Smulders MW naar Thiessen Wijnkoopers

‘NL wijnmarkt vreselijk uitgehold’

 

foto frank smulders profiel plus glas. aug 2008Smulders MW naar Thiessen Wijnkoopers

 

Frank Smulders, Nederland’s eerste Master of Wine, is sinds de zomer verbonden aan Thiessen Wijnkoopers in Maastricht. Smulders heeft bij Thiessen Wijnkoopers de verantwoordelijkheid voor de inkoop van het complete wijnassortiment. Reden genoeg om Smulders eens met een paar vragen aan de tand te voelen. Zoals gebruikelijk bij Smulders MW noemt hij man en paard. Zoals: de Nederlandse wijnmarkt is uitgehold en ons land heeft vooral behoefte aan kwaliteit. Hij slaat nooit een kruisje én: waarom is hij eigenlijk weggegaan bij Palais Coburg?

In Palais Coburg voelde je je als een vis in het water, waarom ben je daar weggegaan?

Ik heb drie jaar met heel veel plezier in Palais Coburg, en Parkhotel Vitznau, gewerkt, dat klopt. En de belangrijkste projecten op poten gezet, te weten een (wijn) opleidingsprogramma in Wenen en de opbouw van de nieuwe wijncollectie in Zwitserland. Maar over een derde project, in een derde hotel, ook in Zwitserland, kreeg ik ineens een moeilijke discussie met de eigenaar. We kwamen er niet uit, en daarmee eindigde toch nog vrij onverwachts de samenwerking. De wijnopleidingen in Wenen heeft hij vervolgens ook stop gezet, wat al met al toch vrij bizar was en veel geld gekost heeft.

Een MW als inkoper is in Nederland wat ongebruikelijk – ongeacht dat we er maar 2 hebben. Ben je niet overgekwalificeerd?

Bij een bedrijf als Berry Brothers & Rudd in London loopt een hele kolonne MW’s rond, en bij een supermarktketen als Waitrose ook. Allemaal inkopers. Veel mensen denken dat MW’s vooral wijnschrijvers zijn, maar dat is absoluut niet waar, hoewel het communiceren over wijn zeker een kernkwaliteit van een Master of Wine is. Maar ik vind en zeg ook altijd dat Masters of Wine in de eerste plaats inkopers zijn. Wat ik overigens in het verleden ook vaker gedaan heb, en in Palais Coburg ook een van mijn belangrijkste taken was.

Hoe groot is het totale team van Thiessen?

Bij Thiessen Wijnkoopers werken 8 mensen. Het is een klein, specialistisch bedrijf, dat naast wijn verkopen via direct-mail en aan horeca, ook een fraaie wijnwinkel heeft in het pand in Maastricht.

Ben je de enige inkoper, of ben je eindverantwoordelijk?

Ik beslis over het assortiment, uiteraard in overleg met het team, en werk mee aan de direct-mail en andere communicatie over de wijnen.

En wil je een andere weg inslaan?

Ja, een kwaliteitsweg. Ik kan daar heel lang over uitweiden, maar ik constateer twee dingen: voor een bedrijf als Thiessen is er alleen maar een plek in de bovenkant van de markt. Voor al het andere is de infrastructuur ongeschikt, en bovendien wil de eigenaar niets anders. Ten tweede ligt er in de bovenkant van de markt in Nederland een groot terrein braak. De Nederlandse wijnhandel heeft zich, naar mijn mening, veel te veel laten meeslepen in een prijsverhaal. Alsof er in Nederland niet genoeg mensen rond lopen die én bovenmatig interesse hebben in wijn én graag bereid zijn meer dan 10 euro te betalen voor een goed, lekker en interessant glas wijn. Ik heb de afgelopen jaren heel veel tijd doorgebracht in landen als Denemarken, Finland, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland, en des te duidelijker is me geworden hoe vreselijk uitgehold de Nederlandse wijnmarkt is geworden. Terwijl we één van de rijkste landen van Europa zijn en niets onderdoen in bestedingsvermogen voor deze landen. We zijn bij Thiessen in ieder geval niet van plan hier op wat voor manier in mee te gaan. Kwaliteit staat voorop, niet prijs.

Op welke nieuwe aanwinst ben je het meest trots?

Tsja, ik noem er drie. De loepzuivere Mosel Rieslings van Daniel Vollenweider, de super elegante Saint Émilion Grand Cru Classé Château Jean Faure, en de waanzinnig geconcentreerde Tempranillo’s van Dominio de Atauta in Ribera del Duero.

Zul je daar op de werkvloer te vinden zijn, of ben je vnl. en route?

Ik werk maar part-time voor Thiessen, en ben in ieder geval twee dagen per week in Maastricht te vinden. Tot nu toe heb ik alle nieuwe wijnen kunnen vinden zonder te reizen, gebruik makend van mijn netwerk.

Sla je wel een kruisje bij een iedere nieuwe aanwinst?

Haha, nee, ik ben dan wel een Brabander die in Maastricht werkt, maar ik ben niet katholiek. En het is ook niet nodig, hoop ik.

Thiessen Wijnkoopers is het oudste, nog bestaande wijnhuis in Nederland, opgericht in 1717 in het pand aan de Grote Gracht in Maastricht, waar het nog steeds zetelt. Eigenaar van Thiessen is sinds 2003 de bekende Maastrichtse ondernemer Marcel Mourmans.

Thiessen Wijnkoopers begeeft zich met name op de particuliere markt en wil voor wijnliefhebbers in heel Nederland een belangrijke referentie zijn op het gebied van kwaliteitswijn.

Frank Smulders MW is de afgelopen jaren wine-director geweest voor de Pühringer-groep in Oostenrijk en Zwitserland; de wijnkaart van het daartoe behorende luxe hotel Palais Coburg in Wenen werd recentelijk gekozen tot beste ter wereld. Verder blijft Frank Smulders MW naast zijn werkzaamheden voor Thiessen Wijnkoopers actief als internationaal wijndocent en consultant voor wijnproducenten.

Inmiddels zijn een aantal vooraanstaande producenten uit Spanje, Duitsland en Frankrijk al aan het assortiment van Thiessen Wijnkoopers toegevoegd, een proces waarvan de eerste fase eind september is afgesloten. De belangrijkste assortimentswijzingen en – toevoegingen zullen op korte termijn worden gecommuniceerd.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl