Rheingau | Schloss Johannisberg

De Rheingau, liggend aan de Rijn in de deelstaat Hessen, is met 3200 hectares een kleine, maar wel een van de beste en meest bijzondere wijnstreek van Duitsland. Doordat de Rijn een bocht maakt, liggen alle wijngaarden op het zuiden. Het nabijgelegen Taunusgebergte beschermt de druivenstokken tegen te heftige weersinvloeden en het terroir van leisteen, löss en klei is ideaal voor wijnbouw. Riesling en spätburgunder doen het hier goed. Onze hoofdrolspeler van vandaag, Schloss Johannisberg, is dé specialist op het gebied van riesling.

Schloss Johannisberg

Als we het over Rheingau hebben, kunnen we niet om Schloss Johannisberg heen. Pionier op het gebied van riesling met een rijke geschiedenis. Het begon met de machtige Karel de Grote. Vanuit zijn paleis in Ingelheim overzag hij zijn landgoed en voorvoelde dat deze plek geschikt was voor wijnbouw. Zo gezegd, zo gedaan. Zijn zoon, Louis de Pious, certificeerde deze wijngaard op 4 augustus 817. Vandaag de dag beslaat de omvang van de wijngaard van Schloss Johannisberg 35 hectare en is volledig eigendom van het domein. Sinds 1720 wordt er voor 100% riesling geproduceerd.

In 1775 ontdekt Schloss Johannisberg per ongeluk de Spätlese, een inmiddels ingeburgerde term om laat geoogste druiven aan te duiden die minder vocht bevatten en een hoger zoetheidsgehalte. Lokale monniken maakten de wijn in opdracht van de bisschop van Fulda, de toenmalige eigenaar, maar zij mochten zonder zijn toestemming niet beginnen aan de oogst. De boodschapper van Fulda liep vertraging op en de druiven begonnen te verschrompelen. Toen de oogst officieel kon beginnen – de koerier was gearriveerd -, bleken de wijnen bijzonder goed te smaken. De Spätlese was geboren.

De rieslings van Schloss Johannisberg komen dus van een enkele wijngaard (de Johannisberg) en winnen aan elegantie, balans en soepelheid naarmate ze ouderen. De wijngaard van Schloss Johannisberg ligt precies op 50 graden noorderbreedte, wat een ideale ligging is. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn zeer bevorderlijk voor de ontwikkeling van aroma’s in de druiven. Daarbij heeft het slot een eigen bos van driehonderd hectare ten noorden van de wijngaard. Het hout van de eiken afkomstig uit dit bos van 300 ha wordt gebruikt voor de foeders. Deze vaten beïnvloeden het karakter en de kwaliteit van de rieslings. In de bezienswaardige eeuwenoude wijnkelder van het slot heeft men sinds 1748 een wijnbibliotheek, zodat er nu een unieke verzameling oude wijnen is aangelegd. Eens per 25 jaar worden de wijnen voorzien van nieuwe kurken. Deze rieslings kunnen perfect ouderen.

De wijnen

Fourcroy is trotse importeur van Schloss Johannisberg. Zij hebben o.a. de volgende wijnen in het portfolio.

Schloss Johannisberg Prince Metternich Riesling De instapriesling van Johannisberg en die is meteen goed, zoals dat hoort bij tophuizen. Alles wat je proeft, van instap tot topcuvées, is goed. Het is een frisse en fruitige wijn met elegantie en mineraliteit. Milde zuren met subtiele tonen van appel en perzik. Knisperend en fris met een bite, ziltigheid en structuur.

Schloss Johannisberg Riesling Trocken Gelblack Deze wijn is er ook in een Feinherb versie met een licht zoetje, maar deze is droog. Fruitig en fris met limoen, appel en kruidigheid. Droog met milde zuren en fris. Complex met goed ouderdomspotentieel.

Schloss Johannisberg Riesling Spatlese Grünlack Deze laat geoogste Spatlese Grünnlack is geconcentreerder dan broertje Gelblack. De Grünlack is zowel fris als lichtzoet. De wijn is geconcentreerd, heeft mineraliteit en fruit en een lange afdronk met milde zuren.

Schloss Johannisberg Riesling Rosalack Auslese Dit is een zeer laat geoogste wijn met een hoog zoetheidsgehalte en laag alcohol. Edelzoet, tropisch fruit en aromatisch. Een vloeibare bonbon met 7% alcohol. Ideaal bij harde oude kazen. Maar ook als stand-alone glas niet te versmaden.

ChvZ

Foto: @SchlossJohannisberg


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl