Zondagvond 28 mei in De Monitor: Wat doen we met ons voedselafval? 22:35 uur, NPO2

De overheid subsidieert de vergisting van goed voedsel om groene energie op te wekken. Dat blijkt vanavond uit de uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) over voedselverspilling. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken, – PvdA – overweegt de subsidieregeling voor groene energie op dit punt aan te passen. ‘Goed voedsel moet je niet als afval in de vergister stoppen.

In een vergister wordt biomassa met behulp van bacteriën omgezet in groene stroom of gas. Dit wordt uit milieuoverwegingen gesubsidieerd door de overheid, terwijl er betere eindbestemmingen zijn voor voedsel, die ook nog beter zijn voor het milieu. Zo gaat bij de vergisting van voedsel veel meer energie verloren dan wanneer dit wordt gebruikt als basis voor nieuw menselijk voedsel (bijvoorbeeld soep maken van groenten), of als veevoer.

In de uitzending van De Monitor is te zien hoe over-de-datum-producten van Albert Heijn naar de vergister gaan. Sommige producten kunnen nog prima gegeten worden. Ook wordt speciaal geteeld mais gebruikt om groene stroom op te wekken.

Deze week stuurde Van Dam zelf nog de Monitor Voedselverspilling naar de Tweede Kamer. Uit dit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat steeds meer verspild voedsel in de vergister belandt. Sinds 2010 is deze hoeveelheid meer dan verdubbeld: van ten minste 72 miljoen kilo in 2010 tot minimaal 150 miljoen kilo in 2015.

Vergisters worden gesubsidieerd door de overheid. In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 16 procent van de energie in Nederland duurzaam wordt opgewekt. Een belangrijk middel om dit te bereiken vormt de zogenoemde Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). En daar valt de subsidiëring van vergisters ook onder.

Van Dam: ‘Het moet niet zo zijn dat subsidie die wij geven (…) ertoe bijdraagt dat het voor bedrijven lucratiever is om het voedsel als afval te verwerken en dus naar de vergister te sturen, in plaats van om het zelf her te gebruiken.’

Ondanks de cijfers twijfelt Van Dam over de omvang van het probleem. Vraag is namelijk hoeveel van dit voedselafval voorkomen had kunnen worden, en dus wat hem betreft niet in de vergister thuishoort. ‘Het lijkt me goed om daar verder in te duiken. Als blijkt dat dat toch gebeurt, dan zullen we daar de regeling op moeten aanpassen.’ Want, zo stelt Van Dam, ‘Goed voedsel (…) dat moet je niet als afval in de vergister stoppeng.’

Foto: Stijn Ghijsen | De Monitor KRO NCRV


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl