Wijnland Macedonië in Amsterdam

Ik organiseer deze proeverij nu voor de tweede keer’ vertelt Ghislaine Melman van Melman Comunications in de enorme drukte in het College Hotel in Amsterdam. Op deze regenachtige dinsdag in november heeft zij andermaal een proeverij met Macedonische wijnen geregeld. Eerst is er een master class, daarna kan er geproefd worden. Ambassadeur Igor Popov loopt zichtbaar content door de zaal heen. Popov en ook Elena Miloshevska van Wines of Macedonië hopen op een goede spin-off van deze derde proeverij op rij. De eerste werd destijds georganiseerd door Perswijn in Casa 400, een locatie die ook Melman vorig jaar gebruikte. ‘Ze wilde dit keer graag in de stad zitten’, en daar valt iets voor te zeggen want Amsterdam is ook in de regen een prachtige stad. Miloshevska: ‘we hope to sell more wines here, nowadays USA, China, Denmark Croatia, Servia, Austria and Germany are the important export markets’. Dat zal  niet makkelijk zijn, maar dit soort proeverijen dragen wel bij aan de naamsbekendheid en dat is een eerste vereiste. Eerst iets meer over Macedonië

Wijnland Macedonië

macedonieMacedonïe is één – zo niet dé –  van de oudste wijngebieden ter wereld. In de Romeinse tijd kwamen alle wijnen daar vandaan en toen Macedonië onderdeel was van Joegoslavië, was het gebied verantwoordelijk voor het overgrote deel van de wijnproductie. Het land is kleiner dan Nederland (ca 42.000 t.o.v. 25.000 km2) en heeft 2,7 miljoen inwoners. Er zijn zeven wijngebieden waarvan drie toonaangevend zijn: Osogovo, Vardar en Polog. Vardar is georganiseerd als een A.O.P. Macedonië is kandidaat-lid van de EU en valt binnen de EU kwalificaties in klimaatzône III C- b: mediterraan/continentaal. Aanzuren mag dus, chaptaliseren niet.

Het land telt 270 zonnedagen en een gemiddelde regenval van 500 tot 1700 mm per jaar. De gemiddelde hoogte van de wijngebieden is 650 meter wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de wijn voor wat betreft de zuren en daardoor de elegantie.

Macedonië heeft een omslag gemaakt van bulkwijn naar kwaliteitswijn. Tijdens de communistische overheersing produceerde het gebied vooral bulkwijn. Nu stijgt het aandeel kwaliteitswijn. Er wordt grofweg 120 miljoen liter wijn gemaakt waarvan 35 miljoen flessen gebotteld zijn en deze vertegenwoordigen een waarde van 35 miljoen Euro. Veel bulkwijn wordt geëxporteerd naar Duitsland en veel gebottelde wijn naar Servië. Het land telt 33.500 hectares wijngaarden waarvan 30% is beplant met tafeldruiven. Van de druivenrassen is 50% rood en 50% wit, de belangrijkste druiven zijn voor rood vranec (spreek uit vranets) en wit temjanika. De gebruikelijke internationale rassen zijn ook aangeplant. Vranec betekent strong black en powerful horse (black stallion), in andere Balkan landen heet deze druif vranac. Vranec produceert wijnen met ouderdomspotentie en elegantie. Vranec laat zich goed blenden met andere rassen.

Wijnen

In de zaal staan acht wineries met hun wijnen en sommigen zijn daarvoor al in de masterclass geschonken. Grote wineries zoals Stobi en Tikves en kleine zoals Dalvina. De karakteristieke druiven vranec en temjanika zijn uiteraard volop aanwezig, maar ook internationale varieties zoals chardonnay en sauvignon blanc worden geschonken. De kwaliteit is overall bijzonder goed, daar ligt het niet aan. Maar onbekend maakt onbemind. Laten we voor Macedonië hopen dat daar verandering in komt, zoals gesteld: dit soort tastings helpen daarbij. En aan de drukte zien, is Melman Communications er uitstekend in geslaagd kenbaarheid te geven aan wijnen van Macedonië. Het is gewoon dringen.

Macedonische wijnen zijn her en der in Nederland te vinden, het belangrijkste adres hiervoor is Schermer Wijn in Hoorn, door Balkan-expert Paul Robert Blom in 1982 overgenomen van de achtste generatie Schermer. Nu wordt zijn zaak geleid door zijn kinderen hoewel Blom uiteraard wel betrokken blijft.

Charlotte van Zummeren

Foto: Igor Popov en Ghislaine Melman geflankeerd door medewerkers van de ambassade van Macedonië

Wijnen uit Macedonië
Melman Communications


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl