Salentein

Salentein

salentein 023 kleinDe onlangs overleden Mijndert Pon is in Valle de Uco een held. Hij is daar recent benoemd tot Pioneer of the Uco Valley. Pon was in 1994 de eerste die wijnbouw startte in Valle de Uco. De streek ligt onder Mendoza, om precies te zijn onder Tupungato in Tunuyan. Wijnmaker José Galante ‘the Valle de Uco was only a desert’. Pon made it a winearea’. Galante is nu in Nederland ‘It is now my fourth year as a winemaker for Salentein. Now you can notice my work on the wines’.

 

Het journaille wordt ontvangen op het landhuis Salentein, gelegen achter het restaurant Salentein. Verbunt wijnkopers, sinds enige tijd onderdeel van Salentein, houdt hier kantoor naast het bureau in Tilburg. Als Peter van Houtert een rondleiding geeft, blijkt landhuis Salentein een stukje Argentinië in Gelderland. Katoenen poncho’s, houten attributen, lederen stoelen en riemen, een oude Argentijnse vlag ingelijst een antieke lijst, polo-kleding, je waant je op de pampa’s.

salentein 018 kleinMijndert Pon moet zijn hart vergeven hebben aan Argentinië. De man stond niet bekend als wijnliefhebber of kunst- en antiekfreak en juist deze twee takken van sport heeft hij tot in extenso gemanaget. Landgoed Salentein is opgetrokken in Argentijnse sferen met een outside parillada en eigen Black Angus runderen op het 80 hectare tellende landgoed. Eén van deze Black Angus runderen krijgt het journaille later vers van de parillada op het bordje. Het weer werkt mee en restaurant Salentein heeft ook nog eens personeel waar je Nederlanders altijd over hoort praten als ze terug zijn van vakantie: gerants die ouder zijn dan dertig en jolijt hebben in het vak. Kortom: alles zit mee deze dag.

Hoe het begon

Peter van Houtert is één van dé wijngezichten in Nederland: begeistert, enthousiast en knowledgeable: docent aan de Wijnacademie en voorzitter van de KVNW. ‘Toen Verbunt net onderdeel werd van Salentein in 2010 zat ik met Pon aan de tafel. ‘Hoeveel denk je van Salentein af te gaan nemen’ vroeg hij? Nou, zei ik, vier containers. Anno 2014 is dat 1,4 miljoen flessen. Een kleine minderheid daarvan zijn instapwijnen. Salentein is in Nederland echt een premium merk geworden’. Salentein word in Nederland verkocht in wijnspeciaalzaken en de groothandel en dat is precies waar je naar toe wilt gaan als je volgende serie hebt geproefd.

De wijnen

De Single Vineyard chardonnay 2012 (€30,–) en de Pr1mus chardonnay 2012 (€ 32,50) zijn te benoemen als ‘oude’ Nieuwe Wereld chardonnays. Bij beide valt boter op, in geur en smaak, maar de wijnen – vooral de Pr1mus – hebben een ‘oude wereld’ fijnheid en elegantie. De Single Vineyard komt voor 100% uit het iets vochtiger en op ca. 1500 meter gelegen San Pablo. De Pr1mus komt voor 80% van La Pampa en 20% uit San Pablo. Beide wijnen fermenteren op barrique. Persoonlijke favoriet is zoals immer een kwestie van smaak.

De Single Vineyard Malbec 2011 (€ 30,–) komt van La Pampa op 1300 meter hoogte. Het overgrote deel vergist op grote foeders van 7.000 liter, 5% fermenteerde op barrique. Deze behandeling geeft het fruit de kans. Een zeer mooie malbec.

De Numina 2012 (€ 22.25) komt van de oudste wijnstokken van Salentein uit El Oasis. Het is een Bordeaux blend van 62% malbec en 21% cabernet sauvignon aangevuld met merlot, cabernet franc en petit verdot. Deze wijn is volledig gefermenteerd op foeders en heeft 16 maanden geouderd.

Als toef op de taart komt de Gran VU Blend 2011 (€ 65,–) ter tafel. VU staat uiteraard voor Valle de Uco. Een chique expressie van het terroir. Zonder meer een schitterend product, zijdezacht en krachtig, subtiel en expressief.

De lunch

salentein 017 kleinDit was een genuine Argentijnse lunch. Het voorgerecht kon nog als Europees gezien worden door de coquilles, maar het gegaarde rund en de steak waren onmiskenbaar Argentijns. De steak kwam van de parillada voor het landhuis en de portie viel mee. In Argentinië is het namelijk niet raar dat een ladysteak 500 gram rundvlees bevat. Dit verzin ik niet. Prachtige eigen gemaakte rechthoekige patatten erbij. En achteraf het gevoel dat je even in Argentinië bent geweest. Het leven is vurrukkulluk.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl