Württemberg | Wein.Gut.Heid

De puntjes tussen de naam van het wijnhuis vertellen een heel verhaal: Wein.Gut.Heid: Goede wijn van de familie Heid uit Württemberg. Overigens niet de bekendste Duitse wijnstreek. De filosofie van Weingut Heid is simpel: op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier een beperkte hoeveelheid, kwalitatief zeer hoogstaande wijnen produceren. ‘De zorg voor de vruchtbaarheid van de bodem, een uitgebalanceerd ecosysteem en het beschermen van de planten op een milieuvriendelijke wijze, zien wij als een verplichting aan de natuur.’, zo verwoorden ze het zelf. Weingut Heid is dan ook biologisch gecertificeerd.

Württemberg

Württemberg is het op drie na grootste wijngebied van Duitsland, het ligt bij Stuttgart en Heilbronn. Niet zo bekend als de Moezel en de Pfalz, maar er komen mooie wijnen vandaan. Het wijngebied heeft zachte jaartemperaturen, door het nabijgelegen Zwarte Woud en Schwäbische Alb, het beschutte dal van de Neckar. Schwäbisch is ook het lokale dialect wat eigenaar Markus Heid graag bezigt. Markus is al de 10e generatie van deze wijn minnende familie. De geschiedenis van Weingut Heid voert terug tot 1699, toen Jakob Melchisedec Heid zich in Fellbach, vlakbij Stuttgart vestigde. Naast wijnbouw hielden vroegere generaties Heid zich ook bezig met fruitteelt. Maar dat was vroeger.

Sinds 2013 is Weingut Heid lid van het VDP, het hooggeprezen Verband Deutscher Pradikats- und Qualitatsweingüter. Met VDP op het label, heeft een wijngoed een enorme pré. Daar is veel hard werken aan vooraf gegaan. Markus nam in 1996 het bedrijf over van zijn ouders en heeft zich steeds meer toegelegd op de productie van kwaliteitswijnen. De diversiteit van de verbouwde druivenrassen werd vergroot. Voor Wurttemberg niet ongewoon, driekwart van de aanplant is rood met onder andere lemberger (ook wel bekend als blaufrankisch), trollinger – de lokale favoriete druif – , pinot noir, merlot en syrah. Bij wit domineert riesling maar er staat ook bijvoorbeeld sauvignon blanc, johanniter en sylvaner in de wijngaarden.

Wein.Gut.Heid in Nederland

De labels van Wein.Gut.heid zijn te herkennen aan de aan de schreefloze letters in kapitaal én de handtekening van Markus Heid. In Nederland staan er vier op de planken bij de betere wijnwinkel. De pinot noir is met kurk, de overige wijnen met schroefdop. Info over de verkrijgbaarheid? Even een mailtje naar
info@monnik-dranken.nl

Wein.Gut.Heid Riesling & Sauvignon Blanc: Het beste van twee werelden. Stuivend door de sauvignon en de riesling heeft door de kalkrijke bodems wijn veel mineraliteit. Heerlijk als aperitief of bij vis en wit vlees.

Wein.Gut.Heid Riesling Trocken Gutswein: De druiven voor deze riesling komen van bodems met mergel en leem. De wijn heeft een prachtige balans tussen zuren en een heel licht aangenaam zoetje. Verrassend lekker bij Aziatisch eten.

Wein.Gut.Heid Fellbacher Goldberg Pinot Noir Trocken: Feldbacher Goldberg heeft mergel in het terroir en dat geeft de pinot noir mineraliteit en kracht. Veel rood fruit, maar ook complex en elegant. Een pinot noir om bij weg te dromen.

Wein.Gut.Heid Trollinger Lemberger Trocken QBA: Trollinger en lemberger zijn easy-going fruitige rode druiven waarbij vooral de lemberger (of blaufränkisch) veel structuur heeft. In Württemberg zelf zijn ze gek op rode wijnen van deze druiven, die combineren ze graag met charcuterie uit de streek. Een elegante en fruitige wijn, deze wijn smaakt gekoeld het beste.

Wein.Gut.Hed heeft een prachtige proefzaal, die is een bezoek waard!

ChvZ

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl