De proeverijen komen na twee lange stille jaren weer op gang. Zo toog Winebusiness.nl afgelopen naar Naarden waar in het Arsenaal een breed opgezette proeverij van LGCF stond ingepland. Het was een prachtige, stralende zondag. Aangezien de proeverij in twee losstaande zalen was opgezet, was er genoeg gelegenheid om tussendoor lopend nog wat zonnestralen mee te pakken.
Het verwelkomen ging in het Frans, want vanuit alle regio’s waren er oenologen en regiospecialisten om een en ander toe te lichten. LGCF heeft zijn oorsprong in de Elzas, waar ook het hoofdkantoor zit, en heeft een gigantisch portfolio aan wijnen.
LGCF
Joseph Helfrich (1956) is de oprichter en eigenaar van LGCF en geboren en getogen in de Elzas. Zijn vader René had een kleine distilleerderij en Joseph wilde verder op dat pad. Hij ging cognac maken en doet dat nog tot op de dag van vandaag, GCF heeft toestemming om buiten de Cognacregio het distillaat op te voeden, een bijzondere prestatie. Met wijn begon hij pas later, JP. Chenet en Grand Sud zijn geesteskinderen uit resp. 1984 en 2000 die voortkwamen uit brede samenwerkingen in de Languedoc. Inmiddels zijn dit grote Franse merken. JP. Chenet is zelfs werelds bestverkochte Franse wijnmerk. GCF exporteert 80% van zijn assortiment. Bij andere grote wijnproducenten in Frankrijk is dat precies omgekeerd. Helfrich zag in dat naast grote merken ook diversiteit noodzaak is en hij kocht snel kleine kwaliteits wineries op.
LGCF bezit momenteel een kleine zeventig wijnhuizen in de meeste wijnbouwgebieden in Frankrijk waaronder wijnproducent Arthur Metz en het Domaine Viticole de la Ville de Colmar in de Elzas, Lacheteau in de Loire, Pasquier des Vignes in Beaujolais, Maison du Vigneron in de Jura, Caves Carod (Clairette de Die, Rhône), Francois Martenot in de Bourgogne en Domaine de la Baume in de buurt van Béziers (Languedoc). Calvet, een wijnhandelsmaatschappij uit Bordeaux, werd in 2007 toegevoegd. Voor alle duidelijkheid: deze bedrijven opereren zelfstandig zoals voorheen, maar binnen het kader van LGCF. GCF is met meer dan 70 eigen wijnhuizen niet alleen een vooraanstaande wijnbouwer maar ook producent.
In het kort
Het bedrijf heeft twee ultramoderne bottel- en ontwikkelbedrijven in Petersbach en in Landiras in Bordeaux. Vanuit deze twee bases worden de flessen over de wereld verdeeld en dat zijn er in totaal zo’n 600 miljoen. Het assortiment bestaat uit 60.000 verschillende producten. LGCF maakt naast cognac ook nog andere spirits zoals het in Duitsland zeer populaire Jelzin wodka. Het bedrijf produceert zo’n 2,5 miljoen units sterke drank.
Nederland
De vertegenwoordiging in diverse landen gebeurt ook op een afwijkende manier. Geen groot kantoor met schreeuwende letters LGCF op de gevel ergens in Nederland. Nee, zo doen ze dat niet in de Elzas. De verantwoordelijken voor Nederland, een nieuw team, werken met een eigen takenpakket vanuit huis en komen met een zekere regelmaat naar de Elzas voor overleg etc. LGCF levert vanuit Frankrijk haar wijnen rechtstreeks aan bij de vakhandel in Nederland als ook aan de strategische partners voor die zorg dragen voor de verdere distributie aan de Nederlandse Retail en Foodservice
27, 28 en 29 maart waren gereserveerd voor de Wine Experience Days in het Arsenaal, goed georganiseerd door Moeskops en Vroom, met een aparte zaal voor mousserende wijnen, – een tak van sport die in het DNA van GCF zit en waarin het bedrijf een enorm aanbod heeft – stille wijnen en spirits in een andere zaal. In totaal stonden er 800 wijnen ter tafel en dat is nog maar een fractie van het totale aanbod. Drie masterclasses met rosé’s uit Provence en Languedoc, de ontwikkeling van Bordeaux en het assortiment spirits en gedistilleerd gaven het geheel schwung.
ChvZ
Foto: Elise Moeskops, Erik Delmee en Miranda Beems.
Het volledige nieuwe team van LGCF in NL:
On Trade (Groothandels, zelfstandige wijnwinkels en restaurants): Erik Delmee & Jeroen Terhorst
Off Trade (Supermarkt kanaal) : Hein Faber, Sumiet Makhan & Miranda Beems