Golan Heights Winery

Golan Heights Winery

salentein 030International Sales en Marketing Manager Yael Gai staat achter de tafel in restaurant de Hoefslag in Bosch en Duin. Een mooi gelegen en uitstekend restaurant in de bossen. Rij er alleen vanuit richting Amsterdam nooit heen via Utrecht want dat is mijl op zeven, zo ondervonden enige bezoekers van de intieme proeverij van Vos & Partners die door Joke Holster is georganiseerd. Vier wineries zijn present: Quady Winery uit Californië, Quady North Winery uit Oregon, Cline Cellars uit Sonoma en Golan Heights Winery uit Israël.

 

De eerste drie komen later kort aan de orde, de focus in dit artikel gaat naar de Golan Heights Winery.

Yael Gai licht toe ‘We bestaan sinds 1983. Onze directeur trok zijn stoute schoenen aan en stuurde in 1987 de eerste cabernet sauvignon uit 1984 in naar de International Wine & spirit Competition in London. Deze wijn won vervolgens tot onze eigen verbazing een gouden medaille. Sindsdien gaat het crescendo. We hebben 720 hectares, 6 miljoen flessen per jaar, we exporteren 30 % naar 32 landen en hebben vier brands: Yarden, Gamla, Mount Hermon en Golan.’ Dit zijn inderdaad mooie cijfers. Daar komt nog bij dat Golan Heights Winery in 2012 tot New World Winery of the Year werd uitgeroepen door Wine Enthusiast Magazine.

Achtergrond

De Golan Heights Winery is gezamenlijk eigendom van acht Israëlische nederzettingen – 4 moshavim (cooperatieve communities) en 4 kibbutzim (collectieve communities), die ook de druiven leveren. De eerste jaargang werd uitgebracht in 1984. De productie bedraagt zoals eerder gesteld 6 miljoen flessen per jaar, waarvan 30% wordt geëxporteerd. Het bedrijf heeft 28 wijngaarden waarvan 96 % op de Golan Hoogte. Deze geografische locatie is in het verleden onderwerp geweest van een internationaal dispuut, maar binnen de huidige politieke constellatie behoort deze discussie hoogstwaarschijnlijk tot het verleden.

Facts and figures

De Golan Heights Winery telt 150 medewerkers, acht aandeelhouders – 4 kibboetsen en 4 moshavim -, 28 wijngaarden, 15 growers, 5 wijnmakers, de hoogst gelegen wijngaard ligt op 1200 meter hoogte in Odem, 21 druivensoorten (13 rood, 8 wit) en 8200 eikenhouten vaten. Zo staat te lezen op de website, plus een hele lijst met prijzen.


Kosher?

YardenZijn de wijnen van Golan Heights Winery kosher? Yael Gai ‘onze wijnen zijn ‘kosher for pass-over’, dat betekent dat ze onder rabbinaal toezicht zijn gemaakt’. De wijnen zijn niet meshuval, in dat geval zijn de wijnen gepasteuriseerd en blijven ze kosher, ook als niet-koshere handen de fles aanraken. Op de vraag of het niet lastig is om de wijngaarden eens in de zeven jaar één jaar rust te geven, antwoordt Gai dat dit tegenwoordig ondervangen kan worden door giften aan goede doelen. Gai laat vervolgens alle 15 aanwezige wijnen proeven, waaronder zelfs een sangiovese. De instapwijnen Hermon White 2013 en Hermon Red 2013 (beiden € 11) zijn blends en vallen op door hun soepelheid.

De Yarden Chardonnay Odem 2012 organic is een mooie nieuwe wereld chardonnay(€ 15),de Yarden Chardonnay Katzrin 2012 (€ 25) is een superchique en elegant. De bloemige en stevige Viognier 2011 (€ 15) is een aanrader, eenmaal geproefd vergeet je deze niet snel. Heel mooi. De goed ontwikkelde cabernet sauvignons van zowel Gamla – in een blend met merlot – en Yarden 2009(€ 25) laten zien dat de Golan Hoogte een perfecte streek is voor deze druif. Het bedrijf maakt ook nog een frisse sauvignon blanc, een riesling, een muscat, een portwijn van Portugese varieties en een droge wijn van dezelfde druivensoorten, en een organische merlot. Al met al een behoorlijk groot en kwalitatief goed aanbod.

Wat verder ter tafel kwam


De viognier 2013 (€ 18) van Quady North uit Oregon is een fraai bloemig exemplaar. De wijngaarden van Quady zijn overigens gelegen in het zuidelijke puntje van deze staat, tegen Californië aan. De cabernet franc uit 2009 en 2010 (€ 30) heeft een eigen gezicht met verdieping en veel fruit. Ook de viognier 2013 van Cline Cellars (€ 13,50) is een wijn om blij van te worden. Balans en lengte, intens en complex.

Bij het dessert van de goed verzorgde lunch van De Hoefslag kwamen de Electra Black Muscat 2012 (mousserend, schroefdop, 5 % alcohol (€ 10) en de Elysium Black Muscat 2012 (15% alcohol, € 19,50) ter tafel. De eerste is milder door z’n alcoholpercentage, de tweede is chiquer en complexer. Een mooie Nieuwe Wereld proeverij.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl