Peter Klosse heeft een tweede culinaire titel gepubliceerd: Jaloersmakende wijn. Dit thema heeft alles te maken met het leven van Peter Klosse (1956) waar smaak en proeven centraal staan. Hij is grondlegger van de Academie voor Gastronomie die gevestigd is in zijn familiebedrijf Hotel Gastronomique De Echoput bij Apeldoorn. Hij wordt de smaakprofessor genoemd, ook op basis van zijn proefschrift in 2004.
Onbewerkt voedsel en duurzaamheid zijn grote passies en hij geeft menig college hierover. Consumenten moeten ook kennis hebben over hetgeen ze eten en wat er allemaal mis gaat in de wereld en daar gaat het over in deze culi thriller Jaloersmakende wijn.
In Jaloersmakende Wijn volgen we Philippe Charpentier, een gepassioneerde biologische wijnmaker in Zuid-Frankrijk, die met zijn wijnen vele prijzen wint. Wanneer hij op een dag zwaar gewond wordt gevonden in zijn wijngaard, wordt er snel gekeken naar zijn neef aan de overkant van de weg met wie hij niet op goede voet staat, en naar een grote biotech multinational Cropinova die hem niet goed gezind is. Om deze dadervraag draait de thriller.
Het boek springt in de tijd en is niet chronologisch. Daarom weet de attente lezer al in de eerste vijftig pagina’s hoe de vork grofweg in de steel zit. Hoewel het boek met nawoord 377 pagina’s telt.
Toch loont het om te blijven lezen. De lezer gaat al lezend op reis naar de Global Seed Vault in Spitsbergen en naar de nonnen van Regina Laudis en het eiland Hawaii. Klosse eert monniken en nonnen die door de eeuwen heen op natuurlijke wijze prachtige producten als kaas, bier en likeur hebben gemaakt. Hawaii is een eyeopener. Het eiland wordt gebruikt voor grootschalige landbouwproductie en alle mogelijke bestrijdingsmiddelen worden daarbij gebruikt. Tot groot verdriet van de bevolking die daar veel medische ellende van ondervindt want deze middelen zijn zeer schadelijk voor de mens. Dit wordt allemaal uit en ten na uitgelegd en daar steekt de lezer een hoop van op. Het blijkt dat veel landbouwmateriaal uitgeput is en kennelijk niet meer kan groeien zonder veel kunstmest en daarna weer moet worden ingetoomd met bestrijdingsmiddelen. Niet goed voor het milieu en niet goed voor de mens.
Het spreekt voor zich dat biotech multinational Cropinova belangen heeft in Hawaii. Toch komt het allemaal goed met wijnmaker Philippe Charpentier.
Hoewel het thrillergedeelte minder aansprekend was, is het vooral een zeer verhelderend boek op het gebied van landbouwtechnieken en wijnbouw. Een boek dat je bijblijft. Precies wat Klosse bedoelde. “Ik wilde een boek schrijven dat niet alleen vermaakt, maar ook aanzet tot nadenken over de manier waarop we omgaan met onze natuur en voedselproductie.’ In zijn nawoord citeert hij Steve Jobs met de laatste woorden: De zes beste dokters van het leven: zonlicht, rust, beweging, wat je eet, zelfvertrouwen en vrienden.
Waarvan akte.
Jaloersmakende wijn is online verkrijgbaar en bij de Echoput.
Charlotte van Zummeren