Winterproeverij

Winterproeverij

 

perswijnrotteveel 003Temperaturen van boven de twintig graden, een zonnetje en een beetje zweten. Zo mooi weer was het op maandag 22 november op de tweede dag van de Perswijn winterproeverij. De zondag was gereserveerd voor de consumenten en het heeft die dag storm gelopen met dorstige bezoekers, want ook toen was het stralend weer. De locatie was een schot in de roos. Kasteel Wittenburg in Wassenaar, makkelijk bereikbaar met de auto en ook met het openbaar vervoer. Een lange en smalle oprijlaan, die niet altijd even handig was bij tegenliggers.

 

Een ruime tuin met diverse parkeermogelijkheden. Het kasteel ligt rechts van de tuin met een mooie brede trap ervoor. Hier is dan al de glazen doorgang te zien naar een etage lager, waar de hypermoderne proefzaal is. Via haar laptopje vindt de receptioniste snel de online inschrijving, verderop staat Sjoerd de Groot die me begeleidt naar beneden. In het kleine zaaltje boven staan onder andere Miranda Beems met pompoenpittenolie. In het glazen tussenportaal kan tegen kleine bijbetaling wat eten worden gekocht.

 

Importeurs

In de zaal, die door het onverwachte mooie najaar heter is dan verwacht, kunnen gelukkig de buitendeuren open. We stuiten meteen op Sara Channell van de WOSA die daar staat met een keur van de beste Zuid Afrikaanse syrahs. The Beacon 2009 van Fairview is memorabel, maar La Motte, Klovenburg en Eagle’s Nest mogen er wezen. Rechts van  de WOSA staat Paul Schermer bij Stobi, één van de wijnen van Macedonië. Verderop staan nog veel meer stands met wijnen uit dit land. Schermer vertelt dat in de laatste 27 jaar (sic!) drie miljoen flessen van een bepaalde wijn van Stobi zijn verkocht. Schermer staat met beide importeursbenen stevig op het terroir van Macedonië, Kroatië, Slovenië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Roemenië. Een beter expert is in dit land niet te vinden.

 

Vervolgens lonken tafels van Intercaves/Vos & Partners. Op de eerste tafel staan de wijnen van Jean-Luc Columbo en op de andere Grupo Faustino uit Spanje en Beni di Batasiolo uit Piemonte. Paoli Bassi arriveert net uit Italië. Zij is de enige van het gezelschap die niete verbaasd is over het mooie weer, waarschijnlijk is ze niet anders gewend. Batasiolo maakt zeven verschillende Barolo, vijf daarvan komen van een single vineyard. ‘Do try this at home’, is het adagium van het proeven van Barolo’s. Het zijn echte eetwijnen die het beste uitkomen bij een stevige maaltijd. Batasiolo heeft in de range nog smakelijke dolcetto’s en barbera’s én een verrukkelijke arneis.

 

De Grupo Faustino uit Spanje is groter dan men denkt. Naast de brede range van Faustino. is in  In Castilië La Mancha  de Condesa de Leganza, in Castilië-Leon Bodegas Portia en Bodegas Valcarlos heeft zijn roots in Rioja en Navarra. Het zijn veel producten, maar wat overeenkomt is het goede niveau. Veel van deze wijnen vinden hun weg naar de horeca, vertelt Joke Holster , en de bezoekers aldaar mag daar blij mee zijn gezien het trieste niveau van de wijn in sommige gelegenheden.

 

En nog meer importeurs

Vinos de Espana, toegegeven geen importeur, heeft een stand met heerlijke tapa’s en een aantal mooie wijnen zoals RODA uit de Rioja. Juan de la Vega Meiland van Vina Padrosa vertelt dat het moeilijk is voor zijn bedrijf om een importeur in Nederland te vinden. Bij deze: aan de kwaliteit van de wijnen kan het in ieder geval niet liggen. Alicia Martinez van Vinos de Espana schenkt ze met plezier in. Bij Les Genereux proeven we de verrassende pinot noir van Weingut Juris uit Burgenland en de immer voortreffelijke Reichstrat von Buhl lijn. Groupe LFE staat hier met Marques de Cacares, ook weer zo’n soepele vertegenwoordiger van Rioja wijnen.

 

Tot slot

perswijnrotteveel 005 klOp ons binnen record tijd sufgeproefd tandvlees bereiken we de stand van Jean Arnaud. Jurgen Honing vertelt dat deze beurzen intensief voor ze zijn, maar dat het wonderen doet voor de naamsbekendheid en nieuwe relaties. Longview uit Australië en Bosman en De Grendel uit Zuid Afrika zijn een paar van de mooie producten van Jean Arnaud. Een Tilburgs bedrijf met grote ambities. Wat er in dit verslag staat, is nog maar een klein gedeelte van wat erop deze dag te proeven viel en aan de diverse masterclasses zijn we niet eens toegekomen. Het was een memorabele proefdag.

 

Charlotte van Zummeren

 

Foto’s: Paolo Bassi van Batasiolo en Jurgen Honing van Jean Arnaud


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl