Na het succesvolle Spanish Wine Forum van drie jaar geleden in Eindhoven, organiseerde Master of Wine en Spanje expert Frank Smulders het evenement voor de tweede keer, nu in Spanje. Het Spanish Wine Forum is een educatief evenement dat de actualiteit rond de wijnen van Spanje belicht. Dit keer staat de DO wetgeving centraal. Het Spanish Wine Forum vindt plaats in de bodega van Gramona; de bekende top producent van mousserende wijn in San Sadurni. Gramona heeft in januari samen met 8 andere producenten die lid zijn van de Corpinnat associatie, de DO Cava verlaten. Een andere spreker is Juan Carlos de Lacalle van Artadi, die drie jaar geleden de DOCa Rioja voor gezien hield. Ook Mas Doix en Terroir al Limit waren present.
Andere thema’s waren ontwikkelingen in Jerez, top wijngoed Abadia Retuerta dat zijn eigen DO Pago gaat krijgen, de speciale positie van Garnacha Blanca binnen de DO Terra Alta, de speciale Vino de la Tierra Verdejo’s van Micriobio Wines maar ook een verticale proeverij met de wijnmaker van La Rioja Alta Julio Saenz.
Corpinnat
Op de locatie van Gramona begon het event natuurlijk met Corpinnat, de EU brand van 9 producenten die samen de D.O. Cava hebben verlaten. Smulders MW was op zoek naar een locatie in Barcelona voor zijn tweede Spanish Wine Forum en nam voor advies contact op met Gramona, deze boden onmiddellijk aan het event bij hen te houden. Tweede afspraak was om het event te openen met de nieuwe EU brand Corpinnat.
Xavier Gramona trapt de bijeenkomst af en lichtte toe dat de D.O. Cava zich niet wilde aanpassen. De D.O. Cava heeft namelijk geen geografische herkomstbepaling, de regels betreffen uitsluitend de wijze van productie. Juist Gramona, Recaredo, Nadal, Lopart, Sabate o Coca, Torello, Can Feixes, Julia Bernet en Mas Candi zijn gelegen in het hart van de Penedes. En het hart van de Penedes, in het Catalaans Corpinnat, biedt het juiste terroir voor topcava. Dus deze negen producenten stapten na vergeefs overleg met de D.O. en vanaf afgelopen februari zijn de eerste flessen gebotteld met de nieuwe naam Corpinnat en de toevoeging EU Brand, want de organisatie is als brand goedgekeurd door de EU .
De regels om bij Corpinnat te horen zijn stringent. De bepalingen zijn als volgt:
- 100% organic
- 18 maanden minimaal sur lattes
- 90% druiven komen van de eigen wijngaarden, 10% mag gekocht worden, maar dan wel van een partij waarmee een lange relatie bestaat.
- Het plukken gebeurt met de hand
- 90% van de blend moet bestaan uit iig enkele volgende druiven: garnaxta, macabeo, xarel.lo, garnafel, monastrell en sumoll. 10% of 10% van de productie kan dan bijvoorbeeld pinot noir zijn.
- Men heeft 3 jaar om lid te worden en de wijngaarden aan te passen.
De Penedes kent 4.000 vignerons dus groei is mogelijk. Overigens heeft de D.O. inmiddels wel oren naar aanpassingen naar herkomst, dus het is even bezien hoe dat gaat lopen. Het Corpinnat terroir beslaat in totaal 22.000 ha.
Na afloop van deze dag gingen de deelnemers in groepjes naar de producenten van Corpinnat. Over het bezoek aan Can Feixes Huguet wordt later bericht.
Een dag in de Penedès
Smulders MW organiseerde op de dinsdag voorafgaand aan het forum een speciale VIP dag met bezoeken aan topwijnbedrijven in de Penedès. Dit waren de Paras Balta, Can Rafols dels Caus en Albet y Noya. Stuk voor stuk schoon werkende bedrijven met topwijnen. De dag werd afgesloten in het befaamde drie sterrenrestaurant Lasarte van Martin Beresategui in Barcelona, een culinaire topervaring.
De twee dagen erna waren gevuld met o.a. La Rioja Alta Abadia Retuerta. Ondergetekende heeft 2 dagen van de vier dagen Spanish Wie Forum bijgewoond. Smulders MW had e.e.a. goed georganiseerd. En we blijven het herhalen; als je verdieping in de wijn zoekt, moet je bij Smulders MW wezen.
ChvZ
Foto: CORPINNAT