4e Italiaanse wijnvakdag

Feestje! Italiaanse Wijnvakdag 2013

 

itwijnvakdag 005Afgelopen maandag 11 maart organiseerde Helleen Schreuder’s Italent voor de 4e keer de Italiaanse Wijn Vakdag. Zesendertig wijnimporteurs hadden tafels geboekt. Voor een proeverij die uitsluitend uit Italiaanse producten bestaat is dit bepaald geen onaanzienlijk aantal en de gezichten stonden ook nog eens vrolijk. Meer dan 500 verschillende wijnen uit heel Italië stonden te pronken. De Italiaanse Vakdag is voor professionals en dezen wisten de weg naar de Kookfabriek wel te vinden.

 

Door de ruime gratis parkeervoorzieningen in de omgeving en de ruime opzet van de proefzaal is dit een uitstekende locatie voor evenementen als deze.

 

Z.E. Francesco Azzarello, de ambassadeur van Italië opende de Wijnvakdag. Met Heleen Schreuder liep hij daarna nog even een rondje langs de tafels. Azzarello liet ook nog even zijn gezicht bij de NGS proeverij in de ruime zaal op de eerste verdieping. Fred Nijhuis, die de proeverij begeleidde wilde Azzarello zijn kaartje geven, maar trok per ongeluk wat Euro flappen uit zijn jaszak. Gelukkig konden zowel Azzarello als Nijhuis er wel om lachen ‘naar oud Italiaans gebruik’, grapte Nijhuis.

itwijnvakdag 004

 

Het NGS en de Associazione Italiana Sommelier (AIS) verzorgden twee bijzondere proeverijen begeleid door wijnschrijver Fred Nijhuis, met als thema ‘Bijzonder Italiaans Rood’. En bijzonder was het Italiaans rood. Naar schatting telt Italië 1000 inheemse druivenrassen. Eén daarvan, uit Piemonte is de DOCG ruché di castagnole monferrato. Deze druif groeit in de Monferrato streek in het hart van Piemonte. Deze ruché kwam van Saint Agata en had geen houtopvoeding gehad. Op de achterkant van de fles stond nog een lijstje met hoeveelheden caloriën, resveratrol, tannines etc. Altijd handig voor de bewuste drinker. Andere druivenrassen waren verduna, freisa – hield het midden tussen nebbiolo en viognier -, raboso, lagrein – deze is wat bekender. De lagrein was een wat belegen riserva uit 2007, ook volgens Nijhuis ‘iets te oud voor een fruitige wijn’. De wat bekendere aglianico kwam voorbij,  de perricone en ‘de enige DOCG uit Sicilië’, de Ceresoala di Vittoria, een blend van nero davola en frappato. Normaal gesproken ook beter als hij wat jonger. Planeta van Anfors maakt schitterende Ceresoala’s. In de middag was er nog een masterclass met als thema ‘Mooi Wit uit Noord-Italië’.

 

Italiaanse huiswijnverkiezing

Om 15.30 werden de winnaars bekendgemaakt van de eerste Italiaanse Huiswijnverkiezing. Een initiatief van de uitgever van Italië in Bedrijf en de restaurantgids A Tavola. Onder leiding van juryvoorzitter Fred Nijhuis zijn voor deze verkiezing 11 winnaars geselecteerd uit 50 genomineerden. Kijk voor de uitslag op Italië in Bedrijf.

 

Heleen Schreuder en Italent

Schreuder is tevreden over de Italiaanse Wijnvakdag. ‘Er is ieder jaar weer genoeg animo voor. Van zowel exposanten als bezoekers’. Zij heeft dit jaar wel afgezien van de consumentenbeurs Italia al Dente. Het zou de 8e editie worden, maar Schreuder vond dat het tijd was voor een verandering. Misschien een andere locatie, of een andere opzet. ‘Consumenten moet je nu eenmaal anders benaderen dan de vakhandel, en na 7 jaar wordt het denk ik tijd voor verandering‘. Waar en wanneer er een nieuwe Italia al Dente plaatsvindt is nog niet bekend.

Prego

 

itwijnvakdag 001In de ruime zaal van de Kookfabriek stonden 34 exposanten aan ruime tafels en was er genoeg ruimte om te spugen om de tafels heen te lopen. Oude getrouwen zoals Anfors, Eck & Mauriick, Les Genereux, Vos & partners en Vinetes waren weer aanwezig. Ook relatieve nieuwkomers waren present zoals Villa Loggio en Vinion en Vinio e Olio. Op wijngebied viel echt van alles te proeven uit alle streken die het mooie wijnland Italië rijk is. Van wijn proeven krijg je honger en op dat gebied had wel een extra standje mogen staan. Al met al een prachtige proefdag. Een feestje!

 

Charlotte van Zummeren

Foto’s:Heleen Schreuder en Fred Nijhuis


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl