Recensie | De Wijngids

De voorbereidingen voor De Wijngids gingen gepaard met enige onrust in de Nederlandse wijnwereld. Importeurs die wijnen hadden ingestuurd voor De Wijngids voelden zich enigszins ongemakkelijk bij een persbericht van een PR-bureau dat mensen tegen betaling konden genieten van de wijnen. ‘Verdienmodel’ werd er gegromd en ‘dat doet maar.’
Waar gaat dit allemaal over? Wat is De Wijngids?

Even terug naar het begin.

Je hebt wijngidsen en wijngidsen. Dikke wijnalmanakken, De Grote Hamersma, wijngids voor vrouwen, Cuno’s, Omfietswijnen en ga zo maar door. De wijnen worden dan geproefd en beschreven door een of meerdere proefpersonen en soms worden deze gidsen jaarlijks herhaald.
Wat De Wijngids vanaf het begin – dit is de Maiden editie – anders doet, is dat de wijnen blind geproefd worden door de drie Nederlandse Masters of Wine.

Master of Wine word je niet zomaar. Je moet de WSET Diploma Course hebben gedaan om toelating tot de selectie te krijgen. De Diploma Course duurt een jaar – en vraagt ook een voorbereidende cursus van een half jaar – , neemt in de praktijk veel langer en velen ronden het niet af. Als je de Diploma Course wel hebt afgemaakt en door de selectie van de Master of Wine opleiding komt, vraagt deze opleiding vervolgens weer nominaal 3 jaar. Ga maar uit van minimaal het dubbele. Degene die deze opleiding hebben afgerond, weten echt heel veel van alle aspecten van wijn. En zoveel Masters of Wine zijn er niet. Wereldwijd 392 om precies te zijn. Er zijn meer net-niet-masters-of wine.

En de drie Nederlandse Masters of Wine nemen in De Wijngids verantwoordelijkheid voor de beoordeling van de ingestuurde wijnen. Cees van Casteren is proever en auteur, Frank Smulders MW en Job de Swart MW proefden. Het berekenen van de uitslag deed de computer.

Maar dat is niet het enige.

Voorwoordschrijver Hubrecht Duijker gaf de suggestie om ook een bedrag te noemen wat de heren de wijnen waard zouden vinden. De Masters of Wine gaven de te proeven wijn een Nederlands rapportcijfer, gebaseerd op min of meer objectieve criteria zoals lengte, concentratie, complexiteit en balans. Zoals zij dat als Masters of Wine gewend zijn. Vervolgens voegden ze daar ‘De Wijngids-waarde’ aan toe. En waar kwaliteit nog redelijk objectief vast te stellen is, is wat je een wijn waard vindt, best persoonlijk. Daarom besloten ze bij elke wijn te vermelden wie van de drie de wijn heeft geproefd en wat hij de wijn waard vindt. Sterker nog, ze vergeleken die waarde met de winkelprijs en maakten die verhouding tot selectiecriterium.

Hoe dat in de praktijk werkte? Alle wijnen die zij een 9- of hoger gaven, kwamen automatisch in de gids. Bij de wijnen erna, een lange lijst van 8½ kwam ‘De Wijngids-waarde’ van pas; alléén wijnen met een 8½ die hun verwachtingen het meest overtroffen, kwamen erin.

De verschillen in winkelprijs en gedachte prijs kan oplopen tot zo’n acht Euro verschil ten gunste van de winkelprijs en dat is natuurlijk een gegeven waar menig wijnverkoper blij mee is.

Frank Smulders MW, Job de Swart MW en auteur Cees van Casteren proefden 2211 wijnen blind in het glaswerk van Jancis Robinson en Richard Brendon. Dankzij gebruik van Coravin – de erkende wijnconservator – konden ze deze wijnen zo vaak als we wilden terug proeven zonder verlies van kwaliteit. Uiteindelijk zijn ze zo uitgekomen op deze 400 beste wijnen onder 25 euro.

Die wijnen worden stuk voor stuk in een paar honderd woorden beschreven. De stukjes zijn anekdotisch over bijvoorbeeld het wijngebied, de wijnmaker, het wijnhuis of de eigenaar. Ontzettend informatief. Je fietst er met plezier doorheen. Bij iedere wijn staat een duidelijk schemaatje wat de wijn kost en wat de Master Wine hem waard vond, plus het eindcijfer.
Bij de meeste wijnbeschrijvingen vallen je de citrus, appels, aardbeien, kersen en wat voor smaken nog meer om de door fruitterminologie verwarde oren. Wijnbeschrijvingen zijn – helaas – niet voor iedereen zoete kost.

De beschrijvingen in De Wijngids zijn boeiend, leerzaam en leuk.

Van de 400 wijnen hebben sommige importeurs zoals De Monnik Dranken en LFE resp. zestien en zeven wijnen in deze De Wijngids staan. De Wijngids is zo’n leuke gids geworden, daar kunnen de inzenders alleen maar blij mee zijn.

 

Charlotte van Zummeren WA, DipWSET, RV, gastronoom|sommelier

De Wijngids
Cees van Casteren MW
Kosmos Uitgevers
€ 24,95


Rubriek(en):
Recensies
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl