Prijs | kwaliteit topper uit Stellenbosch: Lyngrove

Onlangs proefde ik een aantal wijnen waarvan niet alleen de kwaliteit maar ook de prijs me opviel. Reden genoeg om eens een bezoek te brengen aan dit huis. Lyngrove Estate is naast een wijnbedrijf ook een zeer luxe Guesthouse aan de rand van Stellenbosch. Wijnmaker Danie van Tonder en eigenaar Chris Rabie staan me op te wachten.

Lyngrove heeft een gigantische oprijlaan met maar liefst twee toegangen die op afstand geopend moeten worden. Dan kom je uit bij een lieflijk geel huis. In dat huis en bij het zwembad zijn de negen luxe kamers. Danie en Chris gaan me voor naar het terras waar we gaan proeven. ‘Je kunt de wijngaarden allemaal van hieruit zien. Het zijn een kleine tachtig hectares. ’Het ziet er precies uit zoals ze het zelf omschrijven ‘Our 80 ha vineyards have nature’s advantage of superior soils, gentle slopes and the cooling influence of the Atlantic Ocean – perfect conditions for slowly ripening grapes with concentrated flavours.’

Vanaf het terras zien we inderdaad de wijngaarden liggen. De druiven worden in een andere winery gevinifieerd. De eigenaren van Lyngrove, huren een deel van de kelder om daar de wijnen te maken. De Lyngrove Range bestaat uit de wijnen met de naam Collection, een stapje hoger Reserve en de topwijn van Lyngrove Platinum.

De wijnen

De wijngaarden zijn perfect gepositioneerd op de hellingen waar een koele bries van de Atlantische Oceaan langs waait.  ‘No wonder then that Lyngrove wines are enjoyed in countries right around the world’ zegt een trotse Chris Rabie. Joke Holster, de wijninkoper van De Monnik Dranken, proeft mee. Lyngrove werkt al jaren met haar. ‘We would love to copy|paste Joke to all our other exporting countries.’ Wijnmaker van Tonder gaat voor bij het proeven. We trappen af met een droge en volle Methode Cap Classique van pinot noir. Deze heeft 12 maanden op zijn lees gelegen. Mooie stevige mousse.

De wijngaarden van de sauvignon blanc zijn net zoals de andere cultivars zichtbaar vanuit het guesthouse. Deze wijn is fris en licht tropisch. De chenin blanc is mineralig en licht vettig. Om de hals van de 2017 prijkt een medaille van Veritas, een van de meest prestigieuze Zuid Afrikaanse competities. De pinotage komt het best gekoeld tot zijn recht en is bij het wijnmaakproces in contact geweest met hout. Veel wijn en veel fruit. De merlot is fluweelzacht, fruitig en rond. Ook deze even koelen. De chardonnay is ‘unwooded’, licht crèmig met fijne zuren. De cabernet sauvignon is vol, rijk, zacht en krachtig. Deze wijn vraagt om iets erbij te eten.

These are our five Collection wines, now we turn to the Reserves’, zegt van Tonder. Holster voegt toe ‘Die reserve chardonnay loopt ontzettend goed bij Mitra in Nederland’. Daar kan ik me iets bij voorstellen, want de reserve chardonnay is half/half op barriques en tanks opgevoed. Fruit, licht boterig, mineraliteit en verdieping. Een prototype van een kwaliteits chardonnay. De Reserve Shiraz Pinotage heeft op zowel Frans als Amerikaans eiken gelegen. De structuur van de shiraz en het fruit van de pinotage. Een echte braai begeleider. Licht koelen.

Now we are getting to the top’, glimt Chris Rabie. De Platinum Latitude is een Cape Blend met cabernet, pinotage en shiraz. Kracht van de cabernet, fruit van de pinotage, structuur en pepertje van de shiraz. Opvoeding op barriques geeft nog meer structuur en een vleugje cederhout. Blockbuster met een elegant karakter.

Moois

En al dat moois heeft een ongelofelijk voordelig prijskaartje. Hoe komt dit nu? Als ik hiernaar vraag, kijken Holster, Rabie en van Tonder naar elkaar en beginnen gelijk te praten. Rabie slaat de spijker op zijn kop ‘it is not all about making wines, you have to sell them as well’. Lyngrove exporteert zowat alles. Nederland is het derde exportland na Zweden en Denemarken. ‘It is our policy to keep the prices low.’ En dat werkt goed in al hun exportlanden. Holster is erg gelukkig met Lyngrove, het loopt namelijk ook heel voorspoedig bij Mitra, Lyngrove is hét voorbeeld van een prijs|kwaliteit topper.

Charlotte van Zummeren

 

LYNGROVE Chenin Blanc 5,99
LYNGROVE Pinotage 5,99
LYNGROVE Chardonnay 5,99
LYNGROVE Sauvignon Blanc 5,99
LYNGROVE Merlot 5,99 was uit voorraad
LYNGROVE Cabernet Sauvignon 5,99
LYNGROVE Chardonnay Reserve 7,99
LYNGROVE Shiraz Pinotage Reserve 7,99
LYNGROVE Latitude 14,99

Wijnen verkrijgbaar bij de Mitra.

Meer info over Estate en Guesthouse www.lyngrove.co.za


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl