Sauerbier

3 vragen aan André Sauerbier

Nieuwe Wereld wijnen en kleine importeurs

Op 11 en 12 april en 30 mei organiseert Perswijn twee evenementen, resp. grootse wijnen van kleine importeurs en Nieuwe Wereld wijnen. Perswijn organiseert jaarlijks een paar grote proeverijen. Een mooie gelegenheid om organisator André Sauerbier een paar vragen te stellen.

Merk je bij het organiseren dat het in deze tijden van recessie moeilijker is om exposanten te vinden?

Tot nog toe niet. Alle Perswijn evenementen zijn gegroeid qua aantal importeurs (later werd bekend dat de proeverij Sterrenwijn op 19 april is afgelast, red.). Zij vinden het noodzakelijk juist in deze tijden de consument op te zoeken en actief te zijn. Wel is de aandacht voor rosé verminderd, maar dat heeft niets met een recessie te maken. De grote hype is voorbij, Rosé aan Zee heeft een belangrijke functie gehad en slaan we dit jaar over. Eigenlijk zou ik graag iets met mooie rosé’s willen doen. Want rosé blijft wel en heeft en eigen functie en publiek. Perswijn zet en voorziet trends en volgt ze. Aan de andere kant is er een zeer aantrekkelijk evenement bijgekomen: Grootse Wijnen, van kleine importeurs. We hebben de zaalruimte van het evenement uit moeten breiden vanwege de grote belangstelling van importeurs. In plaats van 30-40 staan er nu 52 importeurs met een wachtlijst van 6.  Deze importeurs vertegenwoordigen kleine producenten met spannende wijnen. We zullen het zien (11-12 april, www.grootsewijnen.nl)

Is het een uitdaging om Ontdek de Nieuwe Wereld voor de zevende keer te organiseren?

Zeker. Voor een breed aanbod, mooie master classes en een leuk programma hebben we de samenwerking met de importeurs nodig.  Daarom is elk evenement weer een uitdaging en anders.

Nieuwe Wereldwijnen worden vaak geduid als blockbusters en ‘houtwijnen’, valt nu te proeven dat dit niet het geval is?

Dat is eigenlijk het thema van dit jaar voor Ontdek de Nieuwe Wereld. Een stijlverandering is zich duidelijk aan het voltrekken. Natuurlijk blijven er supergeconcentreerde wijnen met nog eens veel houtaroma’s. Maar de Nieuwe Wereld volgt de smaak van de wereldconsument en die gaat duidelijker naar elegantere wijnen met gedoseerd hout. Dit gaat gepaard met een kwaliteitssprong en een verschuiving naar cool climate gebieden.  Ook bij de merkwijnen is deze verschuiving te merken. Wij sporen de importeurs aan de diversiteit, dus ook de elegantere wijnen te laten proeven.  Ik gaf onlangs een terroir les met wijnen uit de nieuwe wereld. De cursisten stonden versteld van de elegantie en kwaliteit van wijnen uit Adelaide Hills, Sonona Coast, Elgin, de hoge Mendoza, Ortago en Casablanca Valley. Het is normaalgesproken wel zoeken, maar op deze proeverij is het te vinden.

Geïnteresseerden kunnen zich – met korting – via de volgende links aanmelden:

www.wijnpers.nl/actie

www.wijnpers.nl/actiegw

 

 

 


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl