Wine Professional dag 3: New Zealand Wine
De derde dag begint al op de dinsdagavond. Het bureau Pitch PR organiseerde in opdracht van New Zealand Wine een diner met een keur aan Nieuw Zeelandse wijnen in een bijzondere locatie. Op 5 minuten van de Rai en officieel in Badhoevedorp ligt het golfcentrum The International, van buiten en binnen schitterend vorm gegeven. In de praktijk ligt het in Amsterdam-Sloten, maar de stadsgrenzen lopen daar nogal in elkaar over.
De brigade van The International kookte de sterren van de hemel met een ceviche van coquilles met oester en truffel, griet met kalfsjus, zeetong met koffels en ballotine van poulet noir met bospaddestoelem. De wijnen waren dienovereenkomstig met o.a. sauvignons van Brancott en Tohu uit Southern Valleys en Awatare. Als aperitief NV sparkling van Nautilus en Akarua en een gruner veltliner, een unieke bijzonderheid uit Nieuw Zeeland, van Yealands. Bij de chardonnays viel de Staete Landt van een landgenoot in bijzonder goede Nederlandse aarde. De Babich Irongate en Neudorf Moutere deden daar niet voor onder. De dans van de pinot noir, toch ‘de’ druif van Nieuw Zeeland, werd geopend door Mount Dificulty uit Central Otago. Jean Arnaud heeft een kleine allocatie voor Nederland weten te scoren. Een top pinot uit 2007. Van Martinborough Vineyard – Nieuw Zeeland levert 1% van de wereldwijde wijnomzet, Martinborough omvat 1% van de NZ omzet – een wijn van ‘Mister Pinot ‘Larry McKenna. Hij was de eerste pinot pionier in Martinborough en al proevende merk je dat hij er verstand van heeft. Top! Felton Road Calvert en Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir voegen hun duit toe aan het pinotzakje van deze avond. Tot slot nog een Craggy Range Gimblett Gravels Syrah en een Esk Vally Winemakers Reserve merlot, cabernet, malbec.
Een mooie dwarsdoorsnede van het aanbod in Nieuw Zeeland. Ambassadeur Georg Troup, die overigens ook ambassadeur is in Vaticaanstad en net (sic!) terug was van een receptie van de paus – memoreerde het gezelschap aan de begindagen van de NZ wijnbouw. Het smaakte toen bepaald niet zoals nu, zoveel is duidelijk.
House of Caviar & Fine Food
Op de derde dag van de Wine Professional lopen we langs een van de trouwste standhouders van de beurs: Ashkan Mossafaian van House of Caviar & Fine Food. Zijn stand is met recht de mooiste van de beurs, net zoals de zwarte pareltjes die hij bij iedereen op de muis van de duim legt. Op deze dag gebeurt natuurlijk veel meer en daarvoor citeren we The Winesite.
The Winesite
Net als Wijnimport J. Bart en Sauter Wijnen viert ook Pasteuning dit jaar zijn 120 jarig jubileum. Het bedrijf werkt samen met Bart en De ConinckWines mee aan een van de Jeunes Restaurateurs d’Europe-proeverijen van de beurs. Vandaag met Restaurant La Folie- Joris Kerkhofs en Restaurant ’t Raadhuis- Henri van der Heijden.
Chef Xiao Han Ji van HanTing Cuisine bereidt moderne Aziatisch-Franse gerechtjes bij wijnen uit Istrië van Benvenuti en Kozlovic en Luc Kusters van Bolenius laat zich inspireren door de karaktervolle Elzaswijnen van Domaine Ostertag i.s.m. Sauter Wijnen.
Japanse ingrediënten en Duitse wijnen van Wagner Stempel uit Rheinhessen staan centraal tijdens de proeverij waarin GaultMillau’s Belofte van het Jaar 2014 Joris Bijdendijk van Bridges Inspired by Ron Blaauw. Joris laat zich van zijn beste kant zien in samenwerking met JRO (Organization to Promote Japanese Restaurants Abroad) in het kader van Japan Food Experience van 15-23 februari.
En met de wijnen van Herman Wines en de jonge chef Thomas d’Hooghe van Restaurant Hemelrijk achter de kachel komen we in zilte Zeeuwse sferen.
Veelzijdigheid troef dus, zo ook op het Importeurs Wijntheater. Met onder meer Griekse wijnen van Goods & More, Duitse wijnen van De ConinckWines, Oostenrijkse en Sloveense wijnen van Imperial Wijnkoperij, biowijnen van Winewarehousing en nog veel meer interessants van Bolomey Wijnimport, Rhône Value Wines, Terrorwijn, Maddalena Wines, Miranda Beems en Noordman.
Tot volgend jaar
Het was weer een fantastische Wine Professional, we kunnen er weer een jaar tegenaan. Tot volgend jaar!
Charlotte van Zummeren