Mas Janeil

Mas Janeil

Francois LurtonJancis Robinson told me two years ago when she was here that white wines from the Lanquedoc will be the new Burgundy’. Stralend loopt François Lurton rond in The Swim Club in Canet en Roussillon. Om zijn nieuwe winery, het terroir en de omgeving te laten zien, heeft Lurton zo’n zestig gasten uit Europa en Rusland uitgenodigd. Voornamelijk importeurs. De Nederlandse importeur Jean-Marc van de Kant van Jean Arnaud neemt in zijn kielzog twee journalisten mee. Het is voor Van de Kant een druk weekend, want op de dag van terugkomst viert het bedrijf ’s avonds het vijftig jarig bestaan. De twee dagen in Tautavel en Perpignan zijn op zich ook al best aardig gevuld.

 

Zo sta je het ene moment op Eindhoven Airport en het andere moment bij een stormachtige middellandse zee. Het kan verkeren. Het is hier waar de jongensachtige Lurton met zichtbaar plezier energiek rondloopt.

Familie Lurton

Afkomstig uit een Bordelais wijngeslacht, vertegenwoordigd François met zijn broer Jacques de vijfde generatie. Hij begon na zijn studie bij zijn vader André Lurton en ging een paar jaar erna met zijn broer de consultancy in. De facto stonden ze tussen wijnproducenten en handelaren en verkopers in en daarvoor reisden ze de heel wereld over. Marks & Spencer, Tesco, Hardy’s en Sainsbury waren klanten van de broers. Uiteindelijk gingen de broers zelf produceren in vijf verschillende landen. Dit bedrijf is nu met wineries in vier landen in handen van François en heeft ook zijn naam: François Lurton SA.

salentein 008 kleinNu is Lurton weer daar waar hij zich het meest thuis voelt: in de wijngaarden. En dat is in alles aan hem te zien. Hij vertaalt de dag erna op de winery met opgetogen mimiek de boeiende informatie over het terroir van geoloog Henry Salvayre en gaat voorop mee op de tractor naar de boven op de berg gelegen wijngaarden.

Vallée de l’Agly

Mas Janeil ligt naast het beroemde Mas Amiel in Tautavel. De wijnen van Mas Janeil worden gebotteld onder AOP Côtes du Roussillon, waar de beroemde buurman voor zijn droge wijnen heeft gekozen voor de nieuwe AOP Maury Sec. Het millennia oude terroir van schist met een glaciaire verleden, aldus Henry Salvayre, geeft de grenache ter plekke alle mogelijkheden goed te rijpen. Resultaat is elegantie en concentratie. De temperatuur kan aardig oplopen hier, maar daar staat veel wind tegenover. Volgens Lurton is Tautavel zelfs ‘the most windy place in France’ Juist op deze grenache uit de Vallée de l’Agly en de omgeving van de vallei werd Lurton naar eigen zeggen verliefd.

François en Jacques sprongen in 1996 in het diepe en huurden een estate met de naam Mas Janeil. Snel bleek de diversiteit van het terroir. Zo bevatten de wijngaarden aan de voet van Château de Queribus kalksteen en graniet; in de grond van de single vineyard Pas de la Mule zit schalie. Lurton kocht Mas Janeil in 2008 en zette er een nieuwe winery neer, pal naast een oude wijngaard van Mas Amiel. Mas Janeil maakt zowel single vineyard als blended wijnen. Op ongeveer dertig kilometer van Tautavel heft Lurton in de A.O.P. Fitou sinds 2006 Chateau des Erles.

Proeverij

salentein 009kleinAls er een wedstrijd gehouden wordt over wie er het snelste een proeverij mét veel inhoudelijk commentaar kan leiden met ongeveer vijftien wijnen, dan zou François Lurton meedingen voor de hoofdprijs. Binnen een half uur razen we door de wijnen heen. Lurton begint weer met de opmerking over de witte wijnen uit Côtes de Roussillon ‘they can be Burgundy in the future according to Jancis Robinson, but I think a lot of work has to be done’.Naar aanleiding hiervan vraagt de aanwezige René van Heusden ‘How many bottles did Jancis Robinson drink before she said this?

Witte wijnen uit de Lanquedoc hebben natuurlijk de neiging een beetje log te zijn en dat associeer je toch niet snel met de Bourgogne. Lurton heeft toch aantrekkelijke witte wijnen zoals de Les Hauts de Janeil – onder schroefdop – met 80% grenache en sauvignon blanc. De instapwijnen van MJ Janeil lopen naar verluidt weergaloos. Van zijn estate wijnen zijn de witte La Traoui de l’Ouille een aanrader, als ook de rode Le Petit Pas Rouge én Le Tiradou. De volgende wijnen zijn in Nederland in wijnspeciaalzaken te vinden:

·         MJ Janeil rosé 2013 – onder schroefdop. Een frisse, fruitige, doordrinkbare en aangename rosé.€6,95

·         MJ Janeil grosmanseng sauvignon 2013: exotisch én fris, perfect als aperitief. €6,95

·         MJ Janeil chardonnay gros manseng 2013: toast, specerijen, abrikoos. €6,95

·         Mas Janeil Le Traou de l’ouille 2010: de witte bewaarwijn van Lurton. Combi van macabeu (60%) en grenache gris (40%) van 40 jaar oude en eigenlijk vergeten stokken. Tien maanden opgevoed in 600 liter demi-muids. Een ronde exotische wijn met tropische vruchten en geroosterde noten, vanille. Een lange afdronk. Zwoel met fraîcheur. 2010 is nu perfect en kan nog een jaartje liggen met behoud van de frisheid. Niet té koel drinken, 12 graden is prima. Half uurtje van te voren uit de koelkast halen.

·         MJ Janeil merlot 2013 een subtiele soepele jammy single varietal € 6,95

·         Les Petit Pas rouge 2011 – een fruitige en soepele rode wijn. Carignan en grenache met maceration carbonique. Koel drinken! € 8,95

·         Mas Janeil 2008 Grenache, carignan, syrah en mourvèdre. Een geconcentreerde, fruitige en volle wijn, intens met een lichtzoete aanzet. Licht gekoeld komt de wijn beter tot zijn recht € 12,45

·         Mas Janeil Le Tiradou 2007 Single Vineyard wijn van vnl. grenachte met syrah en carignan. Aromatisch en kruidig. Rode vruchten en confiture, specerijen. Soepele tannines, jammy. Stevige jongen met 15,5 %, beter om licht te koelen.

Een mooi assortiment van een zeer actief huis en eigenaar. Het leiderschap van François Lurton is inspirerend, zijn portfolio indrukwekkend. Single varietal, blends, voordelig of premium, Mas Janeil heeft ze allemaal. De grenache van dit terroir heeft een ongekende mineraliteit die je terugvindt in de wijnen. De rode zijn robuust doch elegant en de witte frisser dan je vermoedt. Tautavel en de Vallée de l’Agly hebben er een aanwinst bij.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl