Philippe Castel is de eigenaar van een groot wijnbedrijf en hij wilde bewijzen dat ook grote wijnbedrijven icoonwijnen kunnen maken. En die zijn er nu: de Séries Limitées uit 5 appellations in een zeer beperkte oplage; 1500 per SKU. Maison Castel is een gigant. Het is het op twee na grootste wijnbedrijf in de wereld en het grootste in Frankrijk. Hoofd wijnmaker is Cédric Jenin, hij stuurt een team van 30 wijnmakers aan. Castel maakt honderden miljoenen flessen per jaar in voornamelijk Frankrijk, maar ook in Marokko, Tunesië en Ethiopië. Daardoor is Jenin een flying winemaker geworden, hij reist overal naartoe in Frankrijk en daarbuiten. Castel zit in Frankrijk overal, behalve in de Elzas en de Champagne. Vandaag is Cédric Jenin met Anne-Laure Levraud – Sales area manager van Nederland – in restaurant Aan de Poel in Amstelveen om de bijzondere Séries Limitées te laten proeven.
Séries Limitées
Niet alleen Philippe Castel, ook Jenin vond het een uitdaging om icoonwijnen te gaan maken. De keuze ging uit naar vijf appellations: Chablis Premier Cru Vaillons, Condrieu, Collioure, Gigondas en Languedoc Pézenas. De uitdaging was enerzijds goede partners te vinden, want de wijnen worden ter plekke gemaakt. Anderzijds moest het terroir precies het juist zijn voor de wijn in kwestie. Dat verklaart bijvoorbeeld de keuze voor Languedoc-Pézenas, dat is niet de meest bekende appellation in Frankrijk, maar ze werken daar samen met een producent die het perfecte basaltterroir heeft, wat zorgt voor frisheid in de wijn.
Frisheid is sowieso een belangrijk woord bij de Séries Limitées, daarnaast complexiteit, elegantie en lengte. Met de domeinen in de appellations werden afspraken gemaakt over de vinificatie en opvoeding. Jenin gebruikt verschillende types hout bij de barriques voor de wijnen. Bij Condrieu heeft hij juist weer gekozen voor een opvoeding op grotendeels RVS tegen de heersende Condrieu-trend in.
Aan de wonderschone dis bij Aan de Poel vertelt Jenin dat de druiven voor de Premier Cru Vaillons 2020 van hoger gelegen wijngaarden komen om voor zachtheid te zorgen. Het is een plaatje van een chablis met tonen van lagering en sappig wit fruit. Deze Chablis heeft veel lengte.
De Condrieu 2019 is net zoals de Languedoc Pézenas het resultaat van de samenwerking met twee producenten: een moderne en een traditionele. De Condrieu is superzacht met frisse tonen, tropisch fruit en een licht bittertje. Een zeer verleidelijke wijn.
Jenin vertelt vervolgens dat Collioure pas sinds 1971 een AOC is voor droge stille wijnen, maar juist hier vond hij een producent met wie hij graag wilde samenwerken. Collioure kan nogal heftig zijn, maar Jenin wilde juist een lichtere elegantere versie. Daar zat voor hem de uitdaging. 50% van de blend bestaat uit grenache, 20% carignan, 20% syrah en 10% mourvedre. Het hout voor de barriques voor deze wijn haalde hij uit diverse plekken in Frankrijk. Een respectabel glas met veel zwart fruit en een stevige backbone. Elegant.
Cédric Jenin haalde ook voor Gigondas de druiven uit hoger gelegen wijngaarden voor de frisheid. Ook Gigondas kan nogal krachtig en overdonderend zijn. In de strakke Gigondas van de Séries Limitées speelt grenache de hoofdrol, aangevuld met syrah en mourvedre. Het is een eetwijn, het is een stevige jongen, maar wel subtiel. De wijn heeft juist de kenmerken van een topwijn: balans, lengte, intensiteit en complexiteit met rijp zwart fruit. Precies wat Jenin wilde.
Ook in Languedoc-Pézenas werkt Cédric samen met twee domaines. De blend wordt daar gedomineerd door 60% syrah. Grenache, carignan en mourvedre hebben een bijrol. Het lijkt wel of de wijnmaker een voorkeur heeft voor kanonnen van wijnen, want daar staat ook Languedoc-Pézenas bekend om. Maar ook hier is Jenin erin geslaagd een evenwichtige wijn te maken met een lichte kruidigheid van de aldaar aanwezige garrique, rijp zwart fruit en een vleugje koffie.
Het verhaal van de Séries limitées begon met de Languedoc-Pézenas, deze heeft dan ook toevoeging Chapter I. De Chablis is de jongste met Chapter V. De packaging is chique en eenvoudig.
Aan de Poel
**Aan de Poel excelleerde met de bijbehorende gerechtjes. Resp. hamachi en shitake bij de Chablis, de goddelijke combinatie van paling en witte truffel bij de Condrieu, kwartel en foie gras bij de Collioure, sukade en wagyu bij de Gigondas en tot slot hertenkalf en bacon bij de Languedoc Pézenas.
Het was ook met reden dat dit event bij Aan de Poel plaatsvond, want Aan de Poel is het enige restaurant waar de Séries Limitées verkrijgbaar zullen zijn. De Nederlandse importeur LFE Horeca krijgt een zeer beperkte allocatie, vandaar.
Charlotte van Zummeren