Restaurant Eindeloos Meester Wijn & Spijs 2016

In het Miele Experience Center te Vianen, vond afgelopen maandag de finale van Meester van Wijn & Spijs 2016 plaats. Een idee ontsproten aan het brein van Jorrit Gerritsma, salesmanager van LFE. ‘Alle competities draaien om de chefs, ik wilde ook aandacht voor de sommeliers en wijn & spijs combinaties’. CEO Marcel Kerkmeester steunde dit idee van harte én bedacht meteen de titel: meester wijn & spijs. Gevolg: Een wijn-spijswedstrijd georganiseerd door Groupe du Vin in samenwerking met wijnimporteur LFE, ondersteund door het Franse wijnhuis Domaine du Tariquet.

Groupe du Vin, een uniek samenwerkingsverband van zelfstandige wijnhandelaren door heel Nederland, daagden eerder dit jaar alle leden van Les Jeunes Restaurateurs uit een spannend gerecht te bedenken dat perfect past bij Domaine du Tariquet Prèmieres Grives. Dit is een zoete wijn – 60 gram suiker per liter – met fijne zuren. ‘Een succes in Frankrijk bij mensen die nog niet zo aan wijn gewend zijn’, aldus de ook aanwezige export manager van Tariquet Julien Ducrot. Alle combinaties werden door René van Heusden (Perswijn) en een aantal wijn- en foodprofessionals beoordeeld. Het resultaat: 6 teams, bestaande uit een chef en een sommelier, die vervolgens streden om de 3 finaleplekken in het Miele Experience Center te Vianen.

Tijdens de spannende, 30 minuten durende finale bereidden de 3 overgebleven chefs voor een laatste keer hun gerecht en presenteerden de sommeliers de wijn-spijscombinaties aan de jury, bestaande uit vier wijn- en foodprofessionals waaronder Bart van Erkel, Godried van der Lugt van Entree, Charlotte van Zummeren van Winebusiness.nl en Julien Ducrot van TAriquet . De jury beoordeelde het totaalplaatje en er was extra aandacht voor de presentatie aan tafel. En dan vallen de verschillen in presentatie op, de één was verbaal sterker, de andere beter in het serveren.

wijn-spijs-005Na een spannende finale werd het team van Eindeloos uit Leeuwarden gekozen tot winnaar van de eerste editie Meester van Wijn & Spijs. Sommelier Jorrit Bokma en Chef Willem Schaafsma van Eindeloos waren met het gerecht van Langoustine met Citruskorst, romige mais met venkel en een jus van saffraan de terechte winnaar. Het eenvoudige, maar zeer smaakvolle gerecht sloot het mooiste aan bij de Domaine du Tariquet Premières Grives.

Jorrit en Willem reizen binnenkort af naar Frankrijk voor een bezoek aan Domaine du Tariquet, waarbij zij kennismaken met de wijnen en armagnacs van dit mooie familiebedrijf. In 2017 volgt de tweede editie van Meester van Wijn & Spijs.

Een impressie van de finaledag kunt u bekijken via deze link:

Wijn & spijs op YouTube


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl