WP dag 2 & Het huis van de dag

WP dag 2 & het huis van de dag: Cono Sur

KarelMet fris gemoed melden we ons weer aan de poorten van de beurs der beurzen. Bij Yoigokochi, direct naast de ingang waar een mens als vanzelf langskomt, staan naast een enorm assortiment sake’s ook natuurwijnen ter tafel. Wijnen zonder enige toevoeging, zo wordt beloofd. We proeven een roze witte wijn van de airen druif en Japanse lambrusco van de Delaware druif, beiden apart. Sjaak van de Graaf van het Nederlands Wijnhuis laat daarna een prachtige sauvignon blanc uit Marlborough proeven en een spätlese van Aegon Müller, wiens wijnen altijd een feestje zijn.

 

De dag bood ook veel andere zaken, waarvoor we The Winesite citeren.

The Winesite

SjaakWine Professional is the place to be als het gaat om de top van het Nederlandse wijnaanbod, ook als het gaat om betaalbare wijnen. Maar Wine Professional is ook een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe inspiratie op te doen, want zowel de beursvloer als de theaters bieden tal van verrassingen.

Zo komen bijvoorbeeld twee gelauwerde Duitse patissiers een masterclass geven: Patissier van het Jaar Christian Hümbs van La Mer op het Noord-Duitse waddeneiland Sylt en Andy Vorbusch, Vendôme, Schloss Bensberg (16.00 uur). Overigens geven beide patissiers ook op woensdag acte de présence.

En over Vendôme gesproken: Romana Echensperger, die hier werkte als sommelier, presenteert twee verrassende thema’s: The Burgundian Way of Riesling en Walk on the Spice Side with Riesling Jonathan Zandbergen van Het Veerhuys verzorgt de bijpassende gerechtjes (14.00 uur).

Jesús Barquín komt speciaal voor de beurs naar Amsterdam om de Jonge Sommeliers uitleg te geven over de bijzondere filosofie én de prachtige Vinos de Jerez van Navazos. En wat te denken van thee. Chef Gert Blom en gastheer Harrie Baas van restaurant Amarone tonen aan dat ook met thee in het glas fraaie culinaire combinaties mogelijk zijn.

Toch liever iets klassieks? Wil Demandt, patron cuisinier van restaurant Bordewijk en een van de Diamond Award-winnaars van dit jaar presenteert klassiek Franse non-nonsense gerechten bij niet minder dan 15 jaargangen Mondivin uit Hongarije (i.s.m. Sauter Wijnen). En oudere jaargangen van Champagne Henriot passeren de revue terwijl het team van De Treeswijkhoeve gerechten serveert met o.a. oesters en kaviaar i.s.m. Wijnkooperij De Lange.

Ook op het Importeurs Wijntheater is van alles te beleven. Vandaag onder meer met de Tasting Experience: educatief programma met de beleving van wijn via glaskeuze i.s.m. Tamis Wijnen, een boeiende masterclass o.l.v. Stefano Porcinai over Chianti Classico, authentieke wijnen uit Hongarije (Terra Hungarica), Grappa Marzadro (Luca Ficato), wijnen van Clemens Strobl uit Wagram (Heisterkamp Wijnkopers), van Schiopetto en M. Satta, twee kanjers uit de stal van Anfors, en Madeira (Neerlands Wijnhuis).

Wijn van de dag

blockDe wijn van de dag is een huis geworden. Wilco Berends van Restaurant de Nederlanden kookte in een workshop gerechtjes bij de serie Block wijnen van Cono Sur. Groupe LFE met marketingmanager André Koopman is apetrots op dit huis, de importeur reserveerde zelfs een aparte tafel bij zijn stand voor Cono Sur. De Blockwijnen zijn single vineyard en single varietal wijnen van o.a. riesling, cabernet sauvignon, pinot noir en syrah. De syrah is overigens de wijn van het jaar in zijn categorie geworden bij Proefschrift Wijn Concours. Op dit moment worden de Blockwijnen in Nederland voor de horeca geïntroduceerd. Stuk voor stuk prachtige wijnen. Edwin Rabes praatte het geheel vlot aan elkaar met ‘oude’ feiten zoals : Chili maakt meer cabernet dan carmanère en 70% is voor de export. Raben meldt ook de ‘nieuwe’ weetjes: de drie nieuwe appellations in Chili. Costa, Entre Cordillera en Andes. Een toevoeging die bij veel labels nog ontbreekt.

De gerechtjes van chefkok Wilco Berends van De Nederlanden waren weergaloos, mét en zonder wijn. Krab met citrusfruit – perfect bij de riesling – en duif met drie bereidingen van lever. Subliem bij de zware cabernet en nog meer subliem bij de syrah. Eenmaal geproefd vergeet een mens de Block wijnen van Cono Sur niet net zoals de gerechtjes van Berends. Impeccable! Huis van de dag is Cono Sur.

Met nog een Nieuw Zeeland diner in het vooruitzicht op de dinsdagavond, wacht er nog één dag Wine-Professional-2014-dag. Tot morgen.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl