Coöperaties hebben niet altijd de beste naam, maar er zijn gelukkig uitzonderingen. De uitzondering in dit artikel is Castelmaure uit de Corbières. Deze coöperatie werd opgericht in 1921 en is innovatief en vooruitstrevend. Castelmaure gaat met zijn tijd mee, maar altijd buiten de gebaande paden. In de jaren zeventig nam Castelmaure een moeilijke beslissing: de coöp ging zich concentreren op kwaliteit in plaats van op kwantiteit, en de aangesloten druiventelers moesten daarvoor veel doen. Anders snoeien, onderhouden en oogsten en ook genoegen nemen met minder opbrengsten. Deze strategie van Castelmaure is 50 jaar later precies hetzelfde: het doel is terroirwijnen te maken die zeer drinkbaar zijn met prijzen voor elk budget.
In 2007 moderniseerden de aldaar beroemde architecten Lacaton & Vassal de winery met een nieuwe aanbouw. Sindsdien volgden diverse nieuwe technologieën: pneumatische druivenpers, temperatuurcontrole, zonnepanelen en ga zo maar door. Castelmaure werkt zo schoon mogelijk in wijngaarden en kelder. Biodiversiteit, de omgeving en het milieu én de mensen staan al geruime tijd hoog in het vaandel.
Een tuin met oude druivenstokken
Castelmaure heeft een zgn. wijnstokkentuin, deze heet Conservatorium. Ook oude stokken carrignan uit Embres en Castelmaure staan in het Conservatorium met 180 verschillende oude en nieuwe geënte druivenrassen. Dit zijn voornamelijk varianten van de carignan die op de lijst staan van het Institut Français de la Vigne et du Vin. Het doel is om deze druivenstokken en rassen te behouden, als museum en voor cursussen en academische doeleinden. Na acht jaar werk met o.a. de INRA, SupAgro en de Landbouwkamer van de Aude is dit conservatorium tot staan gekomen in 2019.
Met de hand geplukt
Alle druiven worden met de hand geplukt, en dat is de Languedoc en de Corbières echt niet overal het geval. De coöp telt zestig leden of beter gezegd zestig families. Een derde van de wijngaarden is in het proces voor organische certificatie. De helft van de wijngaarden is al HVE gecertificeerd. Haute Valeur Environmentale, het HVE-keurmerk van het Franse ministerie van landbouw dat betekent dat een wijnbedrijf duurzaam werkt en ook zo schoon mogelijk. In totaal beheert de coöperatie 350 hectares. Het terroir in dec Corbières is divers; kalk, schist, klei en alluviaal. De wijnstreek Corbières is de grootste appellation binnen de Languedoc en wordt gekenmerkt door rotsachtige heuvels. Véél zon en veel wind, dat is de Corbières in een notendop. Beide factoren zijn goed voor de wijngaarden. In de Corbières wordt vooral rood gemaakt en een klein deel wit en rosé. Castelmaure ligt bij de plaatsjes Embres en Castelmaure.
De wijnen
Castelmaure maakt diverse ranges. Les Remarquables is het hoogste level met nr. 3, Pompadour en Grande Cuvée. De wijnen worden gemaakt van grenache, syrah, carignan en mourvedre. Nr. 3, Pompadour en Grande Cuvée zijn de top drie van Castelmaure. Sinds de jaren tachtig rijpt de wijn op barriques, te beginnen met Pompadour, het visitekaartje van de coöp. De wijnen komen van de beste plots met 100 jaar oude wijnstokken op hellingen. Nr. 3 is na de Pompadour en de Grand Cuvée uitgebracht, vandaar de naam. De derde topper. Het voorlabel verandert elke oogst jaargang van kleur, maar het logo Nr. 3 blijft herkenbaar, De blend is syrah en grenache, de wijn rust 12 maanden op France barrique waarvan 25% nieuw hout. Castelmaure gebruikt alleen Franse barriques, en heeft een indrukwekkende barrique opslag
La Réputation en Village zijn wijnen die vroeg worden gebotteld zonder houtrijping en twee jaar flesrijping in de kelders. De wijn zal zich in de fles ontwikkelen tot een zacht en fruitig product.
La Buvette is getooid met een kek label. Het is een wijn van voornamelijk grenache die jong op zijn best is. De wijn rust op concrete, wat veel fruit en sap geeft.
Castelmaure maakt natuurlijk meer wijnen. De wijnen die hierboven staan, zijn voor de Nederlandse markt.
Charlotte van Zummeren WA DipWSET
Informatie? Even een mailtje naar info@kloosvins.com