AIX | 2021

Maison Saint Aix heeft 2021 gebotteld en Jaap Sonnemans laat deze graag aan ondergetekende proeven: zacht, licht crèmig, fruitig en verfrissend. Een doordrink-rosé. De goede klimaatomstandigheden – matig voorjaar, maar het najaar maakte veel goed –  in 2021 hebben de wijnstokken op het 75 hectare wijndomein buitengewoon veel goeds gebracht, met als gevolg een perfect ontwikkelde grenache die de Provence uitermate mooi weerspiegelt.

Op de wijngaarden van het 135 jaar oude Domaine de la Grande Séouve – inmiddels heet dat dus Maison AIX – in het hart van de AOP Coteaux d’Aix-en-Provence, maakt Maison Saint Aix jaarlijks goede rosé. Het domein, gelegen op ongeveer 20km van de hoofdstad van de Provence (Aix-en-Provence), ligt op 400meter hoogte. Uit het koelere noorden passeert hier zo nu en dan de Mistral, die functioneert als natuurlijke bescherming tegen eventuele ziektes in de wijngaard. Over zonne-uren heeft Aix niet te klagen: 300 dagen per jaar schijnt de zon. Dit, in combinatie met de koelere nachten, zorgt voor een optimale rijping van alle druiven. Daarnaast is de ongeziene rijpheid van de druiven te danken aan een hete, droge voorzomer en voldoende neerslag later in het jaar, gepaard met optimale condities tijdens de oogst. Vooral de grenache ontwikkelde zich goed.

De druiven werden ruim voor zonsopgang geplukt om oxidatie tegen te gaan en zo de delicate aroma’s in de druif te behouden en optimale frisheid te waarborgen. AIX Rosé 2021 smaakt levendig fris, zuiver en delicaat fruitig met een heerlijke zachte kruidigheid.

AIX is intussen verkrijgbaar in 35 landen wereldwijd. Van San Francisco tot New York, Ibiza tot Dubai, van Bali tot aan Sydney en zelfs Nieuw-Zeeland kent inmiddels z’n vele AIX-fans. Jaap Sonnemans vertelde dat de AIX magnum nu in Nederland in schroefdop te verkrijgen is, net zoals in Australië.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl