Bij mooi weer hoort rosé. Vandaag reizen we af naar de Corbières, want ook daar wordt rosé gemaakt.
Zo’n twintig jaar geleden wisten rosé wijnen zich slechts met moeite staande te houden naast de witte en rode wijnen. In de afgelopen jaren is de populariteit van rosé enorm toegenomen. Op diverse professionele wijnbeurzen staan bijvoorbeeld enorme stands waarin enkel rosé’s uit de Provence geproefd konden worden en dat zijn er heel wat. Naar verluidt wordt er overigens nu in Frankrijk meer rosé gedronken dan wit. In Nederland is ongeveer 10% van de wijnconsumptie rosé. De verwachting is dat rosé en witte wijn een groter marktaandeel gaan krijgen en dat het aandeel rode wijn daalt.
Frankrijk produceert meer dan 7,5 miljoen hectoliter rosé. Dat is bijna een derde van de wereldwijde productie rosé (24 miljoen hectoliter). De roséproductie is de laatste twee decennia met maar liefst 50% toegenomen. De meeste rosé komt uit de Provence en omgeving van de Middellandse Zee, maar ook de Loire is een grote rosé producent. Kortom, rosé is populair!
Hoe maak je rosé?
Voor rosé zijn er vier mogelijkheden, hoewel de vierde officieel niet mag in Europa voor stille wijnen. De eerste is licht persen met bijvoorbeeld een pneumatische pers, de kleur zal dan licht zijn. De tweede methode is om licht geperste druiven langer te laten inweken. Hoe langer de periode, hoe donkerder de wijn zal worden. Bij de derde ‘saignée’ methode wordt van het eerste aflopende sap van druiven bestemd voor rode wijn, rosé gemaakt. Rode wijn toevoegen aan witte wijn wordt in de champagne gedaan en buiten Europa. In de Provence en ook in de Languedoc wordt vooral met grenache gewerkt en daarnaast cinsault en syrah. En ook in de Corbières.
En daar hebben we het nu over.
Ollieux Romanis
De wijnstreek Corbières is de grootste appellation binnen de Languedoc en wordt gekenmerkt door rotsachtige heuvels. Véél zon en veel wind, dat is de Corbières in een notendop. Beide factoren zijn goed voor de wijngaarden. In de Corbières wordt vooral rood gemaakt en een klein deel wit en rosé.
Château Ollieux Romanis bestaat sinds 1868 en is sindsdien van dezelfde familie. In 2001 nam Pierre Bories, een bankier, de teugels van het chateau in handen.
Ollieux Romains werkt super schoon, geen insecticiden, geen pesticiden en geen mest. Schapen zorgen voor natuurlijke bemesting en eten het onkruid op.
Nomen est omen: de naam van het domein verwijst naar de vele olijfbomen (ollieux) en naar de Romeinse tijd die in de Corbières haar sporen heeft nagelaten. De bron op het chateau, die nog steeds wordt gebruikt, is een erfenis uit de Romeinse tijd.
Rosé Cuvée Classique
Het kwaliteitshuis Ollieux Romanis hanteert voor rosé de stijl van de Provence: zacht, crèmig, fruitig en met frisse zuren. En met een lichte kleur, dus deze rosé is licht geperst. De Cuvée Classique is een betaalbare toprosé. Nog geen tien Euro, met schroefdop, 12% alcohol. Een heerlijke verfrissende zachte doordrinkbare rosé.
ChvZ
Ollieux Romanis Cuvée Classique