Phebus

Phebus

Phebus 002Zo zie je maar weer waar een beurs toe kan leiden. Eén jaar geleden op Prowein was het team van Intercaves|Vos & Partners met een missie op pad. Er moest een nieuw Argentijns huis gevonden worden. En dat is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Intercaves | Vos & Partners bedient in het Nederlandse wijnlandschap een diverse groep: horeca, high-end consumers en retail. Dus de wijnboer die daar bij aan wil sluiten moet een grote range hebben.

Per toeval stuitte Robert Handjes midden in het proefgeweld van Prowein op Phebus en het zaadje was geplant. ‘Alles klopte aan dit huis’, meldt Joke Holster in Aspicius waar het journaille zich heeft verzameld om de wijnen te proeven. Diana Fabre, speciaal voor deze gelegenheid – en natuurlijk ook voor Prowein 2015 – overgevlogen, knikt instemmend.

Bordeaux

Fabre is half Duits/half Frans ‘my husband always says: be German in the office and French at home’. Holster kan dit alleen maar lachend beamen want de Franse slag van Argentijnse huizen is een welbekend feit voor de Nederlandse importeurs. ‘Bij Phebus loopt alles perfect’.

Op tafel staan de diverse ranges klaar. Het echtpaar Fabre zit al ruim twintig jaar in Argentinië – hun range Fabre Montmayou zit overigens bij Bart – en ze zijn gek van malbec. Een druif met zoveel mogelijkheden in Argentinië. Op het kaartje van dit immense land wat Fabre laat zien, lijkt het alsof de wijngaarden in Mendoza en Rio Negro vlak bij elkaar liggen, in de praktijk is de afstand echter 1000 kilometer. Honderd hectares zijn beplant in Valle de Uco en Luyan de Cujo – o.a. Vistalba en Comuertas – en 60 hectares in Alto Valle de Rio Negro.

Ranges

Het echtpaar is goed bevriend met Michel Roland en heeft eenzelfde type smaak wat terug te vinden is in alle ranges: fruit en concentratie. De ranges zijn in Mendoza resp. de instapserie met zes monocepages – torrontés, chardonnay, malbec rosé, malbec, cabernet sauvignon en syrah gevolgd door Reservado met chardonnay, malbec, merlot en cabernet sauvignon en de malbec Gran Reservado.

De Torrontés is opvallend in balans. Diana Fabre zegt hierover ‘the torrontès in Salta en surroundings is more exuburant and people expect sweet wine, but it is dry. Our torrontes has less exuburant aroma’s but a balanced palate’. Hiermee slaat Fabre de spijker op zijn kop. Iets wat ze overigens op wijntechnisch gebied vaker doet. De entrylevel wijnen zijn tot en met de cabernet sauvignon soepel, de rode Reservado’s hebben – afgezien van de chardonnay – een flinke biefstuk nodig en de Gran Reservado is zo geconcentreerd en tegelijkertijd fijn dat het een Argentijnse vin de meditation is. De consumentenprijs van deze wijn is slechts twintig Euro. Phebus Patagonia maakt een Reservado malbec en cabernet sauvignon. Hier merk je de koelere invloeden van de streek. De wijnen zijn wat lichter en frisser.

Restaurant Apicius in Bakkum

De gebroeders Thornvaldt en Gaylord de Winter – geen grapje – zijn gastheren zoals je die vaker wenst. Gaylord verklapt dat hij op een sommeliersreis naar Argentinië acht kilo was aangekomen door de enorme vleesporties aldaar. Bij Apicius in Bakkum doen ze het rustiger aan met tempura van kreeft en ceviche vooraf en een mooi stukje Angusbeef als hoofdgerecht. Fabre staat overduidelijk voor de temparature-is-a-tool wijnbehandeling. Ze vindt de wijnen niet koel genoeg ‘with powerful wines like ours, temperature is so important. Red wines must be served at about fourteen degrees’. Ook is ze het oneens met de huidige tendens in Argentinië om wijnen vroeger te oogsten ‘another trend. You just get green wines’. Persé een laag alcoholgehalte vindt ze eigenlijk idioot ‘with tastings we don’t tell the alcohol. People always like our wines and don’t notice the alcohol. That’s what you get with balance’ . En ‘generic Bordeaux has low alcohol but they are not really pleasant’. En daar hebben we weer een paar koppen van spijkers. Phebus is een revelatie met intelligente eigenaren.

De prijs van de Mendoza instapwijnen ligt rond de 6 Euro, Reservado om en nabij de 10 Euro, de Patagonia wijnen liggen rond de 12 Euro en de Mendoza Grand Reservado is zoals al eerder gesteld 20 Euro. Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels. Voor meer informatie voor de wijnwinkels: info@intercaves.nl en voor de horeca: info@vosenpartners.nl

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl