Gevrey-Chambertin | Domaine Tortochot

Als je in de Bourgogne wil duiken, zit je goed bij dit Domaine. Domaine Tortochot zit in in Gevrey-Chambertin. Er wordt vaak gezegd dat de ouverture de la symphonie van de Bourgogne begint in Gevrey Chambertin. Zoals de beroemde wijnmaker en oprichter van de Ordre des Chevaliers du Tastevin in het kasteel van Clos de Vougeot, Camille Rodier ooit zei : ‘Alleen Gevrey Chambertin kan grote Bourgondië mogelijk maken! Daarover kunnen de meningen verschillen, maar Gevrey Chambertin heeft een zeldzaam en uniek terroir, dankzij de La Combe de Lavaux. Deze gletsjer smolt vele miljoenen jaren geleden en gaf een bijzondere twist aan de bodem. Het is niet verwonderlijk dat 9 van de 33 Grand Crus uit Gevrey-Chambertin komen.

Domaine Tortochot bezit 12 ha wijngaarden op zowel Village als Premier Cru niveau in de dorpen Gevrey-Chambertin en Morey-Saint-Denis. Klein maar fijn en overigens heel normaal in de Bourgogne. De Premiers Crus zijn Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-Saint-Jacques, Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Champeaux, Morey-Saint-Denis 1er Cru Aux Charmes, Morey-Saint-Denis 1er Cru Cuvée Renaissance. Daarnaast heeft Tortochot percelen in Grand Crus Clos de Vougeot, Mazis-Chambertin, Charmes-Chambertin en Chambertin.

Tortochot brengt 4 verschillende Gevrey-Chambertin Village wijnen uit: Les Jeunes Rois, Les Corvées, Champerrier vieilles vignes en Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes.

Biologisch

De manier van werken van Tortochot is duurzaam en met een groot respect voor de natuur. Het domaine is vanaf 2003 actief bezig met een meer milieuvriendelijke manier van wijngaardbeheer en is sinds 2013 volledig biologisch (ECO) gecertificeerd.

Familiebedrijf

Bij het familiebedrijf staat op dit moment de 4e generatie aan het vrouwelijke roer: Chantal Tortochot. Na een carrière bij een oliemaatschappij in de VS  keerde zij terug op het oude nest in de Bourgogne en neemt ze samen met haar zus Brigitte het familiedomein over van vader Gabriel. Chantal is actief lid van Femmes et Vins de Bourgogne, de vereniging van vrouwelijke wijnmakers in de Bourgogne.

De druiven worden bij Tortochot na de handpluk volledig ontsteelt en dat geeft al aan hoe zuiver en elegant de wijnen worden: 4 tot 5 dagen maceratie om zoveel mogelijk smaak uit de druiven te halen en bij de vergisting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten. De wijnen rijpen op medium getoaste eikenhouten vaten. Grands Crus rijpen op 100% nieuw Frans eiken, Premiers Crus op 50% nieuw hout en Village wijnen op 25% nieuw hout.

Tortochot maakt zowel toegankelijke Bourgognes, als wijnen die moeten ouderen en rijpen. Chantal: ‘In Les Corvées maken we een echt traditionele Gevrey Chambertin, met veel fruit, flinke tannines en een goede zuurgraad. Dit zijn geen pinot noirs die vroeg gedronken kunnen worden. Voor deze wijnen moet je een beetje geduld hebben.’

De Grand Crus van Tortochot zijn echte oplegwijnen.

De stijl van Tortochot is elegant, zuiver, fruitig en krachtig. De instap begint bij circa 40 Euro en kan oplopen tot een veelvoud ervan, maar dan heb je ook wat. Domaine Tortochot is een prachthuis.

Best of Wines is de trotse importeur: BOW Tortochot

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl