Golan Heights Winery | @The Lobby

Het lijkt wel of alle importeurs na twee jaar coronarust de schade willen inhalen, want de ene na de andere winery doet Nederland aan. Vandaag zijn in The Lobby van Hotel V in Amsterdam Chief wijnmaker Victor Schoenfeld en International sales en marketing manager Yael Gaï van Golan Heights Winery present; Victor gaat een uitgebreide presentatie geven en Yael Gaï voegt daar haar expertise aan toe.

Israël

Victor Schoenfeld heeft een uitgebreide inleiding. Israël is een jonge maar ook een kleine staat, het is qua oppervlakte de helft van Nederland. Waar wij hier qua hoogte om de 0 NAP zweven, kan het in Israël oplopen tot 2236 meter. Het terroir is vulkanisch, de laatste eruptie is 1,5 miljoen jaar geleden. Maar 0.8% van de bodems in de wereld zijn vulkanisch, dus Israël springt er wel uit.

De meeste wijnen in Israël komen van 500 meter hoogte en Israël ligt op de 33e breedtegraad, ook een goede graad voor wijnbouw. Kortom: alle factoren voor wijnbouw zijn aanwezig.

Israël heeft om en nabij 6.000 hectare wijngaarden. Galilee is de meest noordelijke appellation en Golan Heights Winery zit daar in de hoogste regio: de hoogte varieert tussen de 400 en 1200 meter. Het land is gezegend met 300 dagen zon en 650 mm regen per jaar, waarbij opvalt dat er in de zomer geen regen valt.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is enorm belangrijk. Golan Heights is het eerste bedrijf buiten de VS die LODI RULES Certified Sustainable is. Ze doen zo’n beetje alles wat je maar kunt verzinnen op duurzaamheidsgebied zoals zonnepanelen en windmolens. Er is nog veel meer, teveel om op te noemen.

Viticultuur

Ook in de wijngaarden doet Golan Heights het nodige. Schoenfeld en zijn team kijken bijvoorbeeld naar de diepte van de stokken om optimaal water te kunnen absorberen. Ze hebben een eigen wijngaard om de stokken op de juiste onderstok te kunnen enten en om hun eigen klonen op te voeden. Golan Heights is daarnaast een echte terroir winery. Ze hebben 40% eigen wijngaarden, waar niet geïrrigeerd wordt, en werken voor 60% samen met contractgrowers die naar de maatstaven van Golan Heights de druiven verbouwen.

De Single Vineyards – Katzrin, Allone Habashan, Bar’on en El Rom – liggen op unieke hoge spots op en tussen de bergen. Op sommige plekken is er zelfs af en toe sneeuwval.

Varia

Daarnaast levert Golan Heights koosjere wijnen en werkt de wijnmaker en Amerikaan Victor Schoenfeld er al 30 jaar. Golan Heights heeft met Hermon en Gamla twee instapseries. De Yardenserie is de flagship en de single vineyard zijn de icoonwijnen. Het is een uitgebreid portfolio.

Tasting

We proeven 5 chardonnays – Blancs de Blancs 2016, Gamla 2021, Yarden 2021, Odem 2020 en Katzrin 2020 – en 6 cabernet sauvignons Hermon 2021, Gamla 2020, SV Allone Habashan 2018, Bar’on 2019 en El Rom 2019.

De MT is bij Golan Heights altijd vintage met 5 jaar rijping op de lees.  De Gamla chardonnay en Hermon CS hebben niet of nauwelijks houtopvoeding. De Katzrin chardonnay is opgevoed op nieuw hout. De houtgelagerde chardonnays gaan van rijp, rijper naar zeer verfijnd. De Katzrin is een enorm fijnzinnige subtiele chardonnay. Terwijl de andere robuuster zijn. De Gamla chardonnay is fris.

De cabernet sauvignon zijn – afgezien van soepele Hermon – in oplopende graad zwoel en stevig. Het is ook overigens met de Yarden cabernet sauvignon dat Golan Heights  bij de New York Wine Experience in de prijzen viel. Deze wijn behoort tot de meest gedecoreerde wijn van Israël en daarbij heeft hij al 3x in de Top 100 gestaan als beste wijnen van de wereld.

Golan Heights bestaat nu 40 jaar en heeft zich op alle manieren bewezen. Iets om bewondering voor te hebben. De wijnen zijn niet goedkoop – de Yarden serie varieert tussen de 20 en 40 Euro – maar je krijgt waar voor je geld.

The Lobby

Hotel V heeft met The Lobby een zeer sfeervol concept met sfeervol hout en industriële deuren, een aanrader. De tonijn en Côtes de Boeuf smaakten uitstekend bij de pareltjes van Golan Heights.

 

Charlotte van Zummeren

 

De Monnik Dranken is de importeur. Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl voor een adres in de buurt.

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl