Het is knap om in Ribera zulke sappige wijnen te maken. Sommige huizen als Lafite en Faustino spreken voor zich, maar meer onbekende huizen als Perrachon en Negro uit Piemonte staan ook hun vineuze mannetje. Het is knap om zo’n portfolio samen te stellen. Chapeau!
Wine Regions
Op woensdag organiseerden Pitch PR en Perswijn samen het Wine Regions Event in het Amstel Boathouse wat vroeger Miranda Paviljoen heette. Het deurbeleid was hier wat stringenter dan bij andere proeverijen, maar gelukkig kwamen de immer stralende Harriët en haar adequate echtgenoot en manager Robert me ‘ontzetten’.
Harriët Verhoeven was ondanks een griep de hele dag aanwezig. 350 mensen liepen verdeeld over de dag door het boathouse. Dat is wel minder dan de 650 verwachte gasten waarvan eerst kond werd gedaan, wel weer transparant om dit gewoon te communiceren. Op deze dag presenteerden vele wijngebieden en opkomende wijnlanden hun wijnen aan de Nederlandse wijnmarkt. Daarnaast waren er masterclasses. Vele collega’s waren present. Ik zag Ingrid Larmayeur, Robert Handjes, Frank Donker met echtgenote, Chris Alblas, Frank Jacobs, Udo Göebel, Michèle Lainé, Ghislaine Melman en vele anderen.
De volgende wijnlanden en wijnregio’s waren present: New York Wines, California Wines, Emilia Romagna, Toscane, Marche, Pays d’Oc IGP, Moldavië, Turkije, Georgië, Libanon, Ribera del Duero, Oostenrijk, Zwitserland, Elzas, en Nederland. Ook was Spanje aanwezig met Biologische wijnen uit Rioja, Valencia, Cava en Tierra de Castillia. Ook wijngerelateerde organisaties zoals Coravin, XI Wine Systems en Cazebonne hadden een booth.
Heleen Kram stond er weer met fascinerende Turkse wijnen zoals Chateau Kaplak en de Selener Narince 2012. Wat een complexe witte krachtpatser. Pitch stond er zelf met Ribera del Duero. Annelotte en Janna Meppelink stonden hier achter de booth. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om hier even een Ribera del Duero te noemen die niet aanwezig was, maar die door Pitch eerder is toegestuurd. Een complexe El Lagar de Isilla Reserva 2011. Een topwijn gebotteld in een schitterend vormgegeven fles.
Vini di Romagna
Op donderdag reden we naar Kasteel Woerden. Dit kasteel bleek aantrekkingskracht te hebben op niet-wijnminnende tweevoeters. Het is mooi gerenoveerd met een prachtige glazen lift in een klassiek gebouw. In de zaal op de eerste verdieping stonden een aantal producenten met wijn en spijzen uit Romagna. Fred Nijhuis gaf in een zaaltje een masterclass wit en rood. Romagna is namelijk na Veneto en Puglia de grootste wijnproducent van Italië. Er wordt nog steeds veel Lambrusco gemaakt en het meeste gaat naar de V.S. Als wijn|spijs advies suggereerde Fred boerenkool met spekjes en worst met Lambrusco, dat gaan we eens proberen. Romagna ligt onder Bologna en Emilia daarboven. In het bergachtige Romagna leidt sangiovese met albana de dans, terwijl Lambrusco het product van de valleien van Emilia is. Er zijn 2 DOCG’s, een mousserende MT pignoletto en een zoete albana. Nijhuis legde over uit dat bijna overal in Italië trebbiano groeit, maar dat deze in iedere streek weer een andere druif is zoals verdicchio of greco.
In Romagna is het – hoogstwaarschijnlijk d.w.z. nog niet wetenschappelijk bewezen – trebbiano toscana. We proefden een Cavaliere Bianco met trebbiano maar ook bombino bianco, albana, pagadebit, rebola en famoso. Albana is een fascinerende druif, daar kun je alle kanten mee op: droog, zoet, oxidatief, fruitig of op hout opgevoed. Het wijnlandschap wordt naast de twee DOCG’s vooral geregeerd door DOP en IGP. En dat geldt ook voor de vele smakelijke producten van Emilia-Romagna die als zodanig geclassificeerd zijn zoals olijfolie, kaas, worst en fruit. Romagna, wat een leuke streek. Heleen Schreuder weet met haar Italent al die fascinerende streken naar Nederland te halen.
Komende week is Prowein waar veel NL professionals heengaan. En wat betreft Winelife.. Uitgever Frank Kloppert heeft bevestigd dat hij op zoek is naar een nieuwe hoofdredacteur. Het eerste nummer van 2018 zal waarschijnlijk in april verschijnen. Inmiddels is bekend geworden dat bureauredacteur Peeters elders emplooi heeft gevonden. We blijven het volgen.
Tot de volgende keer.
Charlotte van Zummeren