Wijnen uit Bolivia

Wine & food uit Bolivia

BoliviaHet beloofde wat. De uitnodigende email viel enige weken geleden via Pitch PR in de digitale brievenbus. Tijdens Prowein, in het chique Düsseldorfer Steigenberger Park Hotel, werd het journaille uitgenodigd voor een winepairing diner van het ingevlogen team van het Boliviaanse restaurant Gustu. Dit gelauwerde restaurant werkt met uitsluitend Boliviaanse ingrediënten en wordt daarom het zusje van het Deense Noma genoemd. De wijnen zijn dan uiteraard ook Boliviaans. Cees van Casteren – specialist in Zuid Amerikaanse wijnen – was gastheer en werd ter plekke geassisteerd door de Boliviaanse wijnmakers en de sommelier van Gustu.

Het wijngebied

Van Casteren MW vertelt het bij zijn introductie al: het wijngebied is moeilijk voor te stellen. Zelf stuurde hij ooit foto’s van de wijngaarden – die in trellis verbonden zijn met de bomen – aan collega Tim Atkin MW. Deze wist vervolgens de wingerds niet van de bomen te onderscheiden. Niet zo raar, want ze lopen volledig door elkaar heen. De hoogte kan ook een probleem zijn, hypobaropathie ligt op de loer.

Door het trellissysteem en de hoogte is Bolivia unieker dan uniek. De wijngaarden liggen soms letterlijk in de wolken op een hoogte van 1600 tot 3000 meter. Vandaar de naam Vinos de Altura. Missionarissen zijn in 1548 in dit gebied grenzend aan het Argentijnse Cafayate 1548 met wijnbouw begonnen en dat gaat tot de dag van vandaag zo door. Alleen is de productie pas sinds 1978 commercieel geworden en niet meer alleen voor de eigen consumptie. En net zoals Chili en Peru maakt Bolivia een sterke drank van de Muscat de Alexandria nl. Singani.

Gebieden

Phebus 031De 3.0000 hectares wijngaarden zijn verdeeld over de valleien van Tarija – met driekwart van de wijngaarden het grootste subgebied, Cinti en Santa Cruz. Een achttal wijnen en producenten waren in het Steigenberger aanwezig waaronder Magnus, Cepas de Altura, Campos de Solana, Kohlberg en Sausini. Casa Real, Campos de Solana en Aranjuez zijn de grootste producenten van Bolivia met resp. 2,7 – 1,3 en 2,8 miljoen liter wijn. Er was een muscat, een ugni blanc, meerdere syrahs, een cabernet sauvignon en een mousserende wijn.

Wine & Food

De sommelier van Gustu kondigde de verschillende fingerfood gerechtjes aan die begeleid werden door de wijnen. Bij bijna alle gerechtjes zat aardappel, met wel 400 soorten een groot landbouwproduct in Bolivia. Subliem was de gedehydrateerde aardappel die gedroogd en bevroren was en zwart geblakerd zeer aangenaam was. De ceviche en de verschillende vleesgerechtjes waren allemaal met liefde gemaakt en dat maakte nieuwsgierig naar meer. Dat gold ook voor de wijnen. Die werden in zulke minimale hoeveelheden verstrekt dat van een echte wine-food pairing geen sprake kon zijn, want het glas was na een slokje al op. De kurk ging daarna ferm op de fles zodat een refill onmogelijk was.

Phebus 033Nu heeft Bolivia ook weinig productie. Van de 11 miljoen liter wijn bevat Singani ruim een derde. Dat Boliviaanse wijnen een niche zijn, werd deze avond meer dan duidelijk. Of dit een goed promotie-argument is, is een tweede. Persoonlijke favoriet van de avond was de Syrah 2009 van La Conception. Weinig houtgebruik; een zeer soepele wijn. De belangrijkste Boliviaanse producenten zijn te vinden op www.winesofbolivia.com Hangend op de statafels werd het toch een gezellige avond met aardige producenten en Nederlandse importeurs.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl