3e dinsdag

Prinsjesdag 2010: bezuinigen op wijn?

 

3e dinsdagHet demissionaire kabinet heeft voor 3,2 miljard euro aan bezuinigingsmaatregelen genomen. ‘Het is nu tijd om de geldkraan dicht te draaien’, zei demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën tijdens Prinsjesdag. Hij sprak van stevige maatregelen die ‘de burger in de portemonnee zal voelen’. De koopkracht van de gemiddelde Nederlander zal in 2011 licht dalen.‘Het is duidelijk dat het iets beter gaat, maar we zijn er nog lang niet.’ Dit heeft natuurlijk ook z’n consequenties voor de wijnliefhebber. Gaat deze reguliere wijnklant bezuinigen op wijn?

Winebusiness.nl dook in samenwerking met drie importeurs in een aantal betaalbare wijnen en kwam tot verheugende conclusies. Er zijn namelijk genoeg alternatieven voor grand cru’s die aangenaam drinkbaar en betaalbaar zijn. Uit Chili en Argentinië is daar bijvoorbeeld de Espiritu-lijn. Uit beide landen komen verscheidene mono-cepages en een enkele blend. De sappige torrontes, malbec en carmenère staan allemaal voor ’s-lands eigen smaak en terroir. Uiteraard heeft Espiritu ook Europese rassen in het assortiment.

 

Uit Chili komen ook de wijnen van Los Gansos. In de wijngaarden hebben ze veel last van kruipende insecten, de ‘burritos’, die zeer schadelijk zijn voor de wijnstokken. De insecten worden middels een kartonnetje op de grond gehouden, waarna ze worden opgegeten door hun natuurlijke vijand de gans. Vandaar de naam Los Gansos. De rassen zijn chardonnay, merlot en cabernet sauvignon. Het zijn wijnen die fruitig en soepel zijn, maar genoeg backbone hebben om de maaltijd te kunnen begeleiden.

 

Uit de Lanquedoc komt tot slot iets bijzonders. Corette is een serie van acht Zuid-Franse cépage wijnen. De druiven voor de wijnen worden met zorg geselecteerd uit de beste gebieden. Corettewijnen zijn karakteristieke, zuivere en eerlijke Franse wijnen die niet gemanipuleerd of industrieel vervaardigd zijn. De pinot noir en de viognier zijn een revelatie, maar de zes overigen mogen er ook wezen.

 

De Jager sprak over bezuinigingen die zo ‘zacht mogelijk’ zijn en zo ‘kort mogelijk duren’. De hierboven besproken wijnen zijn inderdaad zacht en dat geldt ook voor hun prijzen, die liggen allemaal tussen de vijf en zeven Euro.

 

Uitspraken van De Jager komen uit Volkskrant.nl
Espiritu wordt geïmporteerd door Walraven|Sax, Los Gansos door LFE (verkrijgbaar bij C1000) en Corette door De Gouden Ton

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl