Nahe | Weingut In den Zehn Morgen

De Nahe is een minder bekende wijnstreek in Duitsland, terwijl de natuur en de wijnen er zeker mogen wezen. De Nahe – grofweg gelegen tussen de Moezel en de Rijn – is een rustige streek met een wijnroute, de Nahe Weinstrasse genaamd. De Nahe staat bekend om de grote verschillen in terroir. Onze hoofdrolspeler in dit artikel is In den Zehn Morgen, befaamd vanwege het beste terroir.

In 2013 nam Steffen Montigny het wijngoed Ökonomierat August E. Anheuser over. Dit wijngoed werd omgevormd tot In den Zehn Morgen. De wijngaarden waren al een eeuw beroemd vanwege het zeldzame terroir. Een groot aantal wijngaarden uit de regio Bad Kreuznach – in deze subzone liggen de wijngaarden van Zehn Morgen – behaalden al topscores in de Pruisische classificatie van wijngaarden uit 1901! 95 jaar later kregen dezelfde wijngaarden in Atlas der Deutschen Weine van Hugh Johnson en Stuart Pigott weer vergelijkbare scores.

Trouwens, een eeuw geleden werden de rieslings uit Bad Kreuznach hoger gewaardeerd dan de prestigieuze Châteaux-wijnen uit Bordeaux of Bourgondië. Inmiddels ligt dat anders, maar de wijngaarden van Zehn Morgen zijn kwalitatief hoogstaand.

Bio

Sinds 2016 worden de 15 hectare rondom Bad Kreuznach biologisch verbouwd. De certificatie is er in 2022 gekomen. Zehn Morgen werkt met de maankalender en gebruikt geen herbiciden en dergelijke. Naast riesling plantte Zehn Morgen ook chardonnay en pinot noir aan.

Het wijngoed heeft een groot aantal van de befaamde wijngaarden in Bad Kreuznach in bezit. Zo komen er Grosse Lage wijnen van onder meer Krötenpfuhl en Schlossberg. Maar ook Erste Lage, zoals van Narrenkappe, Hofgarten, Pastorei en Steinberg. Bijzonder aan deze wijngaarden zijn de steile hellingen en 180 verschillende terroirs. De wijnen van Zehn Morgen worden hoog geprezen. De Kreuznacher Riesling Ortswein bijvoorbeeld is dit jaar door de VINUM-jury opnieuw verkozen tot beste in de categorie Riesling trocken – Ortswein.

Voor de productie van de instaprange Montigny – wijnen met een uitmuntende prijs-kwaliteit verhouding – worden 30 eigen hectares elders in de Nahe gebruikt. De Montigny wijnen zijn genoemd naar de oprichter Steffen Montigny. De Franse achternaam komt van een Hugenoten voorvader die naar Duitsland is getrokken. Steffen Montigny is een bevlogen viticulturist, zo merkte Winebusiness.nl bij een bezoek aan het Weingut. Eenmaal tussen de wijnstokken komt deze man tot leven, hier ligt zijn hart.

Bij Stefan Schmidt, Steffen Montigny en Andreas Kretzschmar valt sowieso alles op zijn plaats. Stefan Schmidt is de verantwoordelijke in de kelder. Andreas Kretzschmar is de marketingman die de markt op zijn duimpje kent (zie foto: vlnr Andreas, Stefan en Steffen).

Duitse wijnwetgeving

De wijnwetgeving in Duitsland kent zgn. gutsweine, dat zijn instapwijnen, en ortsweine. Ortsweine zijn zoals de Village wijnen in de Bourgogne; de naam van de plaats staat er dan bij, zoals  Kreuznacher. Daarnaast kent de wetgeving Erste Lage en Grosse Lage, zeg maar Premier en Grand Cru.

De wijnen

Importeur Dikkers heeft 19 wijnen van Zehn Morgen in het assortiment, incl. 2 mousserende. Hiervan bespreken we er acht. De wijnen van Zehn Morgen hebben als kenmerk dat restsuiker niet of nauwelijks voorkomt. De wijnen hebben een beschaafd alcoholgehalte van rond de 11 en 12 procent.

Montigny Riesling: Een ongelofelijk aromatische en fruitige wijn: bloemigheid, wit fruit en fijne zuren (foto).

Montigny Riesling Feinherb: Een feinherb is altijd licht tintelend op de tong doordat de wijn een tijdje op zijn lees heeft gelegen. Superfruitig en letterlijk springlevend.

Montigny Pinot Noir: Deze pinot noir is op roestvrij staal opgevoed en komt van jongere stokken. De tannines zijn aanwezig maar zeer zacht. Robijn rood met aroma’s van toast en tabak, gecombineerd met veel rijp rood fruit.

 

Zehn Morgen Riesling Gutswein: Aroma’s van groene appel en limoen – met fijne zuren – met kruiden en mineraliteit. Op het palatum een zoetje door zijn rijpe fruit. Het suikergehalte is toch echt onder de 2 g/l.

Zehn Morgen Pinot Noir Gutswein: Een verwenwijn met aroma’s van rijp rood fruit en een aantrekkelijk droogje. Sappig, fris en doordrinkbaar met rijpe kersen en rode bessen.

 

Zehn Morgen Riesling Ortswein Kreuznacher: Een stapje hoger dan de Gutswein met veel wit fruit en duidelijke tonen van mineraliteit (foto links).

Zehn Morgen Pinot Noir Ortswein Kreuznacher: Deze pinot noir rijpt op eikenhouten vaten en heeft daardoor een bijtgrage structuur. Het fruit is in evenwicht met die structuur. Door al de fruitigheid ga je met ieder slokje meer genieten.

 

Zehn Morgen Pastorei Chardonnay 1e Lage: Een Premier Cru of Erste Lage chardonnay met een vleugje vanille, romigheid en zachtheid. Bij vis, wit vlees of groentegerechten met iets van room komt deze wijn helemaal tot zijn recht.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl