Marlborough wijnmaakster Helen Morrison van Villa Maria was op tour door Europa en deed op een regenachtige woensdag Amsterdam aan. Importeur LFE verzorgde een spectaculaire lunch lopend langs drie verschillende restaurants in het centrum en de Pijp.
Villa Maria
George Fistonich kocht in 1961 een paar hectares van zijn astmatische vader, omdat deze door zijn ziekte niet meer kon werken. De wijnen die papa maakte, waren grotendeels voor eigen consumptie. De wijnbouw stond vijftig jaar geleden nog in zijn kinderschoenen. Nu is Fistonichs Villa Maria een groot wijnbedrijf met wel duizenden hectares wijngaarden en een eindeloze reeks prijzen en medailles. Daardoor de meeste bekroonde winery van Nieuw-Zeeland en misschien wel ter wereld. Toef op de taart – naast het in 2009 toegekende ‘knighthood’ voor Sir George – is de Liftetime Achievement Award in 2011 van de International Wine Challenge voor George Fistonich. Een zeer prestigieuze prijs toegekend aan een man met een missie.
In vijftig jaar heeft Fistonich het bedrijf tot grote hoogte gestuwd, zonder – met nadruk zònder – afbreuk te doen aan de kwaliteit. Villa Maria heeft eigen wijngaarden op het noorder- en zuidereiland zoals Bay of Islands, Gimblett Gravels en Marlborough en werkt samen met contractgrowers die wijn verbouwen volgens de kwaliteitsrichtlijnen van Villa Maria. Naast Villa is George in de loop der tijd ook eigenaar geworden van 5 zelfstandig werkende wineries: Esk Valley, Vidal, Te Awa, Thornbury en Riverstone. De laatste drie zijn vooral actief in Nieuw-Zeeland.
Marlborough
Een groot bedrijf als Villa Maria werkt natuurlijk met meerdere wijnmakers, Helen Morrison werkt vanuit Marlborough vooral met sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir. Toevallig ook de kroonjuwelen van Villa Maria, hoewel ze zoveel andere druivenrassen aangeplant hebben in vooral het noordelijk eiland.
Deze regenachtige dag in Amsterdam proeven we in restaurant Rijks een drietal chardonnays bij een gerecht van zachtgegaarde kabeljauwstaart. Rijks heeft tafels met voor iedere gast een aparte bestekla en daarop lag het menu met de wijnen van Villa Maria. Een zacht tropische Hawkes bay chardonnay, een elegante minerale Reserve Chardonnay van Hawkes Bay en een Single vineyard chardonnay Taylors Pass uit Marlborough. Dit is een grote trots van Sir George, een paar jaar geleden zei hij: ‘People know us from the high volume wines, but I hope they will get to know our Single Vineyards’.
Hierna gaat het groepje journalisten op weg naar restaurant Sjevieshe in de Van Ostadestraat. Sjevieshe is ceviche op zijn Amsterdams en dat is precies wat ze willen, informele gezelligheid en goed eten. Hierbij werden drie sauvignon blancs uit Marlborough geserveerd. Eerst de organische cellar selection van druiven uit zowel Marlborough als Awatare Valley. Soepel, smakelijk en fruitig.
Vervolgens de Reserve Clifford Bay komt volledig van het koelere Awatare, hogere zuren, meer frisheid, een echte wijn voor bij vis.
Bij de Taylors Pass SB uit Awatare merk je dat je een hogere wijn proeft, chique en blijft lang hangen.
Sjevieshe serveerde daar een mooie ceviche bij van dorade en pulpo met gepofte Peruvianse mais.
De Pijp
Hierna vervolgt het gezelschap door regen en wind de tocht naar Le Restaurant in de Pijp. Le Restaurant is opgezet door de bekende Amsterdamse chef-patron Jan de Wit in samenwerking met enkele talentvolle jonge chefs. Er wordt gewerkt met het beste van de beste lokale, seizoensgebonden producten zoals dagelijkse aanvoer van verschillende vissoorten, schaal/schelpdieren, vlees/gevogelte, groenten en kruiden. Hier werd een vleesgerecht met truffel bij drie pinot noirs uit Marlborough. De Cellar Selection. De Reserve en de Single vineyard Seddon.
Ondergetekende was in dit restaurant niet erbij, André Koopman had een fietstaxi geregeld wat weer een unieke Amsterdamse ervaring is. De pinots van Villa Maria zijn van sensationele kwaliteit, een echt eigen Nieuw Zeelandse stijl met veel fruit en een aangenaam droogje van de rijpe tannines. De Single Vineyard is een categorie apart met veel lengte. De Cellar Selection is een mooie pinot noir voor alledag, de Reserve heeft meer kracht.
Daarna liet Helen Morrison de Ngakirikiri 2013 proeven, een cabernet merlot met een potentieel van vijftig jaar met 95 punten van Robert Parker. Deze komt van Gimblett Gravels in Hawkes Bay. Villa Maria, chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir en nog veel meer met als toef op de taart een icoonwijn. Zoals het gaat met alle wijnen van een wijnbedrijf dat een merk is, er zit geen een wijn bij die niet goed is.
Pai maaku!
Charlotte van Zummeren