Sybille Kuntz | Wijnmaken in compromisloze vrijheid

Gastschrijver en wijnjournalist Sander de Vaan interviewde Sybille Kuntz over haar werk in de Moezel: De beste wijngaard in het dorp Lieser (Mittelmosel) is Niederberg-Helden en dat hadden de Romeinen al door. Zij installeerden hier de grootste wijnmakerij van het gebied omdat de druivenstokken op de steile hellingen (tot wel 70%) vrijwel face-to-face de middagzon ontvangen én indirect ook nog via de weerspiegeling in de Mosel. Bovendien waait het weinig in dit gebied, zodat het microklimaat hier relatief warm is.

De familie Kuntz is al eeuwen actief als wijnmaker en het was dan ook logisch dat Sybille een groot deel van haar jeugd in de Weinberg doorbracht. Misschien wel te veel, vond ze zelf en dus besloot ze zover mogelijk van huis te gaan studeren. Om haar studie economie in Wuppertal te betalen opende ze een vinotheek, waar ze naast wijn van haar ouders ook Riesling van andere producenten aanbood.

Over de kwaliteit was ze niet tevreden en uiteindelijk begon ze zélf wijn te maken. Inmiddels zijn we drie decennia verder en produceert Sybille alom geroemde stevige, droge Rieslings op een totaal van 15 ha wijngaarden. Daarbij gaat ze volledig organisch te werk, want ‘het is ook niet normaal om chemische middelen in een tuin te strooien’.

Wat vind je vooral leuk aan het Winzer-werk?

Ik vind het belangrijk en heerlijk om in en met de natuur te werken en daarbij een wijn te maken die overeenstemt met mijn persoonlijke ideeën.

Waaraan moet naar jouw idee een zeer goede wijn voldoen?

Een zeer goede wijn moet uniek en absoluut niet te kopiëren zijn. Het moet dus geen doorsnee of mainstream worden, maar een eigenzinnige wijn vol energie en met ruwe randen. Hier in de Mosel vind je een bijzondere entourage. Alles is er op zijn plaats: de Riesling en de leisteen op de steile hellingen, de rivier, het unieke microklimaat…

Experts vinden jouw wijnen krachtiger en compacter dan andere Mittelmoselwijnen. Hoe krijg je dat voor elkaar?

We houden van stevige Rieslings met een evenwichtige zuur/zoet/alcoholstructuur. Om die te verkrijgen moet je heel nauwgezet te werk gaan in de wijngaard. Onze compacte Rieslings vinden hun oorsprong in een aantal factoren: de opbrengst per hectare, een intensieve verzorging van druivenstokken en wijngaard, plus een biodynamische teelt. We maken Rieslingwijn op dezelfde manier als 100 jaar geleden, toen alles nog op duurzame wijze gedaan werd.

Wat bevalt je vooral aan deze variëteit?

Ik vind Riesling de meest geschikte druif voor het Moselgebied. Alles klopt hier: Riesling is enorm rijk aan variaties en we kunnen hier met één variëteit wijnen in zes verschillende kwaliteitscategorieën maken, met tal van verschillende eigenschappen en smaakaspecten: Qualitätswein droog, Kabinett droog, Spätlese droog, Auslese feinherb, Beerenauslese edelzoet, Trockenbeerenauslese edelzoet – dat is echt uniek.

Hoe zou je Riesling als persoon omschrijven?

Als fascinerend, levendig, robuust en goed bestand tegen weer en wind.

En wat maakt voor jou een Rieslingwijn perfect?

Een perfecte Riesling moet naar Riesling smaken, naar wijn, en dus niet naar allerlei ongebruikelijke aroma’s die wijn aangenaam maken, niet naar hout of boter of yoghurt. De perfecte Riesling moet een “binnenoppervlak” hebben, compact, levendig en tegelijk ook evenwichtig zijn, net zoals hij gegroeid is.

Je streeft naar een “compromisloze vrijheid” in wijngaard en kelder. Daarom ben je ook nergens lid van, zelfs niet van een vakvereniging…

Ja, en dat gaat mij heel makkelijk af. Ik vind het heerlijk dat niemand mij over mijn werk begint te vertellen en dat niemand mij instructies of suggesties geeft over hoe mijn wijn moet smaken. Ik vind het heel modern om naar niemand te hoeven luisteren, geheel zelfstandig te werken en mijn eigen weg te gaan. Ik vermijd dan ook elke invloed om mijn eigen wijnstijl niet in gevaar te brengen.

Met welke wijn zou je je aan de lezers willen voorstellen?

Met 2015 Sybille Kuntz Mosel-Riesling Spätlese trocken. Spätlese trocken is onze allerbeste droge Riesling van iedere jaargang. Met de nodige rijpheid geeft hij diepe, zeer complexe aroma’s en smaakstructuren.

Hoe zie je de toekomst voor de wijnbouw in Mittelmosel?

Heel positief. Wereldwijd neemt de vraag naar klassieke wijngebieden en dito variëteiten weer toe, eindelijk ook naar Riesling uit de Mosel!

Foto @Kuntz

 


Rubriek(en):
Interviews
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl